<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szénsavas italok, a Coca-Cola és a Pepsi oroszországi gyártásának leállítása miatt hirtelen érdekelni kezdték a sörpiac helyi vezető cégeit. Az orosz Heineken úgy döntött, elindítja saját termékcsaládját, kóla, narancs és citrom ízekkel.

E termékkategória új márkáinak belépése ellenére még mindig marad szabad rés a piacon. A verseny azonban erősödik, az eredeti üdítőket többlépcsős, párhuzamos import mechanizmuson keresztül hozzák be, az üzletek polcain változatlanul megjelennek, bár kisebb mennyiségben, miközben belépnek új gyártók is.

Júliusban és augusztusban a Heineken oroszországi vállalatcsoportja többféle alkoholmentes italra kért megfelelőségi nyilatkozatot, gyakorlatilag gyártási engedélyt – közölte a Kommerszant című népszerű orosz napilap, a Szövetségi Akkreditációs Szolgálat adatbázisára hivatkozva. A termékeket Royal Cola Original, Royal Cola Zero, Tony Lemony Orange és Tony Lemony Lemon néven forgalmazzák majd.

A kólákat Royal Cola Original és Royal Cola Zero néven fogják forgalmazni. Fotó: DepositphotosA kólákat Royal Cola Original és Royal Cola Zero néven fogják forgalmazni. Fotó: Depositphotos

Az italok – amelyek a Heineken orosz gyáraiban készülnek - üveg, műanyag palack és
alumínium doboz formájában kerülnek az üzletekbe. A holland Heineken a harmadik legnagyobb sörgyártó Oroszországban, márkaportfóliójába tartozik az Amstel, az Okhota, a Three Bears, a Stepan Razin és más márkák. Szentpéterváron, Jekatyerinburgban, Irkutszkban, Nyizsnyij-Novgorodban, Novoszibirszkben, Habarovszkban és Sterlitamakban vannak üzemei. Bevételük 2021-ben 12,5 százalékkal, 36,9 milliárd rubelre nőtt.

A Kommerszant cikkében az interjúalany megjegyzi, hogy a Heinekennek már eddig is volt tapasztalata a limonádégyártás terén, így részükről ez különösen logikus lépés, hogy kihasználják a Coca-Cola és a Pepsi gyártási mennyiségének kiesését. Mint köztudott, a háború miatti válság kitörésével a Coca-Cola felfüggesztette termelését az Orosz Föderációban, a PepsiCo pedig leállította a Pepsi, a Mirinda és a 7Up gyártását. Ugyanakkor a Coca-Cola gyártó Multon Partners (korábban Coca-Cola HBC) Dobry márkanév alatt gyárt most szénsavas italokat, a PepsiCo pedig bővítette Evervess és Russky Dar termékcsaládját. Az importált (például lengyel) Coca-Colát továbbra is könnyű megtalálni az élelmiszeráruházak polcain.

A Kommerszant által meginterjúvolt szakemberek szerint a választék bővítése növelheti a nagyvállalat értékét, holott ez inkább csak ésszerű reakció a piaci változásokra. A NielsenIQ adatai szerint májustól júliusig a helyi szódamárkák részesedése 19,8%-ról 25,3%-ra nőtt, január-augusztusi eladásai pénzben kifejezve 22,6%-kal, volumenben pedig 1,3%-kal nőttek éves összevetésben.

A Famous Amazing Brands (Vanilla Flight és Anarchy) egyik alapítója, Anton Sztyelmakov megjegyzi, hogy „a minőséget komolyan vevő cégek” általában európai gyártóktól vásárolnak koncentrátumokat, amelyek importja most már Törökországon és Kazahsztánon keresztül is lehetséges. A szakember szerint a Heineken egy hónapon belül kihelyezheti új termékekeit az üzletekbe, amelyek piacra dobása minimális befektetést igényel. Egyedüli nehézségként az alumíniumdoboz hiányát és a CO2-ellátás nehézségeit említik.

Ami a sört illeti, Alekszej Akszel, a Volkovskaya Brewery vezérigazgatója szerint az Orosz Föderációan a sörtermelés az év első felében nőtt, éppen az import csökkenése miatt, ezt megelőzően a piac általában stabil volt.  A 2010-es években a Baltika (amely a Carlsberg csoport része) már gyártott szénsavas italokat.  Anton Sztyelmakov szerint van helye a piacon az új szénsavas italmárkáknak, jóllehet, mindenki tudja, hogy a Dobry márka erőssége nem hasonlítható össze a Coca-Coláéval. 

A két nagy világcég helyi termelésének kiesésével átrendeződött az üdítőitalgyártás Oroszországban, de hiányról nem lehet beszélni, sőt, erősödnek a piaci pozíciók, és a legnagyobb szereplők egyre intenzívebben fejlesztik a választékot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG