1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Elmaradt a szokásos decemberi erősödés a részvénypiacokon, mert az euróövezeti problémák mélyen átjárták a piacokat és általánossá vált a kockázatkerülés. A Raiffeisen elemzése annak járt utána, hogy ennek ellenére 2012-ben lesz-e olyan gazdasági térség, ahol a változatlan fejlődés biztos talaja maradhat-e a befektetéseknek?

Lassította a világot ez euró válsága

Decemberben elmaradt a több befektető által is várt „év végi árfolyamrali”, sőt a legtöbb feltörekvő ország tőzsdéjén újból esetek a részvényárfolyamok. Ehhez nem kellett más, mint hogy az EU kormányfői az euróövezeti adósságválság kérdésében továbbra se tudjanak meggyőző megoldástervet felvázolni. A tervek szerint az EU államai (az Egyesült Királyság kivételével) kétoldalú szerződések formájában határoznák meg az adott országok költségvetés-politikáját és a szigorúbb költségvetési szabályokat, amelyek magukban foglalnák a mindenütt törvényileg szabályozott adósságfékeket és szankciókat, valamint az EU kapcsolódó jogait.

Az ezeknél átfogóbb megállapodást − és ezzel az EU-szerződések vonatkozó módosítását − azonban Nagy Britannia megtorpedózta. A más EU-országok által támogatott szigorúbb szabályozásrendszer és a pénzügyi szektor adósságterheinek növelése ugyanis vélhetően jelentős terhet róna a pénzügyi központnak számító Londonra, és bizonyára a Nagy Britannia jelenleg legfontosabb ágazatának számító pénzügyi szektort is visszavetné. Ezt figyelembe véve egyáltalán nem nevezhető tehát meglepőnek a brit álláspont – írja A Raiffeisen Capital Management elemzése. Az euróövezet számára viszont ez azt jelenti, hogy az országok gazdaságilag és politikailag egyaránt nagyon bizonytalan év elé néznek.

A tervezett lépések kimenetele ugyanakkor nagyon bizonytalan, és az érintett államoknak először még el is kell fogadniuk azokat. A Raiffeisen elemzői szerint ezért fel kell készülnünk arra a lehetőségre, hogy 2012-ben bármikor kellemetlen meglepetés érhet bennünket, annál is inkább, mert ezek az intézkedések sok esetben alkotmánymódosítást kívánnak, ami tovább nehezíti a helyzetet. Az elemzők utalnak arra, hogy a − kezdetektől fogva politikai alapon szerveződő − euróövezet válsága elsősorban politikai, és csak másodsorban gazdasági természetű.

Ezért papíron talán nem nehéz megtalálni a hosszú távú megoldást, hiszen „csak” meg kell hozni a „helyes” politikai döntéseket, ám a gyakorlatban annál nehezebb ezt kivitelezni. Az „Európai Egyesült Államok” létrejötte volt ugyanis az euró megszületésének elengedhetetlen feltétele, nem pedig fordítva. Az EU-csúcs inkább csalódást okozó eredményeit látva az EKB átmenetileg stabilizálta az európai bankok helyzetét oly módon, hogy megfelelő biztosítékok ellenében három évig tulajdonképpen korlátlan mértékben likvid tőkét biztosít számukra.

Eközben a feltörekvő térségekben − ahogy az egész világon is − a növekedés további lanyhulása figyelhető meg. Bár a legtöbb feltörekvő ország esetében nem várható, hogy gazdaságukat függetleníteni tudják az EU és az USA piacaitól, meglátásunk szerint ezek a piacok jó pénzügyi hátterüknek és erősen növekvő belföldi keresletüknek köszönhetően továbbra is viszonylag jól ellen tudnak majd állni a világszerte érzékelhető gazdasági lanyhulásnak. A közép- és kelet-európai gazdaságok esetében ugyanakkor továbbra is kockázatot jelent, hogy az euróövezet mélyebb recesszióba süllyed, ha az államadósság-válság továbbgyűrűzik és/vagy a kormányok a jelenleg vártnál sokkal szigorúbb takarékossági programokat hirdetnek meg.

Kína

Kína növekedése a Raiffeisen elemzői szerint komolyan megtorpanni látszik. A beszerzési menedzser index értéke a novemberi erőteljes visszaesést követően decemberben is 50 alatt volt, és az index export megrendelésekre vonatkozó mutatója is tovább romlott. Az export csökkenése leginkább az euróövezetben érhető tetten, bár az USA-ba irányuló kivitel még mindig elég jó szinten mozog. Az elkövetkező hónapokban a jelenlegi trend fokozott érvényesülésére lehet számítani. Úgy tűnik viszont, hogy a belföldi kereslet viszonylag jól tudja tartani magát, bár elkerülhetetlen, hogy a növekedés lanyhulása ezen a területen is éreztesse hatását, ami (a nyersanyagkivitelt leszámítva) elsősorban az import oldalon mutatkozik majd meg.

A decemberi importmutatók növekedése például már csak a fele volt a novemberinek. Kedvező hírek érkeznek viszont az inflációval kapcsolatban. A fogyasztói árindex legutóbb már csak 4,2%-kal nőtt, vagyis lassan érezni lehet az alacsonyabb élelmiszerárak és a megszorító monetáris intézkedések hatásait. A forgalomban lévő pénzmennyiség novemberben olyan kis mértékben nőtt, amelyre az elmúlt tíz évben nem is volt példa. Az elemzők szerint lassan megváltozik a kínai kormány felelős döntéshozóinak gazdaságpolitikai hozzáállása. A minimális tartalékrátát minden bank leszállította, az első kamatcsökkentésre pedig 2012 első negyedévében lehet számítani.

A bevezetett költségvetési intézkedések (például a szegénységi határ megemelése és a támogatások rendszere) egyértelműen a belföldi kereslet növelését célozzák. Az egyre romló ingatlanpiaci kilátások (csökkenő árak és értékesítési mutatók) miatt viszont semmilyen ösztönzőre nem lehet számítani. 2012-ben tulajdonképpen egyetlen nagyobb gazdaságpolitikai reform sem várható, mivel 2012 végén kormányváltás lesz. A részvénypiacon egyelőre nyugalom van − a rosszabb gazdasági mutatók miatt azonban többen azt remélik, hogy a kormány ösztönző intézkedéseket vezet be. A Raiffeisen elemzése szerint ha a konjunktúramutatók továbbra sem javulnak, nagy valószínűséggel újabb árfolyam-korrekcióra kerül sor a részvénypiacon.

India

2012-ben Indiának komoly feladatokkal kell megküzdenie. Egyrészt jelentősen visszaesett a gazdasági növekedés − az ipari termelés egész évre vetített értéke októberben 5,1%-kal csökkent, vagyis a 2008-2009. évi válság szintjének megfelelő volt. A csökkenés hátterében ezúttal a termelőberendezések gyártásának komoly visszaesése állt. Másrészt a nagykereskedelmi árak − némi csökkenést követően is − még mindig 9% fölötti növekedést mutatnak. Ennek ellenére egyre valószínűbb, hogy az infláció érezhető mértékben csökken, mivel a jó termés miatt az agrárnyersanyagok és az élelmiszerárak zuhanórepülésbe kezdtek.

Időben eltolódva ugyan, de a következő hónapokban az infláció jelentős csökkenésére lehet számítani. A legnagyobb kockázatot viszont maga az indiai rúpia rejti. A deviza tízszázalékos leértékelése ugyanis egy egész százalékponttal növelheti az inflációt. A 2012-re várt változások másik nagy ismeretlene a támogatott üzemanyagárak esetleges megemelése. Míg Kína már teljes egészében maga mögött tudhatja a monetáris fordulatot, India még csak most fontolgatja annak megvalósítását. Az elemzés szerint az első negyedévben − tizenhárom kamatemelés után − sor kerülhet az első kamatcsökkentésre, amely az indiai részvénypiacon ugyanebben az időszakban egy esetleges mélyrepüléssel járhat együtt. Az év első negyedének elteltével azonban a heves (világ)gazdasági változásokat követően az év második felében újra a részvénypiac erősödésére lehet számítani.

Brazília

A brazil konjunktúramutatók továbbra is elmaradnak a − már amúgy is eléggé visszafogott − várakozások mögött. Az előző hónaphoz képest jelentősen csökkent az ipari termelés, és az elemzők 2012 vonatkozásában arra számítanak, hogy a reálgazdaság mindössze kb. 3%-kal nő majd. A gyengélkedés jelei elsősorban az export területén érhetőek tetten. Ennek hátterében két dolog áll: egyrészt csökken a kereslet, másrészt pedig az exportfinanszírozásban érintett európai bankok − kényszerpályán mozogva ugyan, de − nagymértékben lecsökkentették szerepvállalásukat. Az inflációs trend viszont jól alakul − a pénzromlás mértéke legutóbb a jegybank által még elfogadhatónak tartott legmagasabb szintre, 6,5%-ra esett vissza.

A munkanélküliségi ráta újból jelentősen javult, és a brazil viszonyokhoz képest nagyon alacsony, 5,2%-os szinten áll. Mindent összevetve ugyanakkor látni lehet, hogy az elkövetkező években a gazdaságnak feltétlenül további beruházásokra lesz szüksége − főleg az infrastruktúra területén. Máskülönben a következő növekedési szakaszban a viszonylag szerény növekedési ütem ellenére is kapacitáshiányra és az azzal járó magas inflációs kockázatra kell számítani. A brazil részvénypiac decemberben stabilizálódni tudott. Nagy kereslet mutatkozott a közszolgáltatói és bizonyos távközlési papírok iránt, viszont szinte minden ciklikus értékpapírra eladási nyomás nehezedett.

Oroszország

Az orosz gazdaság 2011-ben kb. 4%-os reálnövekedést ért el, vagyis csak kismértékben maradt el az év eleji várakozások mögött. Kellemes meglepetéssel szolgált az infláció alakulása, amelynek 6%-os mértéke a Szovjetunió felbomlását követő időszak legalacsonyabb szintjének számít. A jegybank az első félévben folytatott kifejezetten megszorító politika után az év végén irányt váltott, és − a legtöbb befektetőnek meglepetést okozva − decemberben kisebb kamatcsökkentést hajtott végre. A növekedés további lanyhulása vagy az euróövezet esetleges recessziója azonban természetesen Oroszországra is hatással lesz. Ugyanakkor jók a belföldi keresletre vonatkozó kilátások: a reálbérek nagymértékben nőttek, a munkanélküliségi ráta viszonylag alacsony, a kiskereskedelmi adatok pedig kifejezetten kedvezőek.

Ezek a körülmények a következő hónapokban vélhetően stabilizáló hatásúak lesznek. A kötvények egyelőre nem reagáltak említésre méltó módon a jegybank kamatcsökkentésére, sőt a hozamok az előző hónaphoz viszonyítva még emelkedtek is némileg. A rubel ellenben − főleg a hónap végén − sokat gyengült a hivatalos valutakosárhoz képest. Decemberben, a parlamenti választásokat követően a választási eredmények és a vélt választási csalások miatt több nagyobb tiltakozásra is sor került. Bár új választások kiírására nem kell számítani, az események mégis a kormánypárt és Putyin miniszterelnök csökkenő támogatottságát jelzik. Mivel azonban Putyinnak nincs ellenfele a tavasszal tartandó elnökválasztáson, választási győzelme nincs komoly veszélyben. Ugyanakkor az események hatására Oroszországban nőtt a politikai bizonytalanság, ami − a nyersanyagárak 2011. második félévi csökkenése mellett − vélhetően mégiscsak hozzájárult a tőkekivonásokhoz és az orosz részvénypiac átlag alatti teljesítményéhez.

Az orosz részvénypiacnak 2011-ben a jó évkezdés ellenére összességében jelentős, mintegy 25%-os csökkenést kellett elkönyvelnie. Bár az olaj- és gázipari részvények jól teljesítettek, a bányászati és fémipari vállalatok értékpapírjaira komoly nyomás nehezedett. A bankszektor − a közszolgáltatói és a fogyasztási papírokhoz hasonlóan − szintén gyengélkedett. A műtrágyagyártó vállalatok viszont a feltörekvő országok részéről mutatkozó folyamatos és nagy keresletnek köszönhetően kivételnek számítanak.

Törökország

Az elemzés szerint a török nemzetgazdaság továbbra is jó eredményekkel büszkélkedhet. Az ipari termelés változatlanul komoly növekedést mutat, ami elsősorban az exportorientált területeknek köszönhető. A leggyengébb pont továbbra is a folyó fizetési mérleg nagyon magas, jelenleg a GDP 10%-a körül alakuló hiánya, amelyet a gazdaság hosszú távon nem bír el. Az infláció novemberben ismét jelentős mértékben nőtt, vagyis begyűrűzött az elmúlt hónapokban gyengélkedő deviza és a magas energiaárak hatása. A jegybank szerint az infláció 2012 első negyedévében akár kétszámjegyű is lehet. Decemberben a török líra szinte alig változott az euróhoz képest, az amerikai dollárhoz viszonyítva azonban tovább gyengült. A török kötvények az előző hónaphoz képest némileg veszítettek értékükből.

A török részvénypiacot 2011 egész második félévében az árfolyamok komoly ingadozása jellemezte. A középpontban a folyó fizetési mérleg hatalmas deficitje és a jegybank meglehetősen szokatlan megoldásai álltak. Az isztambuli tőzsde ISE-100 részvényindexe összességében több mint 23%-ot esett − ebből 6%-ot decemberben. A gyengélkedő líra miatt azonban a külföldi befektetőknek még ennél is sokkal magasabb veszteségeket kellett elkönyvelniük.

Lengyelország

A legfrissebb lengyel konjunktúramutatók hosszú idő óta először újra a gazdasági növekedés némi javulására utalnak. Az ipari termelés − a kiskereskedelmi forgalmi adatokhoz hasonlóan − novemberben meglepő mértékben nőtt. Az inflációról ugyanez mondható el − legutóbb 4,8% volt. A lengyel kötvények decemberben mégis csaknem változatlanok maradtak. A lengyel WIG részvényindex ellenben decemberben jelentős, 6% fölötti veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Elsősorban a bányatársaságok és az olaj- és gázipari vállalatok értékpapírjai kerültek nehéz helyzetbe, míg a bankok viszonylag jó eredményt tudtak elérni.

Csehország

A decemberben közzétett cseh konjunktúramutatók újra nagyon szerényen alakultak, ami azt mutatja, hogy Csehország sem tudja függetleníteni magát a Nyugat-Európát sújtó erőteljes konjunkturális visszaeséstől. A kiskereskedelmi és az ipari termelési adatok növekedése messze elmaradt az előző hónapban mért szinttől, sőt a harmadik negyedévben némileg már a GDP is csökkent. A beszerzési menedzser index a térség többi országáéhoz hasonló: 50 alatti, bár novemberhez képest némi javulás tapasztalható. Továbbra is csökken a megrendelések száma, így a következő hónapokban nem lehet az ipari termelés növekedésére számítani, sőt el kell fogadni annak csökkenését.

Az infláció ismét emelkedve ezúttal már a 2,5%-os értéket is elérte, ami többek között a gyenge cseh koronának is köszönhető. Igazi inflációs nyomástól azonban nem kell tartani; a mutató várhatóan rövid időn belül újra 2% alá csökken, vagyis a cseh korona őrei jelenleg nincsenek lépéskényszerben. A cseh kötvények vonatkozásában a novemberi árfolyamveszteségeket követően decemberben alig történt változás. A novemberben még a térség leggyengébbjeként szereplő cseh részvénypiac decemberben a kelet-európai trenddel dacolva némileg növekedni tudott, és eredménye kb. 3%-kal nőtt.

Magyarország

Nemzetgazdasági szempontból Magyarország újabb mozgalmas hónapot tudhat maga mögött. Miután a Moody’s leminősítette az országot, a S&P is lefelé módosította az ország hitelképességének megítélését, és Magyarországot a bóvli kategóriába sorolta (a Fitch ítéletével januárban harmadikként csatlakozott a minősítő intézetekhez). A forint tovább gyengült: az év közepe óta mintegy 15%-ot veszített értékéből a szintén gyengélkedő euróhoz képest. A deviza védelmében a magyar jegybank újabb 0,5%-kal, immár 7%-ra emelte a jegybanki alapkamatot. Ugyanakkor Magyarország a vitatott, a jegybank függetlenségét nagyban korlátozó jegybanktörvény elfogadásával rögtön csökkentette is annak esélyét, hogy az IMF és az EU támogatását jelentő hitelszerződés létrejöhessen. Az IMF és az EU ugyanis erős kritikával illette a törvényt.

Ugyanakkor a Raiffeisen Capital Management szerint az is előfordulhat, hogy a magyar miniszterelnök jól átgondolt spekulációjával állunk szemben. A kérdés ugyanis az, hogy az EU és annak megtépázott bankrendszere a peremországokhoz kapcsolódó problémák mellett jelenleg el tudja-e és el akarja-e viselni az esetleges magyar államcsődöt. Paradox módon akár az is előfordulhat, hogy az EU kerül kedvezőtlenebb tárgyalási pozícióba, mivel gyakorlatilag nem nagyon van olyan eszköz a kezében, amellyel nyomást gyakorolhatna Magyarországra.

Az előzetes konjunktúramutatók a negyedik negyedévre is a magyar gazdaság csökkenését jelzik. A tartós árnyomás miatt az infláció növekedésére lehet számítani, amit tovább erősít a forint gyengélkedése és az importárak emelkedése is. A magyar kötvények árfolyamai decemberben újra nagymértékben csökkentek. Decemberben a magyar részvénypiac teljesítménye 3,7%-kal csökkent − a legnagyobb vesztes az olajipari MOL konszern volt, amely több mint 7%-os árfolyamveszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG