3p

Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.

A szerdai kormányülés után csütörtökön Kormányinfót tartott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely.

Orbán Viktor ugyan megtartotta magának a nyugdíj-kiegészítés örömhírének bejelentését, de a részletek ismertetését meghagyta Gulyás Gergelynek. Ő elmondta, hogy mivel a nyugdíjasinfláció 18,5 százalék lesz, a korábbi 15 százalékos emelést ki kell egészíteni.

Gulyás Gergely most is sokat mondott, de eleget is? Fotó: MTI/Soós Lajos
Gulyás Gergely most is sokat mondott, de eleget is? Fotó: MTI/Soós Lajos

Ennek mértéke 3,1 százalék lesz, forintban kifejezve egy átlagnyugdíjas havonta 6532 forinttal kap többet, ez visszamenőleg, egyben kifizetve azt jelenti, hogy novemberben egy átlagnyugdíjat kapó nyugdíjas

78 384 forintot kaphat kézhez.

A költségvetésnek ez mintegy 190 milliárd forintjába fog kerülni.

Azt még nem tudjuk, hogy a Liszt Ferenc repülőtér régóta rebesgetett megvásárlása mennyibe fog kerülni az államnak, azonban Gulyás Gergely laptársunk, az Mfor kérdésére elárulta, hogy

"nagyon-nagyon magas az esély a kézfogásra, nyugodan fogadhatnak rá, egyetlen vitás kérdés van csupán, a vételárról megegyezés ügyében jól állunk".

Az újabb rendkívüli kiadások ellenére megszorítások továbbra sem várhatók, a költségvetés hiánycéljairól majd a harmadik negyedév adatainak ismeretében fognak dönteni.

Uniós pénzek lesznek, bankadóemelés nem

Fontosabbnak tartja a kormány, hogy a bankok több hitelt helyezzenek ki, mint a bankadóból esetleg beszedhető plusz pénzeket, ezért nem várhatók további elvonások a szektorban.

A költségvetés helyzetén sokat javítana, ha folyósítani kezdenék a befagyasztott uniós pénzeket. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely optimista, szerinte az Európai Bizottság már csak "izzadságszagú, primitív" kérdéseket tesz fel, hogy húzza az időt, a lengyel választások után pedig várhatóan hirtelen mindent rendben találnak majd.

Többször szóba került a svéd NATO-csatlakozás ratifikációja is. Gulyás szerint "jobban jár" azzal Svédország, ha most nem szavaz a parlament erről, mert a kormánypárti frakciókban jelenleg

"nem olyan a hangulat",

hogy támogatni tudnák a svédek belépését. Később hozzátette, hogy a magyar kormány nem konkrét lépéseket vár el, hanem tiszteletet és megbecsülést svéd részről, és hogy ezt hogyan tudnák kifejezni, azt a svéd kormánnyal közölték, őket kéne erről megkérdezni.

A miniszterelnök és a kormány tagjainak készpénzszeretetét firtató szópárbajban a miniszter azt is elkottyantotta, hogy maga is preferálja a digitális megoldások helyett a készpénzt, és nem elképzelhetetlen, hogy a kormány fontolóra veszi a 150 ezer forintos, az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó jelenlegi limit megemelését is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Figyelmeztetés jött: könnyen felrobbanhat a közel-keleti helyzet
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:55
Irán a közel-keleti helyzet „ellenőrizhetetlen robbanásának” veszélyére figyelmeztet, miután az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai tűzszünetre felszólító határozatát.
Makro / Külgazdaság Kevés dolog olyan biztos, mint hogy Észak-Korea fegyvereket szállít Oroszországnak
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 09:17
Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán nemzetbiztonsági tanácsadói Oroszország és Észak-Korea megerősödő együttműködéséről tárgyaltak - közölte szombaton Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója, aki a háromoldalú találkozóra érkezett Szöulba.
Makro / Külgazdaság Azt jósolják, az oroszok 90 százaléka Putyinra fog jövőre szavazni
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:56
A Kreml kizártnak tartja, hogy jövőre béketárgyalásokat folytasson Ukrajnával, Zelenszkij minden előkészületet megtett az EU-ba való csatlakozási tárgyalások előtt. Háborús összefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Amnesty International: Erkölcsileg védhetetlen az Egyesült Államok döntése
Privátbankár.hu | 2023. december 9. 08:15
Jogvédő csoportok határozottan elítélték az Egyesült Államok azon döntését, miszerint blokkolják az azonnali tűzszünetet követelő határozatot.
Makro / Külgazdaság Ítélkezett a Standard & Poor’s
Rácz Gergő | 2023. december 8. 22:26
Stabilak a magyar gazdaság kilátásai az egyik legfontosabb hitelminősítő megítélése szerint. A Standard and Poor’s (S&P) azzal számol, hogy jönni fognak uniós pénzek, egyben a hazai gazdasági kormányzat képes lesz tovább mérsékelni az államadósságot.
Makro / Külgazdaság Kijevet és Harkivot rakétázták az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 19:24
Svéd repülőgépek érkezhetnek jövőre az ukránokhoz.
Makro / Külgazdaság "Tapasztalatot lehet szerezni és ez többet ér, mint egy helyezés" - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2023. december 8. 19:09
Befejeződött a Klasszis Média Lapcsoport immár hetedik alkalommal, ezúttal technikumoknak és szakképző iskoláknak megrendezett diákversenye, a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! A rekordszámú, közel 4800 középiskolást megmozgatott megmérettetésben elindult csaknem 1200 csapat között a  Kecskeméti SZC Kada Elek Technikum gárdája, a Kadás visszatérők lett az első. A Hét videója ezúttal a budapesti országos döntőről készült.
Makro / Külgazdaság Észtország is rekordösszegre emeli védelmi kiadásait
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:49
Észtország bruttó hazai termékének (GDP) 3,2 százalékára emeli védelmi kiadásait jövőre - derült ki a balti állam pénteken elfogadott költségvetéséből.
Makro / Külgazdaság Az EU 125 millió eurós humanitárius segélyt ad a palesztinoknak
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 18:37
A közel-keleti humanitárius helyzet romlása miatt az Európai Bizottság még ez évben 125 millió eurós segélyt bocsát a palesztin nép rendelkezésére, amely a Gázai övezetben és Ciszjordániában működő humanitárius szervezetek munkáját fogja segíteni - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Csaknem négymilliárd euró hitelt vesz fel Magyarország
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 16:46
Ez is része az elfogadott támogatásnak. Az uniós tanács jóvá hagyta 13 tagállam helyreállítási tervét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG