Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Noha a járvány második hulláma is komoly károkat okoz, a gazdasági szereplők egyértelműen pozitívnak tartják a kilátásokat. A kedden publikált menedzserindexek világszerte javulást prognosztizálnak.

Számos országban és régióban jelentek meg a hónap első napján feldolgozóipari és beszerzési menedzserindexek (BMI). Ezek egy része ugyan a historikus adatoktól elmarad, ám van olyan mutató is, amely rég nem látott kiugró értéket hozott. Általánosan az is elmondható, hogy világszerte fellendülést jeleznek előre a most publikált BMI-k.

Évtizedes szinten a Caixin index

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés kedden közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) az októberi 53,6 pontról 54,9 pontra emelkedett novemberben. A Caixin/Markit által számított kínai feldolgozóipari BMI ezzel a hetedik egymást követő hónapban állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött, ráadásul a 2010 novembere óta regisztrált legmagasabb szintre nőtt. Elemzők a növekedés ütemének mérséklődésére számítottak, 53,5 pontot jósolva novemberre.

Az IHS Markit az adatokkal együtt közzétett közleményben rámutatott: a múlt hónapban mind a termelés, mind pedig az új megrendelések tekintetében szintén csaknem tíz éves csúcsnak számító eredményekről számoltak be a kínai feldolgozóipari vállalatok. A kereslet helyreállása azonban inkább a belföldi piacnak tulajdonítható, az új exportmegrendelések állományát tükröző részindex ugyanis még mindig viszonylag alacsony szinten áll.

Németország is fellendülés előtt áll

Kedden publikálták az eurózóna feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexét is. Ez a várakozásoknál jobban alakult, hiszen az elemzői konszenzust 0,2 ponttal meghaladta. A mutató novemberi értéke 53,8 pont lett, ami határozott fellendülést jelez előre. Igaz, a járvány második hulláma így is érezteti a hatását, hiszen a 32 havi csúcsot jelentő októberi 54,8 pontos értéktől jócskán elmaradt a BMI. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a feldolgozóipar kibocsátását mérő alindex, amely a kompozit BMI egyik alkotóeleme, és jól tükrözi a gazdaság állapotát, 58,4 pontról 55,3 pontra esett novemberben. Mindez azonban még mindig erősen az 50 pontos érték felett van, ami azért fontos, mert az ennél nagyobb számok növekvő gazdasági teljesítményt jeleznek előre.

Az euróövezeti feldolgozóipar teljesítménymutatója 2019 januárja óta először júliusban került az 50 pontos küszöb fölé, és értéke novemberig minden hónapban emelkedett. Az adatokat kommentálva Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza rámutatott: jóllehet a feldolgozóipar teljesítménye elmaradt az októberitől az újabb zárlatok elrendelésének közepette, a növekedés fennmaradása segíthet enyhíteni a járványnak a gazdaságra mért csapását, amely keménynek bizonyult a szolgáltató szektor esetében. A felmérés adatai azt mutatják, hogy az euróövezet gazdaságát nem fenyegeti a második negyedévihez hasonló mértékű visszaesés az év utolsó negyedében – hangoztatta a szakértő.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül ismét Németország teljesített legjobban, 0,4 ponttal, 57,8 pontra csúszott vissza a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe novemberben. Ahogy fent jeleztük, a BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését jelzi, tehát Németország esetében masszív gazdasági növekedés várható. Vannak azonban az eurózónának olyan tagjai, ahol a gazdasági helyzet továbbra sem megnyugtató. Spanyolországban (49,8 pont), Franciaországban (49,6 pont), Görögországban (42,3 pont) a most közzétett indexek továbbra is visszaesést valószínűsítenek a feldolgozóiparban.

A magyar adatok is mérsékelt optimizmust tükröznek

A kedden közzétett magyar BMI is fellendülést mutat, ugyanakkor az elmúlt évek számaival összevetve azoktól elmarad. A korábbi erőteljes növekedéshez képest a BMI tehát visszafogottabb bővülést jelez, ám a járvány második hullámában az is bizakodásra adhat okot, hogy a várakozásokat tükröző mutató alapján gazdasági bővülés elé nézünk.

Ha megnézzük a magyar adat részindexeit, akkor választ kaphatunk arra, hogy a hosszú távú novemberi átlagot (52,6) miért nem sikerült elérni. A BMI szezonálisan kiigazított novemberi értéke 51,9 pont lett, ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest második hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be, egy hónapos szűkülés után. A szakértők szerint ennek oka továbbra is többrétű: a termelési és beszerzési alindexek értékei növekedtek, és továbbra is bővülést jeleznek, ahogyan az új rendelések alindexe is. A vásárolt készletek mennyisége és a foglalkoztatottság alindexei némileg csökkentek, de szintén további bővülésre utalnak. A BMI-t alkotó ötödik alindex, a szállítási átfutási idő értéke viszont még mindig rendkívül alacsonyan maradt, erősen közrejátszva a BMI index alacsonyabb értékében.

Összességében a magyar és az európai számok is azt mutatják, hogy a koronavírus járvány második hullámának ellenére folyamatos kilábalást várnak a piaci szereplők. A járvány által ősszel már nem sújtott Kínában pedig masszív gazdasági növekedés várható a következő időszakban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Müller Cecília: igyekezzenek az egészségügyi dolgozók, mert tovább kell lépni!
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 12:35
Müller Cecília szerint igyekezniük kell az egészségügyi dolgozóknak. Kiderült, hogy a tisztifőorvos szerint még nem lehet enyhíteni a korlátozásokon.
Makro / Külgazdaság Egy nap alatt 3000 oltást sikerült beadni - így futunk neki a mai kormányülésnek
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:21
Az új fertőzöttek száma ismét 1000 fölé emelkedett, de többet is teszteltek - a pozitív tesztek aránya 6 százalék alatti. Az aktív fertőzöttek száma csökken, de még mindig 85-en hunytak el egy nap alatt koronavírusban.
Makro / Külgazdaság Már százmilliónál is több korona-fertőzött van a világon
MTI | 2021. január 27. 07:15
55,3 millióan felgyógyultak a betegségből, több mint kétmillióan viszont belehaltak.
Makro / Külgazdaság A magyar dolgozók több mint harmada attól fél, hogy kirúgják
MTI | 2021. január 27. 06:49
Szerintük közepes vagy nagy a valószínűsége annak, hogy elveszítik az állásukat. 11 százalék pedig "jelentős mértékben" tart az állása elvesztésétől, mutatta ki egy nemzetközi felmérés.
Makro / Külgazdaság Belehúz az állampapír-vásárlásokba az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 16:16
Meglepetésekkel ugyan nem szolgált a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, hiszen sem a 0,6 százalékos jegybanki alapkamat, sem az egyéb monetáris kondíciók nem változtak, azért apró újdonságot így is hozott a mai ülés: a jegybank pénzt csoportosíthat át további állampapír-vásárlásokra, s készen áll 10 évesnél rövidebb lejáratú papírok vételére is.
Makro / Külgazdaság Az ázsiai kistigris feszült egyensúlyozása az USA és Kína között
Káncz Csaba | 2021. január 26. 15:34
A 96 milliós Vietnám geopolitikai környezete rendkívül feszült.  Az USA, India és Japán már szoros katonai kapcsolatokat épített ki az országgal – Kína ellenében.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Optimista lett az IMF, de látja a kockázatokat is
MTI | 2021. január 26. 14:39
Az év második felében lendületbe jöhet a világgazdasági növekedés, köszönhetően a gazdaságösztönző költségvetési és jegybanki monetáris intézkedéseknek, illetve a tömeges oltások megkezdésének a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden kiadott, World Economic Outlook (WEO) felülvizsgált prognózisa szerint.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem húzott váratlant az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 14:00
Ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa mai ülésén nem nyúlt a 0,6 százalékos alapkamathoz. Az indoklást a 15 órakor megjelenő közleményben ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Okoznak-e meglepetést Matolcsy Györgyék?
Csabai Károly | 2021. január 26. 13:34
Minden afelé mutat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa a 2021-es első, ma esedékes kamatdöntő ülésén nem változtat a 0,6 százalékos irányadó rátáján – pont úgy, ahogyan karácsony előtt. Ettől függetlenül persze az mindig benne van a levegőben, hogy a jegybank húz egy meglepőt, ahogyan azt tette a múltban már többször is.
Makro / Külgazdaság Magasabb a pedagógusok oltási hajlandósága, mint az átlag polgáré
Kormos Olga | 2021. január 26. 13:04
Magasabb a pedagógusok körében az oltakozási hajlandóság, mint az átlag állampolgárok körében – többek között ez derült ki a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a 21 Kutatóközpont közös sajtótájékoztatóján.
Friss
hírlevél