Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 

Mondhatni, a legvérzivatarosabb időkben fogadta el a napokban a kormány az új köznevelési stratégiát, melyet az Európai Uniónak készített a 2021-2030-as időszakra. Mindjárt indul a tanév, tele dilemmával, bizonytalansággal és kihívással, ezért belenéztünk a dokumentumba, hogy az aktuális oktatási állapotokat vajon tükrözi-e.

Bárki átböngészheti. Fotó: PixabayBárki átböngészheti. Fotó: Pixabay

Mint a dokumentumban írják, "a társadalmi kohézió erősítéséhez, a gazdasági fejlődés fenntartásához és a polgárok életminőségének folyamatos növeléséhez szükség van az oktatási rendszer minőségi fejlesztésére, versenyképességének fokozására és a vele szemben támasztott társadalmi-gazdasági elvárásokra való felkészítésére, az átadott tudás társadalmi hasznosságára, a tehetséggondozásra".

A stratégia 5 specifikus célkitűzést és azokon belül 14 beavatkozási irányt határoz meg, ezek közül kiemelendő:

  • az óvodai nevelés kiterjesztése,
  • a pedagógusok felkészültségének, megbecsültségének növelése,
  • az alulteljesítők és korai iskolaelhagyók arányának csökkentése,
  • a digitális kompetenciák és az idegen nyelvi tudás fejlesztése,
  • a köznevelési infrastruktúra színvonalának további javítása,
  • valamint a Kárpát-medencei oktatási térség megvalósítása.

A 80 oldalas új stratégia hosszan elemzi az elmúlt tíz év sikereit, illetve az előttünk álló 10 év célkitűzéseit, ezért csak pár dolgot ragadnánk ki belőle.

Mint írják: a köznevelésben kulcsszerepe van az oktatás-nevelés módszertani alapelveit megfogalmazó - igen sok szakember és szervezet által erősen kritizált - Nemzeti Alaptantervnek (Nat). 

Érdekes megállapítás, hogy "a 2018-as mérés eredményei azt is mutatják, hazánkban gyengül a családi háttérnek a tanulók iskolai teljesítményre gyakorolt hatása, Ennek egyik oka az iskolák állami fenntartásba vétele, amely legalábbis elkezdte kiegyenlíteni a települések közötti korábban jóval nagyobb különbségeket." Mindez azért furcsa, mert szakemberek szerint a család a legfontosabb tényező egy gyerek életében, felmérések mutatják meg azt, hogy a szülőknek egyre kevesebb idejük van gyermekeikre, ami igen káros hatással van rájuk.

Kitérnek arra, hogy Magyarországon a tanárok 79 százaléka első helyen jelölte meg a pedagógus pályát a pályaválasztáskor, ami szignifikánsan magasabb, mint az OECD-országokban átlagosan megfigyelhető arány (67 százalék), az utánpótlás lehetősége tehát megvan. A stratégia szerint egy tanárra átlagosan 12 tanuló jut, ami alapján nem rendszerszintű pedagógushiánnyal, hanem strukturális hátterű kihívással nézünk szembe. Ugyanakkor tudjuk, hogy egyre kevesebben jelentkeznek tanárnak, idén tragikusan kevesen jelölték meg a pedagóguspályát, s a most induló tanév is jelentős pedagógushiánnyal küzd.

Szót ejtenek a pedagógusbérek megnyugtató emeléséről is, amiről épp az érintettek teljesen más véleményen vannak. Szűcs Tamás, a PDSZ volt elnöke, aki az Országos Választmányban azért tovább dolgozik, nyáron úgy nyilatkozott lapunknak, hogy ez nem volt valódi bérrendezés.  

A 2020/2021-es tanévtől az intézmények számára jelentősen egyszerűsödik a tankönyvrendelés folyamata, csökken az adminisztráció, továbbá a köznevelés valamennyi évfolyamán megvalósul a teljeskörű ingyenes tankönyvellátás valamennyi tanuló számára. Ennek ellenére sok pedagógus jelezte, hogy erősen hiányolja a régi, piaci alapon megjelent, jó minőségű tankönyveket.

A koronavírus hatásait vizsgálva a dokumentum kitér arra, hogy a digitális eszközökkel jobban felszerelt, nagyobb tantestülettel rendelkező köznevelési intézmények általában könnyebben tudtak megfelelni az új kihívásnak, mint az alacsony létszámú, néhány pedagógussal működő iskolák. Ezért érdemes ebből a szempontból is áttekinteni az intézményrendszert, strukturálisan is megerősítve annak átállási képességét.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, nagyjából mikor jöhet a magyar oltás gyártása
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 18:46
Palkovics László miniszter árult el részleteket. 
Makro / Külgazdaság "A rezidensek számára az új egészségügyi jogviszony egy diktátum" - mondja egy érintett
Kormos Olga | 2021. február 25. 18:32
Az állami egészségügyben dolgozók többsége ezen a héten kapta kézhez az új munkaszerződését, melynek aláírásának határidejét március 1-jén éjfélig meghosszabbították. Aki aláírja a kontraktust, annak megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, helyébe a sokat vitatott új egészségügyi szolgálati jogviszony lép. Lapunknak sikerült elérnie egy olyan debreceni rezidenst, aki úgy határozott, nem írja alá a szerződést. 
Makro / Külgazdaság Javult a helyzet a briteknél
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 25. 17:33
Egy szinttel alacsonyabbra, az eddigi legmagasabb, ötös fokozatról mérsékelték a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget. 
Makro / Külgazdaság A II. világháború óta nem esett vissza így az amerikai gazdaság
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 17:02
Tavaly 1946 óta nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökken az amerikai hazai össztermék (GDP) - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium csütörtökön ismertetett második becslésében, ami megegyezett az egy hónappal korábban ismertetett első előrejelzéssel. Az adat továbbra sem végleges, azt majd március második felében hozzák nyilvánosságra.
Makro / Külgazdaság Megugrott a halálozás Európában – 27 éves csúcs Magyarországon
Wéber Balázs | 2021. február 25. 16:29
A szokásosnál mintegy félmillióval többen hunytak el Európában tavaly január és november között. A plusz halálozások száma akkor volt a csúcson, amikor a Covid-járvány első és második hulláma tombolt. Magyarország tavasszal még jól tartotta magát, a második hullámban azonban megugrott az elhunytak száma. Tavaly a hazai halálozási ráta 27 éves csúcsra nőtt, idén januárban pedig mintegy 10 százalékkal többen vesztették életüket egy évvel korábbhoz képest.          
Makro / Külgazdaság Macron kockázatos hadjárata – célkeresztben az iszlamisták és a baloldal
Káncz Csaba | 2021. február 25. 14:11
A francia kultúrharc maximális fordulatszámon pörög. De kérdés, hogy azok a mérsékelt szavazók, akik 2017-ben Macront hatalomba segítették, vevők lesznek-e az új, radikális kurzusra a 2022-es választáson is? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bejelentették: a kormány meghosszabbítja a korlátozásokat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:08
A harmadik hullám itt van, a következő egy-két hét durva lesz.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetés a béradatokban: jó nagy jutalmakat osztogattak Magyarországon az év végén
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:12
Decemberben a bruttó és nettó bérek is 10 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban - az egész éves reálbéremelkedés 6,2 százalék lett a KSH friss adatai szerint. A szakértő szerint a decemberi bérnövekedés mértéke rendkívül meglepő - a járvánnyal sújtott év végén nagyobb jutalmakat osztogattak, mint 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Már a tesztek 17 százaléka pozitív, több száz magyar került kórházba egy nap alatt
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:52
Hónapok óta nem látott szintre ugrott a fertőzöttek és a kórházban ápoltak számának napi növekedése, a tesztek több mint 17 százaléka pozitív lett. Oltásból viszont még sosem sikerült egy nap alatt ennyit beadni.
Makro / Külgazdaság Fogy a magyar: sokkal kevesebb gyermek született és sokkal többen haltak meg
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 09:00
Jóval többen haltak meg idén januárban, mint egy éve, de a KSH szerint nem csak a koronavírus áll a háttérben - a tavalyi kiemelkedően alacsony számok is torzítják a képet.
hírlevél