<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Franz Vranitzky szerint egy olyan Oroszországgal, amelyet Vlagyimir Putyin vezet, elképzelhetetlen az együttműködés. Ausztria egykori kancellárja az EU-ról azt mondta: bár gazdaságilag óriás, politikai szempontból törpe, amellyel az orosz elnök nem is tárgyal. A teljes orosz gázembargót nem támogatja: szerinte Ausztria már így is részese olyan szankcióknak, amelyek számára is nagyon hátrányosak. Az árak pedig már most is „őrülten magasak”.

Lehetetlennek tartja az ismételt együttműködést Vlagyimir Putyinnal Franz Vranitzky, aki 1986 és 1997 között volt Ausztria kancellárja.

Ugyanis azt a bűnt, amit időközben Putyin magára halmozott, nem lehet többé semmissé tenni. Elképzelhetetlen, hogy olyannal üljünk egy asztalhoz és tárgyaljunk, akinek bíróság előtt a helye

- mondta a 84 éves politikus az osztrák Der Standard napilapnak azokra a súlyos háborús bűnökre, elsősorban civilek tömeges lemészárlására utalva, amelyek elkövetésével Ukrajna és számos nyugati ország is vádolja az orosz hadsereget.

Franz Vranitzky már nem tárgyalna Putyinnal. Fotó: Arne Müseler/www.arne-mueseler.com/WikipédiaFranz Vranitzky már nem tárgyalna Putyinnal. Fotó: Arne Müseler/www.arne-mueseler.com/Wikipédia

Az orosz invázió kezdete, február 24. óta Putyin nem találkozott személyesen uniós tagállam vezetőjével – az egyetlen kivétel a jelenlegi osztrák kancellár, Karl Nehammer, aki április 11-én több mint egy órán át tárgyalt Moszkvában az orosz elnökkel.

Ugyanakkor természetesen ebben az esetben sem baráti látogatás történt. Nehammer elmondása szerint azért ment az orosz fővárosba, hogy szembesítse Putyint a háború következményeivel, a háborús bűnökkel, a civilek szenvedésével és a Nyugat álláspontjával. A vizitről itt írtunk részletesen:

Visszatérve Vranitzkyhez, a szociáldemokrata politikus arra a felvetésre, hogy lehetségesnek tartotta-e korábban Oroszország Ukrajna elleni háborúját, azt mondta: Putyin 22 éve tartó hatalmának különböző szakaszai vannak, és különböző fázisokban különbözőképpen látta őt a világ. Kezdetben például még élt a remény, hogy Oroszország tevékeny részese lesz egy „európai kontextusban” a világ „ígéretes újrarendezésének”.  

Könnyű most azt mondani, hogy már korábban fel lehetett volna ismerni a (közelgő) katasztrófát. De azt valószínűleg szinte senki sem feltételezte, hogy az ilyen méretekig, háborús bűnökig terjed majd ki

- fogalmazott.

Mint mondta, mostanra végtelen távolságba kerültek az EU és Oroszország közötti gazdasági-energiapolitikai együttműködésről és „jövőorientált együttélésről“ szóló elképzelések – előbb meg kell várni, mi lesz Oroszországgal Putyin után.

Semlegesek, de nem védtelenek

Az országát történelmi időszakban, a Vasfüggöny leomlásakor vezető politikus kitért arra a kérdésre is, hogy Ausztria semlegessége védelmet biztosít-e az olyan agresszorokkal szemben, mint Putyin. (Ausztria együttműködik a NATO-val, de nem tagja a szervezetnek – a szerk.)

Az osztrák lakosság nagy többsége pozitív értéknek tartja a semlegességet

-mondta. Szerinte semlegességük egy szinten van az 1955-ös államszerződéssel, amely elhozta számukra a szabadságot. (Ez véget vetett az 1945 utáni részben nyugati, részben szovjet megszállásnak, egyúttal ismét szuverén, semleges, független és demokratikus állammá tette Ausztriát – a szerk.)

A kérdés tehát az – tette hozzá –, hogyan lehet a függetlenséget megtartva a lehető legjobban megszervezni a biztonságukat.

Egyrészt saját politikával, másrészt az EU keretein belül – 1997-ben törvényben rögzítették ugyanis, hogy csapataik részt vehetnek uniós bevetéseken. Egyes esetekben ők segítenek, és szükség esetén nekik is segítenek. A semlegesség tehát nem teszi védtelenné az országot, véli. (Igaz, Ausztria helyzete geopolitikai szempontból is könnyebb például hazánkénál, hiszen Keletről NATO-tagországok – Magyarország, Szlovákia – határolják.)

Eközben a szintén semleges Svédország az orosz invázió láttán már fontolgatja, hogy feladja ezt a státusát, és csatlakozási kérelmet ad be a NATO-hoz. Részletek az alábbi cikkben:

Az egykori kancellár beszélt arról is, hogy az EU-nak politikailag karakteresebbnek kellene lennie, mint most – bár baráti viszonyt ápol az Egyesült Államokkal, érdekei részben eltérnek Washingtonétól.

Az EU-t gazdaságilag ugyan óriásként emlegetik, politikailag törpe: a nagy blokkok (USA, Kína, Oroszország) harcában nem önálló erőként van érzékelve, Putyin például nem is kíván tárgyalni az EU-val, fűzte hozzá. (Az orosz elnök nem az uniós vezetőkkel tartja a kapcsolatot telefonon, hanem Emmanuel Macron francia elnökkel és Olaf Scholz német kancellárral - a szerk.)    

Kell-e gázembargó?

Vranitzky végül kitért az orosz gázembargó kérdésére is – ez Ausztriában is kiemelten fontos téma, hiszen Magyarországhoz hasonlóan nyugati szomszédunk is nagyon függ Oroszországtól ezen a téren. (Gázigényének mintegy 80 százalékát fedezi onnan – a szerk.)

Szerinte a gazdaságkutatóknak és az ipar képviselőinek igazuk van abban, hogy a teljes gáz- és olajembargó tartósan károsítaná az ottani cégek termelőerejét, és így közvetetten negatív hatása lenne a teljes gazdaságra, a foglalkoztatottságra, a költségvetésre és a vásárlóerőre.

Az árak már így is őrülten magasak

- fogalmazott. Hozzátette: Ausztria már most is részese olyan szankcióknak, amelyekkel végeredményben saját magának is komoly károkat okoz.

Korábbi német tanulmányok szerint az orosz gázszállítások kiesése több európai országban is hiányhoz vezetne, ugyanakkor rövidtávon – például Németországban és szomszédjainál – nem okozna komolyabb ellátási problémát. A kieső mennyiséget részben Norvégiából, Észak-Afrikából és Azerbajdzsánból, valamint LNG-szállítmányokból lehetne pótolni. A hosszútávú megoldást ugyanakkor a megújuló és a hidrogénalapú energiában látják német szakértők. További részletek itt:

Holoda Attila energetikai szakértő pedig lapcsoportunknak adott interjúban azt mondta: az orosz gáznak is meg kellene találni a helyét, a mostaninál kisebb részarányban kellene tőlük vásárolni, a jelenlegi 40 százalékos arány helyett egy 20-25 százalékos arány már egészséges lenne. Ebben az esetben az oroszok zsarolási potenciálja, Európa kitettsége jóval kisebb lenne, tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A migráció közös kezelése volt a középpontban a Nyugat-Balkán csúcson
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:50
A növekvő migrációs nyomás az Európai Unió és a Nyugat-Balkán előtt álló közös kihívás, és a két térség közös felelőssége, hogy megfelelően kezeljék - állapították meg az EU-tagországok és a nyugat-balkáni államok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó) vezetői keddi tiranai találkozójuk után kiadott közös nyilatkozatukban.
Makro / Külgazdaság A kimerülés szélén van az oroszok rakétakészlete
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 19:30
Donyecknél nyomulnak Putyin katonái, Zelenszkij kitüntetéseket adott át a fronton.
Makro / Külgazdaság Marokkó eredménye nem a semmiből jött, ez az évszázad az afrikai focié lehet
Litván Dániel | 2022. december 6. 19:21
Az afrikai játékosok régóta kápráztatják el tudásukkal a nézőket, a válogatottaknál azonban egy-egy kiugró eredmény sem hozta meg a várt nagy áttörést. Most azonban sok változás indult be a kontinens labdarúgásában, ez az évszázad a fociban is Afrikáé lehet. Nagyító rovatunkban az ehhez vezető úton megtett lépéseket vesszük számba.
Makro / Külgazdaság Az uniós pénzügyminiszterek a Bizottságra tolták a döntést az ukrajnai segélyről
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:31
De jóváhagyták az uniós költségvetési rendelet módosítását, amelynek alapján az Európai Bizottság lépéseket tehet Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében.
Makro / Külgazdaság Jó hír Londonból: a Fitch szerint nem lesz gázhiány és recesszió Európában
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 18:12
Valószínűleg sikerült elejét venni a súlyos téli földgázhiány kialakulásának Európában, és várhatóan az euróövezeti gazdaság sem tölti a jövő év egészét recesszióban, de a globális növekedés így is gyenge lesz - áll a Fitch Ratings kedden Londonban bemutatott friss negyedéves világgazdasági előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Donald Trump rátörte az ajtót a washingtoni elitre
Káncz Csaba | 2022. december 6. 15:35
Történelmi jelentőségű Donald Trump nyílt kinyilvánítása, hogy „felmondaná” az amerikai alkotmányt. Soha egyetlen volt amerikai elnök sem használt még ilyen nyelvezetet. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Meglöki a megújuló energiák bizniszét a mostani válság
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 14:53
Kijött a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése.
Makro / Külgazdaság Örülhet az Orbán-kormány? Kevesebb pénzt fagyaszthat be az EU
Wéber Balázs | 2022. december 6. 13:46
Az Európai Tanács a Bizottság által javasoltnál kevesebb uniós forrást függeszthet fel Magyarország esetében, ha cserében a magyar kormány megszavazza az Ukrajnának szánt uniós támogatási csomagot. Ma az Ecofin tárgyalja az ügyet, de döntés csak a jövő heti EU-csúcson lesz.
Makro / Külgazdaság Inkább dideregnek a német, semhogy sokat fizessenek a fűtésre
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 13:26
A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly - mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG