BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2020. február 4. 09:45

A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést. Káncz Csaba jegyzete.

Összeomló szélerőműves beruházások - szélkerekekek az észak-németországi Aurich közelében. EPA/FOCKE STRANGMANN

A múlt héten bombasztikus stratégiai tervezetet szivárogtatott ki a berlini kancellária, amelyből kiderül, hogy a hidrogén lehet a karbonmentesítésre adható legjobb válasz. A tervezet olvasata az, hogy Németországot e technológia globális úttörőjévé tegye. A "hidrogéngazdaság" élénkítését szorgalmazó, és a dokumentumot jegyző Peter Altmaier gazdasági miniszter szerint ezt Németország számára kulcsfontosságúnak tartják, a sikeres energiaátmenethez.

Kipukkant szélerőmű tervek

Nos, ez igazán szép vízió (avagy inkább propaganda), a jelen valós problémája viszont az, hogy a német energiaárak rekordszintre emelkedtek 2019 telére. Fejére omlott a kancellárnak az eddigi energiapolitikája?

Nos, 2011-ben, közvetlenül Fukusima után az akkor már Merkel vezette német kormány úgy döntött, hogy 2022-ig bezárják az összes nukleáris erőművet, és teljesen átalakítják az ország energetikai rendszerét (Energiewende). Az igazodási pontokat alapvetően a megújuló energiára, a mégis fenntartható működési modellre tették, így lett a 2010-es évek első felében Németország a szél- és napelemes beruházások motorja.

Mára viszont összeomlottak a szélerőműves beruházások és a csődbement német turbinagyártók ezrével teszik utcára dolgozóikat.  Az egykor oly’ lelkes polgárok ma kemény ellenzők lettek olyan okok miatt, mint a táj elcsúfítása, a veszélyeztetett fajok megtizedelése, az egészségtelen infrahang kibocsátás és a szórványos energiatermelés.

Teljes ellátási bizonytalanság

Káncz Csaba

Nem véletlen, hogy a befolyásos Die Welt nagyon kemény támadást intézett a kormányzat múlt szerdán elfogadott törvénye („Kohleausstiegsgesetz”) ellen, amely az ország kiszállását szabályozza a szén- és atomerőművekből. Az elemzés szerint sehol a világon még nem történt olyan, hogy egy ország kevesebb mint 20 év alatt le akarja kapcsolni az eddigi áramellátásának csaknem felét. Ennek ráadásul a klimatikus folyamatokra teljesen elhanyagolható kihatása van, hiszen Németország a globális széndioxid-kibocsátás csupán kettő százalékáért felelős.

A német ipar számára ez a nyaktörő ütemű változás tervezési bizonytalanságokat okoz, amely gátolja a befektetési döntéseket – sőt, az energiaintenzív iparágakban már aktívan tervezik a termelés külföldre telepítését. A kormányzatnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy az átállás hogyan befolyásolja, illetve veszélyezteti a jövőbeni ellátásbiztonságot, ezért ezt a törvény szerint már 2022-ben újra meg kell vizsgálni.

A CDU kimászna a romok alól

A mérsékelt jobboldali CDU az elmúlt években óriási politikai pofont kapott Merkeltől a Willkommenskultur erőltetésével.  A párt most megpróbál visszajönni ebből a kalandor-politikából is, és a múlt héten a CDU illetékes szakbizottsága leszögezte egy pozíciós anyagában, hogy támogatja az atomenergiához való visszatérést: a fúziós energiát és kisebb, moduláris erőművek építését szemellenzők nélkül kell vizsgálni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A svédek és a koronavírus – működik-e a különutas politika?
Wéber Balázs | 2020. április 4. 16:21
Bár a közelmúltban Svédország is szigorított a közösségi életen a koronavírus miatt, továbbra is jóval megengedőbb politikát követ a többi országnál. Az élet nem állt le, az iskolák egy része és az üzletek nyitva vannak. A gazdasági károk kisebbek, de a lakosságszámhoz mért halálozási arány lényegesen magasabb a többi észak-európai országénál.
Makro / Külgazdaság Megvan, mekkora lesz a készülő magyar gigamentőcsomag
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 12:55
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter lapunk kérdésére elárult néhány információt a jövő hét elején bejelentésre kerülő, történelmi léptékű gazdasági mentőcsomagról. 
Makro / Külgazdaság Hat repülő hozott orvostechnikai eszközöket Budapestre
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 11:43
Az egyik budapesti idősek otthonában történt megbetegedés miatt az országos tisztifőorvos úgy döntött, hogy ellenőrizni fogják az intézmények szigorító intézkedéseit, mert itt különösen veszélyes a vírus megjelenése.
Makro / Külgazdaság 1,1 millió főlé nőtt a korona-fertőzöttek száma globálisan
MTI | 2020. április 4. 09:05
Már több mint 58 ezren haltak bele a betegségbe, csak az USA-ban egy nap alatt több mint 1500 áldozatot szedett a vírus. Ausztria megszavazta a harmadik korona-segélycsomagot, most már senkit sem lehet az utcára tenni, ha a járványból kifolyólag nem tudja fizetni az albérleti díjat. A svédek több ezer halottra számítanak, Honduras elkezdte számba venni a földeket a lehetséges tömegsírokhoz. A brazil elnök mindeközben tovább bagatellizálja a helyzetet, és imádkozásra szólította fel országa lakosait.
Makro / Külgazdaság Még több halott, 31 lezárt város – újabb elkeserítő járványhírek jöttek
MTI | 2020. április 3. 21:46
Még Olaszországban sem igazán csitul a járvány, jó, ha stagnálnak a számok. Az USA-ban pedig további meredek emelkedés várható. Lezárták a 30 legnagyobb török várost. Romániában felfüggesztették a hiteltörlesztéseket és béreket vállal át a kormány.
Makro / Külgazdaság Másfél méterről adják át a postai küldeményeket – megjelentek Orbán rendeletei
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 20:58
Megjelent a Közlönyben három rendelet, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök írt alá, és a koronavírus-járvánnyal foglalkoznak. A postai kézbesítés szabályait könnyítik, a postások nem vesznek majd fel aláírásokat, csak adatot egyeztetnek – legalább másfél méterről.
Makro / Külgazdaság A Pentagont is kezdi lebénítani a koronavírus-járvány
Káncz Csaba | 2020. április 3. 16:34
130 millió amerikai szerint a járvány már a biblikus végítélet jele. A Pentagon most szembesül azzal, hogy milyen szintű politikai feszültséget okoz egy atommeghajtású anyahajó legénységének befertőződése. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Baljós árnyak tornyosulnak az amerikai munkaerőpiac felett
MTI | 2020. április 3. 16:33
Erőteljesen, a vártnál jóval nagyobb mértékben csökkent a foglalkoztatottak száma márciusban az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ez a város már legyőzte a koronavírust
Wéber Balázs | 2020. április 3. 15:52
Vagy legalábbis megnyerte az első komoly csatát.
Makro / Külgazdaság „Nekem erre nincs időm!” - visszaszólt Orbán Viktor a kritikára
MTI | 2020. április 3. 14:55
Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Antonio Lopez-Isturiznak, az Európai Néppárt főtitkárának, amelyet Novák Katalin, a Fidesz alelnöke tett közzé Twitter-üzenetében.
Friss
hírlevél