Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hiába a mosoly-offenzíva, Varsó és Budapest továbbra is erősnek hiszi magát – írja a Die Welt Szijjártó Péter berlini látogatása kapcsán.

A lap emlékeztet hogy a kelet-európai országok ellenezték a menekültek elosztását és 2015 óta az ellentétek csak fokozódtak. Egészen az idei európai választásokig, amelyeken Ursula von der Leyennek egyszerre csak szüksége lett a bizottsági elnöksége megszerzéséhez a kelet-európai államok szavazataira – és azokat.meg is kapta. Leyen azóta mosoly-offenzívát folytat: gyorsan felkereste Lengyelországot, találkozott Orbán Viktorral és Angela Merkel is mosolyogva mutatkozott a magyar miniszterelnökkel.

Most pedig a magyar külügyminiszter érkezik Berlinbe az óhajjal, hogy új szakaszt  kezdjenek a  két ország kapcsolataiban. Szijjártó azt mondta a hamburgi konzervatív lapnak, hogy a kapcsolatokból eddig hiányzott a kölcsönös tisztelet. Magyarországot vádolták, megbélyegezték, és hamis híreket terjesztettek az országról és politikai vezetéséről.

A  külügyminiszter szerint a két ország nézetei a legtöbb kérdésben egybevágnak, „de el kell fogadnunk, hogy Berlin és Budapest bizonyos kérdésekben ellenkező állásponton van“.

Ezekhez tartozik változatlanul a jogállamiság kérdése – teszi hozzá a lap azzal, hogy a légkör javítására irányuló politikán túl alig látszik elmozdulás. Kompromisszumokat nehéz elképzelni, hiszen az alapelvek megtartása az EU lényegéhez tartozik, amint erre Leyen ismételten rámutatott. Egyúttal megfogalmazta a keretet, amelyben a problémát ezentúl meg lehet közelíteni: mechanizmust, amely valamennyi tagállamban biztosítja a jogállamiság vizsgálatát.

Nem csak egyeseket pécéznének ki

A szankciók eddigi rendszere fennmarad, de ott a remény: amikor mindenkit ellenőriznek, senki nem érzi majd úgy, hogy csak őt pécézik ki és belátó magatartást tanúsít majd. Hogy azután ez így lesz-e, az új mechanizmus részleteitől függ. Nem világos, hogyan folytatnák le az ellenőrzést. Vannak elképzelések,  köztük a német és a belga külügyminisztérium által javasolt módszer: annál nem lenne a szó szoros értelmében vett ellenőrzés, hanem a tagállamok nézeteket és tapasztalatokat cserélnének arról, hogyan lehet az alapértékeket és jogállamiságot minden tagállamban alkalmazni, biztosítani, erősíteni és felügyelni.

Budapesten nem téma a jogállam

Michael Roth, a német külügyminisztérium európai kérdésekért felelős (szociáldemokrata) államminisztere kijelentette: Németországnak komolyabban kell vennie szomszédaink közös történelmi tapasztalatait. Ez azonban soha nem jelentheti, hogy engedni kell a jogállamiság kérdésében, emlékeztetett a lap, majd rámutatott: fennmarad a kérdés, miért lenne a varsói vagy a budapesti kormány, amely a problémát eddig nem magánál hanem Brüsszelnél látta, egyszerre belátó? Sem Lengyelország sem Magyarország nem akarja politikáját megváltoztatni és a két fővárosban nem esik szó a jogállamiság ellenőrzési rendszeréről. Varsóban és Budapesten ugyanolyan erősnek hiszik magukat, mint bármikor korábban, így egyelőre kivárnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Galgóczi Ágnes: a javuló adatok nem jelentik a járvány végét
MTI | 2021. május 9. 17:13
Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
Makro / Külgazdaság Leolvadó sarkvidékek – Kínától félnek az oroszok és az ausztrálok
Káncz Csaba | 2021. május 9. 05:37
Orosz részről megjelent a félelem, hogy az északi tengeri útról Kína hamarosan kiszoríthatja őket.  Az ausztrálok úgy érzik, hogy akárcsak a Dél-kínai-tengeren, Peking az Antarktiszon sem veszi figyelembe a nemzetközi jogot és agresszívan borítja fel a status quót. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos