3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután a török elnök a tavalyi puccskísérlet első évfordulóján még egy kiadós tisztogatást rendezett, hadseregét is megfelelően megtisztogatta, átalakította, új vezetőket nevezett ki, most megfenyítette a szíriai kurdokat, hogy kész ellenük a harcra. A kurdok ugyanakkor elszánt és hatékony harcosok, ráadásul Amerika fegyverezte fel őket.

Amióta az iraki és szíriai kurdok kvázi függetlenséget, önállóságot értek el maguknak, a török elnök némiképp érthetően attól retteg, hogy a törökországi kurdok, akik ráadásul sokkal többen vannak, fellelkesednek, és ők is a függetlenség felé kezdenek kacsingatni. A kurdok maguk ugyanakkor messze nem egységesek, az iraki és a szíriai kurdok között például fel se merült valamiféle közös haza létrehozása, és mindkét társaság állítja, hogy a törökországi kurdok ügyeibe sem akarnak beleszólni.

Fél tőlük

Mindez Erdogant nem nyugtatja meg. Az iraki kurdok de facto függetlenségét még valahogy elfogadta, úgy érezte, hogy ez kevésbé hat saját országára, bár az ellen tiltakozik, hogy formálisan is független legyen az iraki Kurdisztán. A szíriai kurdok, akik kvázi függetlenségüket az Iszlám Állam elleni rendkívül hatékony harccal érdemelték és egyben vívták ki, sokkal jobban aggasztják Törökországot, leginkább talán azért, mert sokkal hosszabb a közvetlen határ a szíriai kurd területek és Törökország között.

Tavaly már olyan hatékony volt a kurdok előretörése az Iszlám Állammal szemben, hogy Törökország katonai beavatkozásra szánta el magát, és az Iszlám Állam utolsó, még Törökországgal határos részeit gyakorlatilag maga szabadította fel, ezzel két részre választva a kurd területeket. Ez is volt a cél: mindenáron el akarta kerülni, hogy a teljes török-szír határ valójában török-kurd határ legyen. Így most van egy tartomány, ami gyakorlatilag a törökök által támogatott erők kezén van, de közben ennek határán állandó összetűzések zajlanak a kurdokkal.

Kialakult viszonyok, erős kurdok

Az Iszlám Államot időközben messzire visszaszorították, a kurdok is már csak egy helyen harcolnak ellene: Rakka városában, ahol körbekerítették őket és előbb-utóbb végeznek is velük, ahogy ez Moszulban is történt. Az Eufrátesz folyó déli partján a szír kormányerők orosz támogatásával sebesen haladnak kelet felé, egymás után szerzik vissza a falvakat, és már látszik, hogy az Iszlám Állam maradék területeit ők fogják megszerezni Szíriában.

Az Iszlám Állam utáni erőviszonyok így kialakultak, a kurdok méretes darabot ellenőriznek a korábbi Szíria északi részén. Ez zavarja Erdogant, kérdés, hogy milyen konkrét lépéseket fog tenni. A Reuters szerint többen utaltak arra, hogy a hadsereg átszervezése azért történt, hogy hatékonyan harcot indíthassanak az YPG, a szíriai kurdok katonai ereje ellen. Ugyanakkor Amerika jelezte, hogy Raqqa városának visszafoglalása után is támogatni fogja a kurd erőket, nem hagyja magára őket. Így adott esetben a két NATO-szövetséges, Törökország és Amerika gyakorlatilag szembekerülne a harcmezőn.

A lehetséges célok

Ez vélhetően nem célja a török elnöknek, de elképzelhető, hogy az erőfitogtatással több célt is elérhet. Egyrészt a szíriai kurdoknak jelezheti, hogy a vitatott, de általa ellenőrzés alatt tartott területekből nem enged. Emellett szigoríthatja a határon való mozgást is, meggátolva, hogy a szíriai kurdok fegyvert, muníciót, avagy egyáltalán csak a szabadság eszméjét terjesszék törökországi társaik között. Végül elképzelhető, hogy az erős hadsereg és annak mozgósítása maguknak a belföldi, törökországi szakadár kurd mozgalmaknak jelzi, hogy minden megmozdulásuk el lesz fojtva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG