<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést. Káncz Csaba jegyzete.
Összeomló szélerőműves beruházások - szélkerekekek az észak-németországi Aurich közelében. EPA/FOCKE STRANGMANN

A múlt héten bombasztikus stratégiai tervezetet szivárogtatott ki a berlini kancellária, amelyből kiderül, hogy a hidrogén lehet a karbonmentesítésre adható legjobb válasz. A tervezet olvasata az, hogy Németországot e technológia globális úttörőjévé tegye. A "hidrogéngazdaság" élénkítését szorgalmazó, és a dokumentumot jegyző Peter Altmaier gazdasági miniszter szerint ezt Németország számára kulcsfontosságúnak tartják, a sikeres energiaátmenethez.

Kipukkant szélerőmű tervek

Nos, ez igazán szép vízió (avagy inkább propaganda), a jelen valós problémája viszont az, hogy a német energiaárak rekordszintre emelkedtek 2019 telére. Fejére omlott a kancellárnak az eddigi energiapolitikája?

Nos, 2011-ben, közvetlenül Fukusima után az akkor már Merkel vezette német kormány úgy döntött, hogy 2022-ig bezárják az összes nukleáris erőművet, és teljesen átalakítják az ország energetikai rendszerét (Energiewende). Az igazodási pontokat alapvetően a megújuló energiára, a mégis fenntartható működési modellre tették, így lett a 2010-es évek első felében Németország a szél- és napelemes beruházások motorja.

Mára viszont összeomlottak a szélerőműves beruházások és a csődbement német turbinagyártók ezrével teszik utcára dolgozóikat.  Az egykor oly’ lelkes polgárok ma kemény ellenzők lettek olyan okok miatt, mint a táj elcsúfítása, a veszélyeztetett fajok megtizedelése, az egészségtelen infrahang kibocsátás és a szórványos energiatermelés.

Teljes ellátási bizonytalanság

Káncz Csaba

Nem véletlen, hogy a befolyásos Die Welt nagyon kemény támadást intézett a kormányzat múlt szerdán elfogadott törvénye („Kohleausstiegsgesetz”) ellen, amely az ország kiszállását szabályozza a szén- és atomerőművekből. Az elemzés szerint sehol a világon még nem történt olyan, hogy egy ország kevesebb mint 20 év alatt le akarja kapcsolni az eddigi áramellátásának csaknem felét. Ennek ráadásul a klimatikus folyamatokra teljesen elhanyagolható kihatása van, hiszen Németország a globális széndioxid-kibocsátás csupán kettő százalékáért felelős.

A német ipar számára ez a nyaktörő ütemű változás tervezési bizonytalanságokat okoz, amely gátolja a befektetési döntéseket – sőt, az energiaintenzív iparágakban már aktívan tervezik a termelés külföldre telepítését. A kormányzatnak gyakorlatilag fogalma sincsen arról, hogy az átállás hogyan befolyásolja, illetve veszélyezteti a jövőbeni ellátásbiztonságot, ezért ezt a törvény szerint már 2022-ben újra meg kell vizsgálni.

A CDU kimászna a romok alól

A mérsékelt jobboldali CDU az elmúlt években óriási politikai pofont kapott Merkeltől a Willkommenskultur erőltetésével.  A párt most megpróbál visszajönni ebből a kalandor-politikából is, és a múlt héten a CDU illetékes szakbizottsága leszögezte egy pozíciós anyagában, hogy támogatja az atomenergiához való visszatérést: a fúziós energiát és kisebb, moduláris erőművek építését szemellenzők nélkül kell vizsgálni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG