TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A gyógyszergyártókra nehezedő politikai és társadalmi nyomás miatt erőltetett tempóban folynak a koronavírus elleni oltóanyagok fejlesztései és tesztjei. Ezek pedig nem mindig a várt eredményt hozzák. Sajtóértesülések szerint az AstraZeneca vakcinájával is gondok lehetnek.

Gyengültek az AstraZeneca részvényei a szerdai amerikai kereskedésben, miután a brazil egészségügyi hatóság, Anvisa szerint a koronavírus elleni oltóanyag vizsgálata közben meghalt egy önkéntes. A Sao Paulo-i Szövetségi Egyetem, amely a késői szakaszban zajló kísérletek összehangolását segíti Brazíliában, jelezte, hogy az áldozat brazil volt. Ugyanakkor az AstraZeneca szóvivője az orvosi titoktartásra és a klinikai vizsgálatok szabályaira hivatkozva nem volt hajlandó kommentálni az esetet.

Folytathatják a teszteket

Ugyanakkor a vállalat egyelőre nem fogja felfüggeszteni a teszteket, legalábbis erre lehet következtetni az oltást fejlesztésében közreműködő Oxfordi Egyetem szóvivőjének közleményéből, aki kijelentette, hogy a brazíliai eset értékelése után "a klinikai vizsgálat biztonságosságával kapcsolatban nem merültek fel aggodalmak". Érdemes azt is megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban az AstraZeneca vakcinája még mindig késői stádiumú klinikai vizsgálati státuszban van a helyi gyógyszerészeti hivatalnál, az FDA-nél. Ez pedig azt jelenti, hogy a vállalat nem adhatja be a két dózisú vakcinarendszerének második adagját az amerikai résztvevőknek.

Egy ausztrál kutató a koronavírus-elleni védőoltáson dolgozik egy laborban (Fotó: EPA / David Crosling) Egy ausztrál kutató a koronavírus-elleni védőoltáson dolgozik egy laborban (Fotó: EPA / David Crosling)

Miközben az AstraZeneca oltóanyagát a szakértők az egyik legígéretesebb szernek tartják, annak engedélyezési folyamata nem zökkenőmentes. Szeptember elején azt közölte a cég, hogy időlegesen felfüggesztik a vizsgálatokat, mert annak során az egyik tesztalanynál feltételezhetően súlyos egészségügyi probléma lépett fel. Korábban az derült ki az AstraZeneca által fejlesztett AZD1222 vakcináról, hogy egy legyengített csimpánz-influenzavíruson alapul, amely megdolgoztatja az immunrendszert, hogy fertőzés esetén ártalmatlanítsa a koronavírust.

Világszerte egyre nagyobb aggodalommal szemléli a közvélemény a járvány dinamikus terjedését, a fejlesztések és a tesztek kapcsán is sok a negatív hang. Nem véletlen, hogy kilenc amerikai és európai vakcinagyártó korábban mindenkit biztosított arról, hogy betartja a biztonsági és hatékonysági szabványokat. Az AstraZeneca, a Pfizer, a GlaxoSmithKline, a Johnson & Johnson, a Merck & Co, a Moderna, a Novavax, a Sanofi és a BioNTech elkötelezték magukat, hogy a vakcinafejlesztésben betartják a tudományos folyamat integritását, miután egyre több aggály merült fel, hogy az oltóanyag gyorsabb kifejlesztése érdekében politikai nyomásra a biztonsági szabványok esetleg csorbát szenvedhetnek.

Egyre kisebb az esély, hogy az elnökválasztás előtt legyen vakcina

Eközben Donald Trump – legalább kommunikáció szintjén - továbbra is bízik a csodában, és azt hangsúlyozza, hogy még a választások előtt engedélyezhetik az első oltóanyagot. A napvilágot látott információk alapján erre csak egyetlen vállalatnak van még esélye, hiszen a többiek vagy valamilyen nehézség miatt csúsztak (ahogy az AstraZeneca vagy a Johnson & Johnson), vagy eleve az utolsó, harmadik fázisú tesztelések megkezdése ellenére sem állnak még készen. Így kizárásos alapon a Pfizer vakcinája lehet az egyedüli, amely az elnökválasztás előtt „célba érhet”. (Korábban ebben a cikkben foglalkoztunk a témával részletesen)

Donald Trump üzenete, miután a koronavírusból kigyógyulva visszatért a Fehér Házba 2020. október ötödikén. (Fotó: EPA/KEN CEDENO) Donald Trump üzenete, miután a koronavírusból kigyógyulva visszatért a Fehér Házba 2020. október ötödikén. (Fotó: EPA/KEN CEDENO)

Mindez nem azt jelenti, hogy azonnal meg is tudják kezdeni a védőoltások beadását, az ugyanis még az engedélyeket követően is hosszú heteket és hónapokat jelenthet. Nem véletlen egyébként, hogy az Európai Unió politikusai (köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök is) jóval mértéktartóbban nyilatkoznak a védőoltás kapcsán. Európában ugyanis úgy számolnak, hogy nagyjából fél év múlva, 2021 tavaszán kezdődhet az oltások tömeges beadása.

A gyerekek védőoltásával még cudarabbul állnak

Amerikai gyermekorvosok aggódnak, hogy a következő iskolaév kezdete előtt nem fog kiderülni, hogy gyermekeknél is hatékony-e valamelyik fejlesztés alatt lévő koronavírus-oltóanyag, mivel lassan halad a klinikai tesztek kiterjesztése a legfiatalabb korosztályra. Az idősebb felnőttek a legsebezhetőbbek a koronavírus-fertőzésnél, ám a gyermekeket is be kell majd oltani ahhoz, hogy gátat vethessenek a világjárványnak. Több oltóanyag-jelölt is a klinikai vizsgálatok utolsó fázisában van több tízezer felnőtt bevonásával, és a kutatók azt remélik, hogy a következő hónapokban kiderül, hogy néhány közülük biztonságos és hatékony ahhoz, hogy széles körben alkalmazhassák.

Ám a gyerekeket addig nem lehet beoltani, amíg nem tesztelik a vakcinát a korosztályukban. A Pfizer gyógyszeripari cég a múlt héten kapott engedélyt arra, hogy tesztelje az oltóanyagot 12 éves vagy annál idősebb gyermekeken. "Épp arra gondoltam, hogy minél több embert tesztelnek, annál gyorsabban készülhet el a vakcina, és az emberek biztonságban lesznek, egészségesek lesznek" - mondta 16 éves Katelyn Evans, aki elsőként kapta meg az oltást a 16-17 éves korosztályban a Pfizer vizsgálatában a Cincinnati Gyermekkórházban.

Koronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. (Fotó: MTI/Varga György) Koronavírusteszthez vesznek mintát egy nő torkából a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórházban 2020. május 12-én. (Fotó: MTI/Varga György)

Nem vagy még 12? Akkor legalább egy évet várnod kell

Evan Anderson, az Emory Egyetem gyermekgyógyásza azonban nagyon aggasztónak tartja, hogy a 12 évnél fiatalabbak számára valószínűleg nem lesz vakcina jövő őszre, írt az MTI. Az Egyesült Államokban az igazolt Covid-19-betegek 10 százaléka gyermek. És bár kevésbé súlyos a betegség lefolyása náluk, csak az Egyesült Államokban mintegy 120 gyermek halt meg az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia adatai szerint. Évente átlag ugyanennyi amerikai gyermek veszti életét az influenza miatt. Ráadásul a gyerekek egy kis részénél súlyos légzőszervi elégtelenség alakult ki a koronavírus miatt. Anderson szerint nagyobb a Covid-19 hatása a gyermekekre, mint némely más betegségé, amelyre van oltás.

A kutatók még arra sem tudják a választ, hogy a gyerekek milyen könnyen fertőzhetnek meg másokat. A szövetségi hatóságoknak küldött levelében az akadémia bizonyítékokat tárt elő arra, hogy a tíz év fölöttiek ugyanolyan könnyen terjesztik a vírust, mint a felnőttek. Globálisan is lassan indulnak a vakcinajelöltek klinikai próbái a gyermekeken.

Az Astra Zeneca már engedélyt kapott arra, hogy oltóanyagát kis dózisban kipróbálják bizonyos gyerekeken, ám a cég közölte, hogy addig nem toboroz fiatalokat tesztelésre, amíg nincs elegendő adat arra, hogy a felnőttek esetében biztonságos a vakcina. Kínában a Sinovac és a SinoPharm kezdett tanulmányokat, amelyekben akár hároméves gyermekeket is tesztelhetnek. Az Egyesült Államokban a Moderna, a Johnson & Johnson és a Novavax is azt reméli, hogy még az idén elkezdhetik a vizsgálatokat bizonyos gyerek-korcsoportokban. A cincinnati kórházban azt tervezik, hogy hamarosan 12-15 évesekre is kiterjesztik a próbákat.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Orbán Viktor bejelentette a szigorításokat: kijárási korlátozás és rendkívüli jogrend jön
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 19:16
Orbán Viktor a keddi kormányülést követően Facebook-videóban jelentette be a rendkívüli járványvédelmi intézkedéseket.
Közérdekű Járványügyi korlátozások: kora este jön Orbán Viktor bejelentése
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 12:38
Erre az operatív törzs sajtótájékoztatóján hívták fel a figyelmet.
Közérdekű 84 korona-halott 24 órán belül
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 09:18
Ismét megdőlt a napi áldozatok számának rekordja. És a napi új azonosított esetszám rekordja is.
Közérdekű Minden tavaszi korlátozás újbóli bevezetését mérlegeli a kormány
MTI | 2020. november 3. 07:54
Jelentette ki Novák Katalin.
Közérdekű Müller Cecília továbbra is az egyéni felelősséget hangsúlyozza a védekezésben
Privátbankár.hu | 2020. november 2. 13:32
A járvány most már exponenciálisan terjed, ezért nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be azt a néhány szabályt, amit a kormányzat meghozott. Müller Cecília a tájékoztatón többször is az egyéni felelősséget hangsúlyozta, és nem említette, hogy a magas esetszám miatt a kormányzat esetleg újabb szigorításokat vezetne be.  
Közérdekű Egy idő után terhes, ha sok részvét zúdul az emberre - videóinterjú Révész Renáta Liliána gyásztanácsadóval
Szarvas György | 2020. november 1. 19:42
A koronavírus járvány miatt gyakorlatilag mindennapi tapasztalatunkká vált a halál. Révész Renáta Liliána a vele folytatott beszélgetésben arról beszél, ez a tény mennyiben változtatta meg alapvetően elutasító álláspontunkat az elmúlással szemben, és, hogy miféle megküzdési stratégiáink lehetnek a helyzet okozta szorongás kezelésére. 
Közérdekű A jövőben Müller Cecília is beleszólhat abba, hogy ki vezesse az állami kórházakat
MTI | 2020. november 1. 11:43
Javaslattevő bizottságot kért fel a kormány a kórházvezetők kiválasztására, annak lett tagja az országos tisztifőorvos.
Közérdekű Koronavírus-áldozatok: ismét megdőlt a napi csúcs
Privátbankár.hu | 2020. november 1. 09:16
69-en haltak bele a betegségbe mára virradóra.
Közérdekű Nem várhatók itthon további szigorítások a járvány miatt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 31. 14:11
Amíg az egyéni védekezéssel gátat lehet vetni a vírus terjedésének, addig a kormány erre támaszkodik, s ennek egyik jelentős állomása, hogy jövő hétfőtől kibővül a védőmaszk használatával kapcsolatos szabályozás - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szombaton a közmédiának.
Közérdekű Újabb kiábrándító adat a járványról
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 10:45
Továbbra is nagyon sok az új koronavírusos regisztrált eset és az elhunytak száma is kimagasló. A napi új esetek, a korházban ápoltak és a lélegeztető gépen lévő száma is szomorú új rekordot jelent.
Friss
hírlevél