<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Joe Biden a második amerikai elnök, aki ellátogatott az atombomba pusztítását dokumentáló múzeumba. A bocsánatkérés ezúttal is elmaradt. A 77 évvel ezelőtti amerikai atomcsapásban 140 ezer ember vesztette életét.

Joe Biden, aki a ma kezdődő, háromnapos G7 csúcsra érkezett a japán nagyvárosba, a többi G7 ország és az EU vezetőivel közösen látogatott el a hirosimai atomtámadás áldozatainak emlékművéhez és a pusztítást megörökítő múzeumba, valamint velük együtt helyezett el koszorúkat előbbinél.

A vizit annyiban történelmi volt, hogy a világ legfejlettebb iparú országait tömörítő csoport vezetői most először tettek közös látogatást a múzeumban. Kisida Fumio japán kormányfő ezzel az atomfegyver-mentes világ létrejöttét kívánta elősegíteni.

A BBC szerint ragaszkodott ahhoz, hogy a Béke Emlékparkban található emlékmű mellett a múzeumot is felkeressék. Az mintegy százezer tárgyat, fotók mellett többek között megégett, elszakadt ruhákat, elszenesedett ételhordót és a sugárzás miatt kihullott hajat is őriz.

A G7 és az EU vezetői Hirosimában, az atomtámadás áldozatainak emlékművénél. Fotó: EPA/FRANCK ROBICHON
A G7 és az EU vezetői Hirosimában, az atomtámadás áldozatainak emlékművénél. Fotó: EPA/FRANCK ROBICHON

A japán kormányfő a csúcstalálkozó egyik legfontosabb témájaként a nukleáris leszerelést nevezte meg. Szerinte közelről kell látniuk a vezetőknek az atombomba bevetésének valóságát, ugyanis ez minden nukleáris leszerelési törekvés kiindulópontja. A csúcs előtt több száz tüntető vonult fel a városban, akik háború- és G7-ellenes szólamokat skandáltak. 

Joe Biden a második amerikai elnök, aki ellátogatott a múzeumba. Az első Barack Obama volt 2016-ban, aki szintén egy G7-es csúcs keretében járt Hirosimában. Akkor arról beszélt, hogy az Egyesült Államok elkötelezett az atomfegyver-mentes világ mellett.

Bocsánatot azonban sem ő, sem más amerikai elnök nem kért, és ez most sem történt meg. Japán sajtóhírek szerint Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó előzetesen jelezte, hogy Biden nem fog bocsánatkérő nyilatkozatot tenni. Mint mondta, látogatása a múzeumban nem egy „bilaterális mozzanat”. 

Hirosimára 1945. augusztus 6-án dobott le atombombát az amerikai légierő, amelynek következtében mintegy 140 ezer ember, a város akkori lakosságának mintegy 40 százaléka vesztette életét – nők, férfiak, idősek, gyerekek. Három nappal később pedig Nagaszakira is ledobott egy atombombát, amely körülbelül 60-80 ezer embert, a lakosság mintegy harmadát ölte meg. Az áldozatok mindkét esetben túlnyomórészt civilek voltak.

Japán a második atomtámadás után hat nappal letette a fegyvert. Az, hogy miért dobott le atombombákat az Egyesült Államok Japánra, történészi viták tárgya – ami tény, hogy mindmáig az Egyesült Államok az egyetlen ország a történelemben, amely nukleáris fegyvert vetett be egy másik ország ellen.

Makro / Külgazdaság Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 19:50
Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot.
Makro / Külgazdaság Novák Katalin: Magyarország helye az EU-ban van, ez megkérdőjelezhetetlen
Wéber Balázs | 2023. június 8. 19:28
A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.
Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG