4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben kifulladni látszik a dollár erősödése, addig az olajár újra felfelé tart. Itthon felfüggesztettek egy tőzsdei céget, jó híreknek köszönhetően viszont a Richter a történelmi csúcs felé közelít. Napi hírösszefoglaló.

A nap kommentárjában Nagy László Nándorral beszélgettünk arról, hogy hamarosan lezajlik a forintosítás, de az ügyfeleknek még nem érdemes hátradőlniük. Ki válthatja ki hitelét és hogyan? Milyen kedvezményeket kínálnak a bankok? Milyen határidők kötik az ügyfeleket?

A nap főbb híreit lentebb olvashatják:

Hol van már a deflációs-veszély? Eddig a deflációtól rettegtünk, most újra az inflációtól kell? Pár hónap alatt 45 százalékot emelkedett a Brent olajtípus, ha a trend így marad, és folytatódik az olajár emelkedés, mindez hozza magával az inflációt. Mi lesz akkor a kamatokkal, a pénznyomtatással, és az erre épülő tőzsdei hosszal? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.

---

Drágul a benzin. A héten is folytatódik a drágulás a kutakon. A 95-ös benzin literenkénti ára 2 forinttal kerül többe szerdától. Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 375-376 forintra nő, a gázolajé 375-376 forinton marad.

---

Hogyan vélekednek a magyar cégek az uniós pályázatokról? Egy friss kutatás szerint tíz kkv-ból hat hallott már az új EU-s pályázati ciklusról, minden negyedik vállalkozás pedig tervezi is pályázat beadását az uniós támogatások elosztását végző Széchenyi 2020 programban. Bár a program ismertsége még nem teljes, a megkérdezett kkv-k 60 százaléka hallott már a pályázatok közelgő kiírásáról, 25 százalékuk pedig tervez is pályázni a Széchenyi 2020-ban.  A kutatásból az is kiderült, hogy  a pályázók 42 százaléka csak egy, 38 százaléka pedig több, de legfeljebb öt pályázatot adna be. A pályázni tervező cégek 31 százaléka 10 millió forint alatti összeget, 27 százalék pedig 10 és 50 millió forint közötti összeget célozna meg.

---

Felfüggesztette az MNB a TR Investment tőzsdei kereskedését. Oka, hogy a társaság a jegybank kötelezése ellenére sem tette közzé a 2013. évi éves jelentését. A felfüggesztés mellett a jegybank hatmilliós bírságot is kiszabott a társaságra.

---

Kilőtt a Richter. Mindez azoknak a jó híreknek is köszönhető, amelyek a gyógyszercég háza tájáról jönnek. Az Európai Gyógyszerügynökségtől zöld utat kapott a Richter méhmióma elleni eredeti készítményének hosszú távon való alkalmazása. Így két hónap múlva az Európai Unió valamennyi tagállamára kiterjedő hatállyal módosíthatja az Európai Bizottság az Esmya forgalomba hozatali engedélyét.

---

Mégsem lesz egy dollár egy euró? Kifulladni látszik a dollár erősödése. Ezt az európai részvénypiacra áramló hatalmas összegekkel magyaráznak, mások szerint viszont legalább annyi tőke megy ki az európai kötvénypiacokról. A sok pénzből mintha a magyar tőzsdének is jutna. Az amerikai kamatemelés kitolódhat, de aligha végleg, így valamikor a dollárerősödés is új erőre kaphat.

---

Leminősítette Japánt a Fitch Ratings. A szuverén adósságállományának besorolását "A plusz"-ról egy fokozattal "A"-ra rontotta. A hitelminősítő szerint a japán kormány nem tett elégséges mértékű szerkezeti kiigazító lépést az idei pénzügyi év költségvetésében a fogyasztási adó tervezett emelésének elmaradásából eredő kiesések pótlására. A cég az indoklásban kiemeli, hogy a fogyasztási adó végül elhalasztott emelése a japán kormány középtávú államháztartási konszolidációs programjának egyik központi eleme volt.

---

Mennyibe kerül egy gyerek? Cikkünkben annak jártunk utána, hogy mennyibe kerül ma egy, vagy két, három gyermek eltartása Magyarországon? Hogyan viszonyul ez az átlagfizetéshez vagy a létminimumhoz, minimálbérhez?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG