<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását pénteken a Moody's Investors Service, elsősorban azzal indokolva, hogy az államadósság valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad. Ezzel két szervezetnél is jók a kilátásaink, de a piac szokás szerint már előbbre jár, mint a hitelminősítők.

 

A péntek késő este Londonban bejelentett döntés indoklásában a szervezet azt is kiemelte, hogy javulnak a magyar gazdaság kilátásai, miután a felhalmozódott devizaalapú kinnlevőségek problémájának megoldásával jelentősen csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége – jelentette az MTI. A Moody's a kilátásjavítással egy időben megerősítette a "Ba1" szintű – a befektetési ajánlású kategóriától egy fokozattal elmaradó, ezért bóvlinak is nevezett – magyar állami (úgynevezett szuverén) adósbesorolást.

 

A magyar osztályzati kilátás ezzel már két hitelminősítőnél pozitív, a Fitch Ratings ugyanis május óta szintén pozitív kilátást tart érvényben a "BB plusz" magyar államadós-besorolásra.

Kettő kell nekünk a háromból

A harmadik nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's stabil kilátással tartja nyilván az általa is "BB plusz" szintre sorolt magyar államadós-osztályzatot. (A három szervezet nem ugyanazt a jelölést használja az egyes kategóriáknál, ami az egyiknél BB plusz, az a másiknál Ba1 jelzést kaphat.)

Ha a Moody's és a Fitch a pozitív kilátás megadása után a magyar szuverén osztályzatot is javítaná, akkor Magyarország ennél a két cégnél átkerül a befektetési ajánlású kategóriába. Általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzata befektetésre ajánlott vagy sem – írja az MTI.

Több lehetne a befektetőnk

Ennek pedig azért lenne nagy jelentősége, mert sok intézményi befektető – nyugdíjalapok, befektetési alapok, biztosítók, bankok – csak bizonyos kockázati szintű befektetéseket vásárolhat – teszi hozzá a Privátbankár. A befektetési ajánlás olyan intézmények számára is lehetővé tenné magyar befektetések vásárlását, amelyek az utóbbi években, leminősítésünk óta nem élhettek ezzel.

Vagyis megnőhetne a kereslet a magyar részvények, kötvények iránt, tőke áramolhatna az országba, erősödhetne a forint. Tovább csökkenhetne az állampapírok hozama és emelkedhetnének a részvényárak. Az mondjuk nem biztos, hogy a forint erősödése és a külföldiek fokozott súlya az állampapírpiacon tetszene a kormányzatnak.

A Fitch is optimista

A külföldiek arányának csökkentése hivatalosan is a kormányzat célkitűzései közé tartozik. A forint fokozatos gyengítése hivatalosan nem cél, de a hazai pénzpiaci szereplők, elemzők szinte egyöntetű véleménye szerint a jelek abba az irányba mutatnak, hogy ezt is határozottan preferálják.

A Fitch Ratings e héten közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába – folytatja az MTI.

Egyre gyorsabban csökken az adósságunk?

A Moody's a magyar államadós-osztályzat kilátásának pénteki javításához fűzött elemzésében kiemelte azt a véleményét, hogy jelenleg robusztusabb ütemű a magyar államadósság-ráta csökkenése, mint a múltban, mivel a magyar kormány bizonyította képességét és erőteljes elkötelezettségét arra, hogy az államháztartási hiányt a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alatt tartsa.

A Moody's várakozása szerint a GDP-arányos magyar államadósság-ráta - amely 2011-ben 81 százalékon tetőzött - az idén 74,3 százalékra, 2016-ban 73 százalékra csökken. A cég azt is valószínűsíti, hogy az idén a vártnál magasabb adóbevételek révén a 2,4 százalékos cél alatt lesz az államháztartási hiány, az elsődleges egyenleg többlete pedig meghaladja a GDP-érték 1 százalékát. (Az elsődleges egyenleg az adósságterhek, azaz kamatfizetés és hiteltörlesztés előtti egyenleget jelenti.)

Jobban bírjuk a piaci turbulenciákat

Az államadósság-állomány kevésbé érzékeny az árfolyam-ingadozásokra, mint a múltban, mivel a devizában denominált államadósság aránya, amely 2011-ben 50 százalék körüli szinten tetőzött, most már csak hozzávetőleg 34 százalék - áll szintén a Moody's elemzésében. Ez jövőre még tovább csökken, valószínűleg 30 százalékra vagy akár ennél is alacsonyabbra, mert a lejáró devizaadósságokat forintban igyekeznek megújítani.

A hitelminősítő a pozitív tényezők között említi azt is, hogy Magyarországot a korábbi hasonló epizódoktól eltérően ezúttal nem érintették a feltörekvő piacok legutóbbi stresszhelyzeti időszakaiban tapasztalt árfolyam-kilengések. Tény, hogy az utóbbi hetekben, amikor a török líra, brazil reál vagy orosz rubel gyengült, a forint stabil maradt vagy enyhén erősödött is. Csak az utóbbi napokban mutatkozik némi gyengeség a dollár erősödésével párhozamosan, az euró/forint 310 környékéről péntek estére 315 forintra ment fel.

Szerény, de fenntartható növekedés

A Moody's a kedvező tényezők között kiemelte azt a véleményét is, hogy a magyar gazdaság növekedése fenntartható lesz a következő években. Ezt jelentős mértékben arra alapozza, hogy a gazdaság ellenálló-képessége érdemben erősödött a devizaalapú hitelállomány 2015 elején végrehajtott átváltásával. A bankszektor devizakitettsége is érdemben csökkent.

A cég várakozása szerint a magyar gazdaságban a következő időszakban reálértéken 2-2,5 százalékos éves GDP-növekedési ütemeket lehet fenntartani. Közölte: megfontolja Magyarország felminősítését, ha folytatódik a gazdasági és a költségvetési mérőszámok javulása és ennek révén tovább csökken a közadósság-ráta. A felminősítés különösen fontos feltétele, hogy további jelek utaljanak a múltbelinél stabilabb gazdaságpolitikai döntéshozatalra.

A piac után kullognak

Lefelé ható nyomás alá kerülhet a magyar adósbesorolás, ha gyengülne a 3 százalék alatti államháztartási hiány melletti elkötelezettség, vagy ha a kormány olyan gazdaságpolitikai intézkedéseket hoz, amelyek negatív hatást gyakorolnak a növekedésre.

A felminősítés előszobájának értékelte a nemzetgazdasági tárca (NGM) azt, hogy stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását a Moody's nemzetközi hitelminősítő. Szerinte Magyarország országkockázati mutatója, az ötéves CDS-felár a pénzügyi válság kitörését megelőző szintekre csökkent, a kötvényhozamok pedig már egy ideje magasabb hitelminősítési kategóriában lévő országot idéznek.

A hitelminősítőket gyakran vádolják azzal, hogy az események után kullognak, a piac sokkal gyorsabban beárazza a kedvező gazdasági fejleményeket. A stabil forintból, alacsony állampapír-hozamokból ítélve a piac szerint érdemben javult Magyarország nemzetközi megítélése.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17980 17580 18150 +1,32% 0 0 7 988 514 365 Ft 2022-01-19 17:12:35
MOL 2660 2604 2668 +1,37% 0 0 1 492 834 610 Ft 2022-01-19 17:08:16
MTELEKOM 426 418 428 +1,07% 0 0 159 727 635 Ft 2022-01-19 17:05:00
RICHTER 8600 8535 8670 +0,70% 0 0 1 012 193 935 Ft 2022-01-19 17:10:57
OPUS 220 219 222 0,00% 0 0 6 352 019 Ft 2022-01-19 17:05:14
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló