5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A Zöldek mély válságba zuhantak, legyen az Németország, Svájc, vagy Ausztria. Noha októberben újabb és újabb hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, a megélhetési válság, a migrációs nyomás és a geopolitikai feszültségek lettek a választók elsődleges gondjai. Káncz Csaba jegyzete.

A vasárnapi svájci parlamenti választási eredmények tükrözik az Európában máshol is megfigyelhető tendenciát: a Zöldek teret veszítenek, míg az euroszkeptikus jobboldal előretör. A környezetvédelmi politika elvesztette vonzerejét Svájcban és Európa más részein is. Az előrejelzések szerint a 2024. júniusi európai parlamenti választásokon a Zöldek lesznek a legnagyobb vesztesek.

A 2019-es választási kampányok során még a zöld témák uralták a nyilvános vitákat, és nagy mozgósítást váltottak ki a politikai spektrum baloldalán, különösen az éghajlati sztrájkok szervezésével. Idén azonban már nem ez a helyzet.

Miért fordultak el a választók?

A választóknak az ukrajnai és közel-keleti háborúk, az állandó migrációs és gazdasági válság, az Európa-szerte zajló palesztinbarát tüntetések miatt már így is van elég gondjuk. A Covid-járvány három éve után már a jelek szerint senki sem akar hallani a klímával kapcsolatos rémhírekről.

Ez a tendencia paradoxnak tűnik egy olyan időszakban, amikor a szélsőséges időjárási események megszaporodnak, és az éghajlatváltozás okozta károk egyre nagyobbak. S noha októberben újabb és újabb hőmérsékleti rekordok dőlnek meg, a megélhetési válság, a migrációs nyomás és a geopolitikai feszültségek lettek a lakosság elsődleges gondjai.

A klímaváltozás sürgőssége a választókban gyakran a tehetetlenség érzését kelti. A környezetvédelmi csoportoknak az utóbbi időszakban nem sikerült "szexivé" tenniük az éghajlatváltozást. Éppen ellenkezőleg, a radikális éghajlatvédő aktivisták kemény fellépése zavart, sőt haragot váltottak ki a lakosság nagy részében.

Svájcban is veszítettek a Zöldek. Ahogy Ausztriában és Németországban. Fotó: Depositphotos
Svájcban is veszítettek a Zöldek. Ahogy Ausztriában és Németországban. Fotó: Depositphotos

A svájci lebőgés

A jobboldali populista Svájci Néppárt (SVP) az 1991-es nemzeti tanácsi választásokon még 11,9 százalékos szavazói arányt ért el, míg most vasárnap 29 százalékot. A 2019-es választások előtt Svájcban az éghajlatváltozás témái uralták a kampányt, és a természetvédők és a baloldaliak szavazóit a Zöld pártokra való szavazásra mozgósították, amelyek ennek eredményeképpen hatalmas lendületet kaptak a választásokon.

Idén ez nem történt meg, sőt visszájára fordult. Mindez egy olyan országban, ahol az alpesi gleccserek rendkívüli ütemben húzódnak vissza. Vajon a választók apátiába estek, vagy más, sürgetőbb kérdések felé fordultak? A radikális klímaaktivisták elidegenítették a középosztálybeli szavazókat?

Az idei svájci választások fő témája a migráció volt. A Svájci Néppárt a tömeges bevándorlás ellen kampányolt. A lampedusai képek és a menedékkérelmek több mint 40 százalékos növekedése a tavalyi év első feléhez képest jót tett nekik.

Az "Új normális?" közösségi média hirdetései a külföldiek által elkövetett bűncselekményeket állították a középpontba, véres kések, csuklyás bűnözők, ökölbe szorított kezek, zúzott arcok és rémült nők képeivel. A „gender terror” és a „woke őrület” ellen kampányoltak. Mindezek populista témák, amelyek idén több szavazót vonzottak.

Németországban hasonló a trend

A svájcihoz hasonló kép rajzolódott ki az október 8-i németországi tartományi választásokon. Hessenben mínusz öt, Bajorországban pedig mínusz 3,2 százalékponttal a Zöldek voltak ott is a fő vesztesek. Ezzel szemben a jobboldali AfD, valamint a konzervatív CDU Hessenben és a szintén konzervatív Szabad Választók Bajorországban erős nyereséget könyvelhettek el.

Az NGO-k a nyerők az osztrák klímavédelmi minisztériumban

Megfigyelők szerint nyugati szomszédunknál a Zöldeknek vissza kell térniük a reálpolitikához. Sajnos jelenleg NGO-politikát folytatnak - de az NGO-kat nem választja meg senki. Jelzésképpen Werner Kogler osztrák alkancellár volt az első, aki a 2019-es nemzeti tanácsi választások után köszönetet mondott az NGO-knak.

Hogy mit jelent az NGO-politika a polgárok számára, azt jelenleg Leonore Gewessler (Zöldek) éghajlatvédelmi miniszter mutatja be. Mintha az infláció nem lenne elég rossz: most a CO2-adó még drágábbá teszi az autózást, az új betétdíjrendszer pedig az üvegeket és a konzervdobozokat. Az olyan ajándékok - mint az ingyenes klímajegy -, sokba kerülnek az adófizetőknek.

Senki sem szimpatizál a menekülteknek és raboknak járó klímabónusszal. A rekord adósságok ellenére Gewessler szórja az adófizetők pénzét. A számtalan tanácsadó és a méregdrága „Klímabónusz” weboldal miatt nemrég a Számvevőszék is éles kritikát fogalmazott meg vele szemben.

Ennek eredményeképpen a Zöldek kilenc százalékon tántorognak a felmérésekben. Ez mínusz öt százalékpont a 2019-es országgyűlési választásokon elért 13,9 százalékhoz képest.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Több város lakossága veszett el az orosz-ukrán háborúban
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 20:12
Hatalmas emberáldozatról számoltak be Oroszország ukrajnai inváziója miatt. Magyarországon továbbra is a távolságtartás a fő irány Ukrajna európai uniós csatlakozási szándékai miatt.
Makro / Külgazdaság A nagyobb bértömeg megemelheti a GDP-t, de az is lehet, hogy csak inflációt gerjeszt – A hét videója
Dobos Zoltán-Izsó Márton-Rácz Gergő | 2023. december 1. 18:41
Szokatlan a minimálbér és a garantált bérminimum december 1-jei emelése. Honnan teremtik elő a cégek az ehhez szükséges forrást? Hogyan hat ez az e fölött keresők fizetésére? Meglöki-e a belső fogyasztást, hozzájárul-e a bruttó hazai termék bővüléséhez? Erről beszélgetett A hét videójában Dobos Zoltán és Rácz Gergő.
Makro / Külgazdaság Orbán: adjanak a hazai cégek munkát, különben elnyelik a placcot a külföldiek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 18:08
Más a munkáltatói és munkavállalói érdekvilág, de ha ezek nem működnek együtt, akkor a külföldi cégek lesznek gazdaságilag győzedelmesek - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.Orbán beszélt még az energiakitettségről, és a kormányzati és jegybanki viták hatásáról is.
Makro / Külgazdaság Véget vet a kamatingadozásnak az adósságkezelő - kiderültek az új befektetési lehetőségek
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 16:26
A piaci jelenlét további erősítése céljából az ázsiai piacokon új Szamuráj és Panda kötvény kibocsátásokkal tervez az ÁKK 2024 második felében.
Makro / Külgazdaság Ragályos a recesszió, az osztrákok sem tudják elkerülni
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 15:36
A harmadik negyedévi GDP-adatok alapján az osztrák gazdaság technikai recesszióba esett az osztrák statisztikai hivatal, a Statistik Austria jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Nagyon durvul a diplomáciai háború Izrael és egy EU-tagország között
Wéber Balázs | 2023. december 1. 15:01
Az izraeli kormány nem veszi jó néven, hogy a spanyol kormány nyíltan kritizálja őt a sok gázai civil áldozat miatt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG