<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Japán idei védelmi Fehér Könyve Kínát és Észak-Koreát nevezi meg biztonsági veszélyforrásnak a Felkelő Nap Országa és a nemzetközi rend számára. Katonai vonalon a miniszterelnök világos üzeneteket küld: jövő tavaszig 5-600 fővel rakétaegységeket állít föl egy, a Kelet-kínai-tenger határán fekvő szigetcsoportra. Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap volt 76 éve, hogy Japán feltétel nélkül megadta magát a második világháború lezárásaként. Ennek kapcsán legalább 3 miniszter kereste fel vasárnap a világháború japán halottainak emléket állító tokiói Jaszukuni-szentélyt.  Dél-Korea azonnal tiltakozott a látogatások ellen.

A miniszterek annak ellenére mentek el a császári palotától nem messze lévő sintó szentélybe, hogy biztos lehettek abban, lépésükkel magukra haragítják Kínát és Dél-Koreát, amelyeket Japán brutális agresszióval szállt meg a világháborúban.  A Jaszukuni-szentély a háború 3,1 millió japán áldozata mellett 1978 óta 14 elítélt háborús főbűnös emlékét is őrzi.

Szuga első éve

De ezen incidens kapcsán talán érdemes értékelni, Szuga Josihide egy éves miniszterelnöki teljesítményét. Szuga számára komoly kihívásnak bizonyult a gazdaság stabilizálása a COVID-19 járvány terhe alatt.  A beoltási kampányt egy olyan országban kellett megszerveznie és népszerűsítenie, ahol hagyományosan nagyon alacsony erre a hajlandóság.  

Szintén rá hárul a feladat, hogy a félig-meddig állampártnak tekinthető Liberális Demokrata Pártot (LDP) győzelemre vezesse a 2021. október 22-én (vagy az előtt) esedékes általános választáson

A nemzetközi színtéren egyre feszültebb térségbeli geopolitikai dinamikával találta szembe magát.  Az USA-Kína versengés egyre élesebb, Tajvan kérdése napról-napra válik egyre feszültebbé, miközben Észak-Korea továbbra sem hajlandó lemondani nukleáris fegyvereiről.

Mit tett le az asztalra? 

Szuga sikerrel lobbizott hazája szabad és nyitott Indo-csendes-óceáni víziója (FOIP) mellett.  Aktívan vett részt Ausztrália, India és az Egyesült államok mellett a Quad nevű négyoldalú biztonságpolitikai együttműködésben.  Szuga első külföldi útjai Indonéziába és Vietnámba vezettek, amellyel világosan jelezte: építeni akar a dél-kelet-ázsiai partnerekre és az ASEAN szervezetére. 

A Quad második miniszteri találkozóját tavaly október 6-án Tokióban rendezték, amellyel az új japán politikai vezetés világosan jelezte: elődjéhez hasonlóan Szuga is keményen kiáll Kína ellen a változó geopolitikai rendben.  Ennek részeként Tokió csatlakozott Új-Delhivel és Canberrával együtt a Kínát elkerülni kívánó szállítási láncok újjáépítési kezdeményezéséhez (Supply Chain Resilience Initiative, SCRI).

Szuga Josihide még kormányszóvivőként 2019. szeptember 11- én. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko) Szuga Josihide még kormányszóvivőként 2019. szeptember 11- én. (Fotó: MTI/AP/Eugene Hoshiko)

Szuga aktívan építette az EU-val is a kapcsolatait és idén májusban az európai vezetőkkel egy virtuális csúcstalálkozóra került sor. Sikeres volt a látogatása áprilisban a Fehér Házban is, ahol Biden első külföldi vezetőként fogadta, és a közös közlemény 1969 óta először említi Tajvant közös állásfoglalás keretében.  

A Tajpej körüli egyre forróbb biztonságpolitikai helyzet Tokió számára sem érdektelen.  Tajvan esetleges pekingi kézre kerülése esetén Japán tengeri szállítási útvonalai feletti ellenőrzést átvenné a kommunista óriás. A történelmi gyökerek is mélyre nyúlnak, hiszen Tajvan a Japán Birodalom része volt 1895 és 1945 között.

Kína fellege

Valóban, Kína számít továbbra is Szuga első számú külpolitikai prioritásának. Katonai vonalon világos üzeneteket küld: jövő tavaszig 5-600 fővel rakétaegységeket állít föl egy, a Kelet-kínai-tenger határán fekvő szigetcsoportra.  Egy másik szigetcsoportra a térségben pedig 2023 tavaszáig elektronikus hadviseléssel foglalkozó egységet állítanak fel.  

De Szuga óvatos lavírozásra kényszerül, mivel az LDP párt egyik legbefolyásosabb személyisége, Tosihiro Nikai főtitkárnak több zsíros üzlete is van Pekinggel.  
  
Mindazonáltal Peking bánásmódja Hongkonggal és az ujgurokkal, valamint az örökösen parázsló Japán-Kína egymásnak feszülés a Kelet-kínai-tengeren végül az LDP keményvonalasainak győzelmét hozták.   

Ennek kapcsán az ország idei védelmi fehér könyve Kínát és Észak-Koreát nevezi meg biztonsági veszélyforrásnak Japán és a nemzetközi rend számára.  

Egyre nagyobb a katonai feszültség Tajvan körül, illetve erősödik a technológiai rivalizáció Kína és az Egyesült Államok közt, mindez pedig veszélyezteti a békét és a stabilitást a Kelet-ázsiai térségben – írják a hivatalos katonai dokumentumban.   „Fontos, hogy közeli figyelemmel kísérjük a szituációt egy krízis-érzettel, most jobban, mint bármikor korábban. Különösen, ahogy a technológiai területen való verseny egyre intenzívebbé válik”.

A dokumentum kitér a klímaváltozás által okozott kihívásokra is: a japánok úgy gondolják, a jelenségből fakadóan hevül majd a versenyfutás a nyersanyagokért, illetve tömeges migráció veheti kezdetét bizonyos területek lakhatatlanná válása miatt, amely újfajta kihívásokat szülhet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos