<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Truss összeomlása kapcsán még a Brexit-pártiak is kezdik belátni, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább. A neo-szuverenista forradalom fölfalta gyermekeit, a konzervatív párt alapjaiban rendült meg. Káncz Csaba jegyzete.

Soha korábban brit miniszterelnök nem sodorta országát ilyen mély válságba ilyen rövid idő alatt, mint a tegnap lemondott Liz Truss az elmúlt 45 napban. Egy válság, amelyből az Egyesült Királyság nem fog gyorsan kilábalni, még akkor sem, ha Trussnak hamarosan teljesen el kell hagynia a politikai színteret. Az elmúlt napok után elkerülhetetlennek tűnik, hogy ez megtörténjen, már csak az a nyitott kérdés, hogy mikor.

Thatcher rajongójának vágyálmai

Truss Theresa May és Boris Johnson után immár a harmadik konzervatív vezető volt, aki nem váltotta be a Brexit-ígéreteket. May és Johnson után a Brexit-forradalmárok a Tory-pártban Truss-szal ezúttal a tiszta jobboldali libertárius doktrínára tették tétjeiket.

A leggazdagabbaknak nyújtott hatalmas adókedvezmények a deregulációval kombinálva azt a célt szolgálták volna, hogy biztosítsák a mesebeli növekedést, amely aztán varázsütésre lecsorog a társadalom gyengébbjeire. Azt azonban Truss előzetesen nem árulta el, hogyan akarta mindezt finanszírozni. A piacok majd megoldják, így szólt a mottó.

Liz Truss: jött, látott, megbukott.  Fotó: EPA/NEIL HALL
Liz Truss: jött, látott, megbukott. Fotó: EPA/NEIL HALL

Hirtelen ráébredés a piacok valóságára

Egészen addig, amíg teljesen másképpen nem lett. A font zuhant, a kamatok soha nem látott szintre emelkedtek, a kötvényalapok az összeomlás szélére kerültek. A Truss és gazdaságpolitikai koncepciójának kudarca azért különösen látványos, mert a sokat hangoztatott piacok okozták a bukását.

Végül a valóság volt az, ami brutálisan megbuktatta a tory kormány egyre fantasztikusabb elképzeléseit. Amikor a Bank of England bejelentette, hogy nem tesz további sürgősségi intézkedéseket a font stabilizálására vagy a nyugdíjalapok újabb összeomlásának megakadályozására, Truss és pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng játszmája véget is ért.

Néhány korrekció nem lesz elég

Az új pénzügyminiszter, Jeremy Hunt, aki most sutba dobta a Truss-kormány teljes gazdaságpolitikai csomagját, az okozott kárnak csak kis részét tudja helyrehozni. Mert a probléma gyökerei sokkal mélyebbre nyúlnak.

A 2016-os Brexit ugyanis olyan tartósan károsította a brit gazdaságot, hogy minden további bizonytalanság a piacokon sokkal nagyobb turbulenciához vezet, mint valaha. De a toryk, ahelyett, hogy megnevezték volna a Brexit súlyos gazdasági problémáit, évekig tagadták azokat, ami megakadályozott minden konstruktív megoldást.

Truss drámai kudarca most ennek a vágyálomnak a végét jelentheti, egy brit fordulópont kezdetét. A tények talaján keményen landoltak, és az első jelek arra mutatnak, hogy még a Brexit-pártiak is kezdik belátni, hogy a dolgok nem mehetnek így tovább.

A forradalom fölfalja a gyerekeit

Jeremy Warner, a „Daily Telegraph” egyik szerkesztője – egy lap, amely a kezdetektől fogva gyakran fanatikusan védte a Brexitet minden formában – most arra a következtetésre jut egy esszéjében, hogy a Brexit ellenzőinek mégis igazuk lehetett. Rezignáltan elismeri: "a brexitesek által hat éve megígért forradalom most úgy tűnik, hogy azt az utat választja, amelyet végül minden forradalom elszenved - fölfalja a saját gyerekeit".

Nos, ez akár az első jele annak, hogy a britek most fokozatosan visszatérnek ahhoz, amiért a világ többi részén mindig is tisztelték őket: egy pragmatikus országba, ahol a józanság otthon volt.

De ez a visszaút hosszú és fájdalmas folyamat lesz. Mert ahogy a Brexit és a Johnson-kormány dacos kijelentései aláásták a brit politika megbízhatóságába vetett bizalmat világszerte, úgy a pénzpiacokon sem felejtik egyik napról a másikra a brit racionalitás összeomlását.  Nehéz évek várnak a britekre.

A közeljövő súlyos kérdőjelei

De ki legyen az a politikus, aki egyesíteni tudja a parlamenti frakciót és a mögötte álló pártot, amely a neoliberális szárnyat és a konzervatívabb  szárnyat is képviselni tudja, áthidalva az ország északi részének egykori munkáspárti képviselőit a gazdag választókerületek képviselőivel?

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter és Penny Mordaunt, a parlament jelenlegi elnöke is részt akar venni most az utódlási versenyben.

Ahogyan a friss értesülések szerint Boris Johnson is, aki júliusban volt kénytelen lemondani. Hozzá a pártbázis eközben továbbra is kötődik - a Konzervatív Párt tagjai közül most 32 százalék szeretné, ha Johnson visszatérne. A frakció viszont ezt nem akarja.

Amíg a Konzervatív Párt képes kormányt alakítani - még ha ingatag is -, addig nem lesznek új választások. A konzervatívok pontosan ez utóbbit akarják mindenáron elkerülni, mert ha ma lennének általános választások, a Munkáspárt földcsuszamlás-szerű győzelmet aratna.

A helyzet rendkívül instabil 12 év kormányzás után és ez a Konzervatív Párt egyértelmű kudarcának a jele. Ahogy egy tory képviselő pár nappal ezelőtt fogalmazott: „Truss olyan, mint egy papírdarab. Bármikor elfújhatja a szél".

Nos, már el is fújta..

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Végre megtudhatjuk, ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 18:34
Ezek történtek a 472. napon, estig.
Makro / Külgazdaság Újabb országnak mentek neki Putyinék
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 16:17
Moszkva szerint Reykjavík tönkreteszi a kétoldalú kapcsolatokat az izlandi nagykövetség bezárásával.
Makro / Külgazdaság Még nincsenek jó híreink a pápa egészségi állapotáról
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:56
Orvosa szerint a Szentatyának a jövő héten még a kórházban kell maradnia.
Makro / Külgazdaság Döntő lépésre szánták el magukat az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 14:15
Az utolsó reaktort is leállították.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiáról érkezett hír
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 13:48
Többen meghaltak egy robbanóanyaggyárban történt detonációban Ankara külvárosában.
Makro / Külgazdaság Így kúszik be a kanadai erdőtüzek füstje alattomos módon a tüdőbe
Kormos Olga | 2023. június 10. 11:19
Továbbra is lángolnak a kanadai erdőtüzek, már New York és Washington is fuldokol a füstjétől. Kanada azt latolgatja, mit kell tennie a jövő érdekében, kérdés, hogy valójában milyen károkat okoz a nagymértékű füst az egészségünkben?
Makro / Külgazdaság Baj van Orbán Viktor egyik legjobb barátjával?
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:33
Újra kórházba került Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Súlyos lépésre szánta el magát Boris Johnson
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:18
A volt brit miniszterelnök azonnali hatállyal lemondott a parlamenti mandátumáról. 
Makro / Külgazdaság Összeütközött két utasszállító repülőgép
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 09:01
A tokiói Haneda repülőtéren történt incidensben szerencsére senki nem sérült meg.
Makro / Külgazdaság Újabb csörtére került sor a NATO és Oroszország között
Privátbankár.hu | 2023. június 10. 08:44
Az elmúlt órák híreit továbbra is a felrobbantott Nova Kahovka-i gát felrobbantásával kapcsolatos események uralták.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG