TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Vége a 43 éven át tartó viszonynak: a népszavazáson győztek a Brexit-támogatók, kezdődhet az elképesztően bonyolult procedúra, amikor újra kell rajzolni Európa térképét, és meg kell határozni az EU és Nagy-Britannia új viszonyát.
A londoni Westminster-palota óratornya, a Big Ben számlapja világít 2016. június 24-én hajnalban, mialatt a számlálóbizottságok a brit EU-tagságról előző napon tartott referendum szavazati eredményeit összesítik. (MTI/EPA/Hannah McKay)

Bár a szavazófülkék zárásakor még a maradáspártiak győzelmét jósolták a közvéleménykutatók, végül a szavazatok 52 százalékát a kilépést támogatók adták le, a bentmaradásra voksolók 48 százalékával szemben.

Több mint 30 millióan szavaztak, a részvétel 71 százalékos volt.

A skótok és a londoniak maradtak volna

London és Skócia nagy többséggel a maradásra szavazott, Wales és a Londonon kívüli Anglia azonban a távozásra. Az angol font 1985 óta nem látott mélypontra esett a devizapiacon.

A UKIP vezetője, Nigel Farage - aki 20 éve kampányol a kilépés mellett - máris a függetlenség napjának kiáltotta ki június 23-át, és felszólította David Cameront, hogy azonnal léptesse ki az EU-ból az országot. A folyamat mindenesetre legalább 2 évet vesz igénybe - van, aki szerint egyébként még így sem lesz feltéltlenül brexit..

  Cameron is veszített - vajon lemond?

  A szavazóhelyiségek zárása után a kormányzó Konzervatív Párt 84 képviselője - köztük az összes kabinettag - nyílt levelet tett közzé David Cameronnak címezve, kérve a kormányfőt, hogy a népszavazás kimenetelétől függetlenül maradjon tisztségében, mivel érvelésük szerint "ez a kötelessége". Boris Johnson, London konzervatív párti előző polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter is aláírta a levelet, jóllehet mindketten a kilépésért kampányoló tábor frontemberei voltak.

  Cameron hivatalos álláspontja a kampányban az volt, hogy Nagy-Britanniának az EU-ban kell maradnia.

  Éveken át mehet a huzavona, káosz jöhet

  Most egy elképesztően bonyolult folyamat veheti kezdetét. Számunkra a legérdekesebb, hogy hogyan határozzák meg az EU és a "független" Nagy-Britannia viszonyát. Ha a kormány az EU-ból való kilépés mellett dönt, akkor a Lisszaboni Szerződés 50. fejezete szerint kell megkezdenie a kilépési tárgyalásokat, amelyek elvileg két évig tartanak majd. Erre még nincs precedens, senki sem tudja, mi lesz a kimenetele. Dönteni kell egyebek mellett a munkaerő áramlásáról, a két gazdaság között bevezetendő vámokról, a közös piaccal kapcsolatos viszonyról, de még a brit bankok európai működési engedélyéről is.

  Az angol belpolitika természetesen a feje tetejére fordul, Skócia például egyértelműen jelezte, hogy az EU tagja kíván lenni - akár azon az áron is, hogy elhagyja Nagy-Britanniát. A skót miniszterelnök már jelezte is, hogy újabb népszavazás kezdődhet.

  Az Ön bizalma a mi tőkénk

  A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

  Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
  Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
  Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
  Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
  Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
  Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
  Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
  Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
  Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
  Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
  Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
  158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
  Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
  Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
  Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
  Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
  Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
  Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
  Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
  MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
  Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
  Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
  Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
  Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
  Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
  Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
  Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
  Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
  MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
  A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
  Friss
  hírlevél