TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Most, hogy az EP-választások közeledtével gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása és a választók agyának megdolgozása, érdemes eltűnődni azon, hogy milyen álvilágban élünk, mi a hír valójában, és hogyan szabadulhatunk ki a mátrixból. Wéber Balázs jegyzete.
EPA/SASCHA STEINBACH

„A nap képe: tornacipőben tolja az anyagot Gyurcsány Ferenc” – ezzel a címmel közöltünk tegnap egy könnyed hangvételű írást arról, hogy az egykori miniszterelnök a tankolásáról posztolt egy képet az egyik közösségi hálón. A fotóban amúgy első látásra nincs semmi különös: a ma is aktív politikus egy tornacipőben tölti az üzemanyagot egy autóba egy benzinkútnál. A cikk végére odabiggyesztettünk egy kérdést: Önnek mi jut erről az eszébe?

Egy nappal korábban ugyanezt „eljátszottuk” a jelenkori magyar miniszterelnökkel is. A nap képe: művészfilmbe keveredett a miniszterelnök Jeruzsálemben című cikkünkhöz csatolt képen az látszik, ahogy Orbán Viktor a város felett pózol a hajnali napfényben hivatalos izraeli látogatása során. Ennek az írásnak a végén is egy kérdést tettünk fel: Ön milyen címet adna a filmnek, amelynek ez a nyitójelenete?

A két rövid írás tömeges reakciót váltott ki olvasóink körében. Volt aki vette a lapot, és ’”továbbírta” a cikket: bedobott egy frappáns címötletet vagy felidézte, hogy neki mi ugrott be elsőre a képekről. Sokan azonban politikai hátsó szándékot véltek felfedezni az írások mögött – „most mi a baj azzal, hogy tornacipőben tankol” –, vagy szimplán azt kérdezték, hogy ez most miért hír.

Tényleg, miért? Az Orbán-képet még meg lehet magyarázni, hiszen a regnáló miniszterelnök látogatásának egy mozzanatát rögzíti. De mi a különös abban, hogy Gyurcsány Ferenc tankol?

Virtuális valóságok

Mielőtt válaszolnánk a kérdésre, érdemes kitapogatni a barlangunkat, amelyben mindannyian élünk. Az EP-választások közeledtével ugyanis beindult a kampány, és gőzerővel folyik a virtuális valóságok konstruálása. Ezek a „valóságok” végtelenül lebutított üzenetekből épülnek fel, amelyeknek egyetlen valódi céljuk van: a választók agyának megdolgozása.

A kormány és a mellette nyíltan kiálló médiája azt harsogja, hogy ha nem ránk szavazol, akkor migránshordák perzselik fel Európát, az ellenzék pedig hiteltelen figurákból áll, akik egy nagy konspirátor emberei. Ez a message, ezt nyomja minden tévéjük, újságjuk, plakátjuk, ez alapján szerkesztik a lapokat, írják a publikat és hívják a „szakértőket”  az esti műsorokba.

Wéber Balázs

Az ellenzék – és a média azon része, amely nyíltan vagy burkoltan szimpatizál vele – viszont azt sulykolja, hogy az Orbán-rezsim erkölcsi hullák gyülekezete, diktatúrát épít ki, miközben lenyúlja a közpénzeket, és nyomorba dönti az országot. Itt ennek a message-nek van alárendelve szinte minden megszólalás.

Bár nem állítom, hogy ez a két univerzum teljesen ekvivalens, a hazugságok, csúsztatások és féligazságok szülte üzenetekből végül olyan virtuális valóságok jönnek létre, amelyek között nincs átjárás, és amelyeknek alig van közük az általunk megélt mindennapi valósághoz. Van valami beteges abban, hogy sokan Sorossal ébrednek és Orbánnal (vagy éppen Gyurcsánnyal)  fekszenek.

Mi a valódi?

Tehát akkor mi is a hír? Mi a fontos? Az a sok, felülről irányított tartalom – tisztelet a kivételnek –, amivel nap mint nap tömik az agyunkat? Vagy az, hogy Jeruzsálemben egy  Orbán Viktor nevű ember áll a hajnali város felett, Budapesten egy Gyurcsány Ferenc nevű ember megtankolja a kocsiját, Pekingben Xie Hanchen kalapáccsal szétver egy bábut, Montevideóban Luis Alberto elszív egy jointot, Madridban pedig Diego Godín belöbböl egy gólt, és felrobban a stadion? És még hosszasan sorolhatnánk. Ön szerint melyik áll közelebb a valósághoz?

Néha kapcsolja ki a tévét, tegye le az újságot, lője le a netet, és lépjen ki az ajtón. És beszélgessen olyan emberekkel is, akikkel amúgy nem ért egyet. Így még sikerülhet kiszabadulnia a mátrixból.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
hírlevél