5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?

Idén 20 éve mutatták be minden idők egyik legjobb és legjövedelmezőbb karácsonyi filmjét, az Igazából szerelem címűt, amely eredeti címén, Love Actually-ként a világ szinte minden országában kedvenc lett.

Amire Gyurcsány táncolt

Jeleneteit fejből tudják idézni ennyi év után is az emberek, - pedig egy generáció nőtt fel azóta  - néhány részlete pedig mémmé vált, és örökre benne marad emlékezetünkben. A  Hugh Grant táncolós jelenetének sikerén felbuzdulva 2006-ban az akkori magyar miniszterelnökkel, Gyurcsány Ferenccel is készült egy hasonló videófelvétel, amely azóta sokat idézett vírusvideóvá nőtte ki magát.

Ma sem múlhat úgy el karácsony, hogy valamelyik adón ne bukkanna fel a példátlanul nívós több Oscar-díjas színész által előadott keserédes vígjáték, amely 40 millió dollárból készült, és – eddig – 247 millió dollár bevételt hozott. Azért csak eddig, mert egyrészt újból filmvásznon is látható, ami példátlan a filmipar történetében, másrészt mert a Netflixen is adják, ami ismét nem kis pénzt hoz.

Giccsek, romkomok, világsztárok

A karácsony tuti tipp: évtizedek óta kedvelt témája a filmipar működtetőinek. Eleinte csak gyermeteg-romantikus amerikai giccsként jelent meg, aztán jöttek a nívósabb romkomok,  világsztárokkal, akik feledtetni tudták az érzelmes közhelyeket. Az 1995-ös, Aludj csak, én álmodom - Sandra Bullock egyik első nagy sikere -. máig örökzöld, ki tudja hány országban, hány tévécsatorna vetíti majd az ünnepeken.

A keserédes, párhuzamos, de összefonódó családi sztorik terén a Diane Keaton-Alan Arkin-Amanda Seyfried-Marisa Tomei-Olivia Wilde főszereplésével, 2015 ben bemutatott , Káosz karácsonyra cjmű film is nagy kedvenc, bár Magyarországon kevésbé volt közönségsiker.

Ez a műfaj nem igazán hungarikum

Mellettük se szeri, se száma a „névtelen”, feledhető karácsonyi bugyutaságoknak, amelyek csak arra jók, hogy a konyhai ünnepi készülődés közben, a szobába betérve, rápillantsunk az amerikai kandallók felett kilógatott karácsonyi csizmácskákra, ahová majd az ajándékok kerülnek. (Mondjuk másfél évszázada még bele is fértek, de ma már aligha.)

A magyar filmgyártás tematikája hagyományosan egészen más: inkább szomorkás történelmi drámákkal, sorstragédiákkal, irodalmi feldolgozásokkal, tragikus eseményekre emlékező alkotásokkal, politikai áthallásos történetekkel, és önmegvalósító rendezői hitvallásokkal rukkolnak elő az alkotók, ha végre pénzhez jutnak.

Ezekbe a tematikákba nehezen fér bele a karácsony – amelynek szerepe ugye 45 évig eleve vitatott volt – az pedig még kevésbé, hogy vígjátékot rendezzen valaki a szeretet ünnepének apropóján. Talán csak a Nagykarácsony című, néhány évvel ezelőtt bemutatott mozi az üdítő kivétel.

Turistaprogramok lettek a forgatási helyszínek

Az Igazából szerelem mára nemcsak film lett, hanem turistaprogram is! A Londonba látogató turisták egy részét érdekli, hogy hol forgatták anno az egyes jeleneteket.

A brit fővárosban készített részeket  a Trafalgar téren, a Somerset-ház belső részén, a Hyde Parkhoz közeli Grosvenor kápolnában, a Millennium Bridge-en, a  Selfridges áruházban, a Lambeth-hídon, a Tate GalériábanNotting Hillen, a londoni Városházán, és a Heathrow repülőtéren vették fel. De számos részt, amely a Colin Firth által alakított figurához kötődik, Franciaországban vették fel.

Claudia megkérte az árát

A miniszterelnök rezidenciájában és hivatalában játszódó sztorit természetesen nem az eredeti helyszínen forgatták. Azt a pár percet, amíg a Downing Street 10-et kívülről mutatják, igen, de a belső jeleneteket a Shepperton Stúdióban vették fel.  Daniel és Sam háza a Sztárom a párom című filmben használt ház volt, amelyben szintén játszott Hugh Grant.

Az elmúlt években romantikus vígjáték helyett inkább vitriolos szatírába vagy tragikomédiába illő fordulatoknak adott helyt a Downing Street 10. Boris Johnson búcsúbeszéde (?) a kormányfői hivatal előtt. Fotó: EPA/NEIL HALL
Az elmúlt években romantikus vígjáték helyett inkább vitriolos szatírába vagy tragikomédiába illő fordulatoknak adott helyt a Downing Street 10. Boris Johnson búcsúbeszéde (?) a kormányfői hivatal előtt. Fotó: EPA/NEIL HALL

Az Igazából szerelem sikere nagyrészt Richard Curtisen múlott, aki nagy tapasztalatú, zseniális forgatókönyvíró és rendező. A világ legismertebb angol és amerikai színészei mellett olyan szereplőket választott a filmbe – kicsiny, afféle konteó szerepre – mint Claudia Schiffer, a sztármodell, aki a három percnyi megjelenésért 250 ezer dollár honoráriumot kapott.

Kell-e folytatás?

A gyerekszereplők és az akkor tizenhét éves Keira Knightley kiválasztása is bravúros volt. Néhány színész pályafutása meredeken felfelé ívelt a film után, mint Bill Nighy-é, Martin Freemané, Andrew Lincolné.

Próbálkozások történtek a folytatásra, de a legnagyobb kasszasikerek ritkán ismételhetők meg. 2017-ben elkészült a Red Nose Day Actually, melyet a film 20 perces folytatásaként adott le a BBC One és az NBC, de nem volt nagy visszhangja. Annál is inkább, mivel a gyerekszereplők felnőttek, és volt olyan sztár is, aki akkor már nem volt az élők sorában.

Nemrég ismét felröppent a hír, hogy készülőben van a film folytatása. A szóbeszédet egyelőre a stúdió és Curtis sem erősítette meg

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG