<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem tudom, mi lehet az oka, hogy idén rengeteg ember Szlovéniába megy nyaralni, de mi már például az év elején arra voksoltunk, hogy most már tényleg mélyet kell szippantanunk a híres-nevezetes Piran hangulatából, amiről ódákat zengenek. Világjáró rovatunkban ezúttal Szlovéniából jelentkezünk.

Nem kánikula, hanem balzsamos nyári meleg fogad minket a szlovén tengerparton július első napjaiban. Igaz, első nap még kapunk az előző hőhullámból, ezért a tenger olyan meleg, hogy gond nélkül belegyalogolok és alámerülök, ami nálam a rendkívül ritkaságszámba menő események közé tartozik.

Izolai csendélet. Fotó: Privatbankár
Izolai csendélet. Fotó: Privatbankár

Szegény halak, gondolom, de másnap már friss tengeri szellő cirógat egy nagy fa árnyékában a napágyon, miközben a kabócák andalító muzsikája mellett próbálom rögzíteni a gyönyörű tengerpart látványát, hogy az év többi 358 napján fel tudjam majd idézni az élményt.  

Bár Piran a kulcsszó, Szlovénia mindössze 47 kilométeres tengerpartán szállást jobb itt, Izolán foglalni, ahol még vannak erdős részek, s nem csak betonnal kiépített, napernyőkkel tarkított mesterséges strandok.

Sőt, Izolán található Szlovénia egyetlen kerekesszék-barát strandja is, így a víz-nap-szél kombótól kipirult arcú mozgássérültek családtagjaikkal, barátaikkal még késő este is boldogan manővereznek az olasz hangulatot idéző óvároska hosszú sétányán.

És nem tudom miért, de valahogy önkéntelenül összekapcsolom ezt a különleges hangulatú élményt azzal a hírrel – ami épp Izolán ér –, miszerint mégsem lehet megtiltani a melegházasságot az országban, ezért a szlovén alkotmánybíróság hat hónapot adott a diszkriminatív jogszabály módosítására. Nagy kontraszt ez ahhoz képest, hogy az Európai Bizottság éppen pert indított Magyarország ellen ezügyben.

Piran aztán tényleg robban. De nem nagy lőtt sebeket okozva, hanem lágy erővel, örök lenyomatokat képezve az ember lelkén.

Piran, ahol akár fürdőruhában is beülhetünk a partmenti helyekre. Fotó: Privatbankár
Piran, ahol akár fürdőruhában is beülhetünk a partmenti helyekre. Fotó: Privatbankár

Utcácskái még jobban hasonlítanak az egyébként pont szemben található Velence labirintusaira. Tiszta időben még szabad szemmel is jól kivehető a szlovén tengerpartról a Dózse-palota téglavörös tornya, ahogy a magasba tör.

Szóval Piranból süt a lazaság és a szabadság megélése a parton heverésző emberek miatt, akik minden averzió nélkül, akár fürdőruhában is beülnek egy koktélra vagy pohár borra, a tenger felé fordítva arcukat. Egyébként is mindennapos látvány az óvárosban, hogy úszónadrágban hazasiető és már illatosra szépült turisták keresztezik egymás útját. Este aztán sorra nyitnak a tenger gyümölcseit is kínáló helyek, s előbújnak a meleg éjszakát dallamokkal aláfestő zenészek. Piran zsong és nagyon él. A színes városkának egyébként 2010-től 2017-ig fekete polgármestere volt, a ghánai Peter Bossman személyében, nem véletlenül hívták őt a pirani Obamának, és igen nagy népszerűségnek örvendett.

Portorozs – csak átsuhanva rajta – Nizzát juttatja az eszembe számtalan kaszinójával, grandiózus hoteleivel, legjobb márkák számtalan üzletével, precíz sorokba állított napernyőivel. Koper pedig némileg iparibb benyomást tesz ránk, mondhatnám kicsit kopár ez a Koper, bár itt kapjuk a legfinomabb és legnagyobb gin tonikot, és itt látunk akkora óceánjáró hajót, amelyen aztán hosszú percekig ámuldozunk, mivel akkora, mint egy több tömbös társasház.

Fritti calamari. Fotó: Privátbankár
Fritti calamari. Fotó: Privátbankár

Nem csak a tengerben, a gasztronómiában is fürdik itt az ember, a tintahalkarikáktól kezdve a szardínián, a kagylón, a csevapcsicsán át a pljeskavicáig – persze a meggyengült forinttal számolt eurós árakon. A benzin literje ugyanakkor 1,723 euró, ami a jelenlegi árfolyamon számolva 684 forint. Ami azt jelenti, hogy ha nem lenne idehaza ársapka (480 forint), akkor Szlovéniában csaknem 85-90 forinttal lett volna olcsóbb a tankolás (e jelentősnek tekinthető különbség a rekordmagas, 27 százalékos hazai áfával magyarázható).

A július 13-i benzinárak. Fotó: Privatbankár
A július 13-i benzinárak. Fotó: Privatbankár

De a szemmel látható, valamint ehető és iható gyönyörűségeken túl a turistát elfogja valami megfoghatatlan plusz érzés is Szlovéniában, amit nem csak természeti szépségei miatt becéznek sokan kis Ausztriának, hanem az életminősége miatt is.

A nagy jövés-menésben mintha azt érezné az ember az ötórányi autóútra található tengerparti városkákban, hogy ez itt nagyon Európa – az az Európa, ahová mi is igyekeztünk, amit mi is szeretnénk otthon látni és érezni.

Hazafelé a szlovén-horvát határon még lefotózzuk a szöges kerítést, mert szintén ott talál meg a hír, hogy lebontják. Idejétmúltnak tartják a migránsválság egykori mementóját.

Pár nappal a hazatérést követő fura hangulatomban olvasom: Magyarországon viszont egy méterrel még meg is emelik a drótkerítést a szerb-magyar határon. Ettől még jobban úgy érzi az ember, hogy Európa ott maradt az országhatáron túl.

A Világjáró korábbi cikkeit itt olvashatják.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG