<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az európai gazdaság pozitív meglepetést okozhat a közeljövőben, a közép-európai országok pedig jellemzően túl szokták teljesíteni a fejlettebb EU-s társaikat. Így növekedési kilátásaink jók, a kormány is nagyon elszánt. Kötvényeink hosszú távon vonzóak, de a fák nem nőnek az égig, a hozamcsökkenés lassan megállhat – mondja a Pioneer szakértője.

Közép-Európa gazdasága szintén nagy felpattanás előtt áll. Ezek az országok felszálló ágban általában jobban növekednek, mint a fejlett európai országok, recesszióban pedig jobban zsugorodnak azoknál, szakszóval magas a bétájuk – mondta Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója egy sajtóreggelin.

Ha Európa száguld, mi méginkább

A térség eladósodottsága alacsony, a jóléti transzferek alacsonyabbak, rugalmasabb és olcsóbb a munkaerő. Itt is vannak problémák, de összességében a fejlett európai régiónál is nagyobb fellendülés előtt állhat térségünk.

Márpedig Európa gazdaságával kapcsolatban már hosszabb ideje nagyon optimista a Pioneer. Az összes előrejelzésre használt index közelgő fellendülést jelez, a hírek csupa pozitív meglepetést tartalmaztak az utóbbi időben, negatív hír alig érkezett. A korábbi várakozásokkal ellentétben az európai periféria sem omlott össze és ott is pozitív változások indultak meg.

El sem indult, már működik

Azt, hogy deflációs veszély lenne Európában, azt korai kijelenteni, jó eséllyel nem is lesz belőle defláció – mondta az igazgató. Legalábbis nem klasszikus értelemben, a jelenlegi áresések inkább élénkítik a gazdaságot, többletjövedelmek keletkeznek. (Az üzemanyagokon, a rezsin keresztül.)

Fél évig lebegtették az európai mennyiségi könnyítést (QE), eközben az euró sokat gyengült és a kamatok, hozamok csökkentek, már ezzel is nagy lökést adtak az európai gazdaságnak. „Még el sem indult, máris működik” – mondja a szakember. Erre most valódi monetáris stimulus is rárakódik, ami pozitív meglepetést okoz majd ebben az évben. A megszorításoknak várhatóan vége, az európai bankrendszerben is megindult a hitelezés növekedése.

Görög színház igen, Grexit nem

Vannak olyan vélemények, hogy a QE-re tulajdonképpen már nincs is szükség, mert az európai gazdaság felpörgőben van, makrogazdasági szempontból kevéssé hasznos, de hitelességi szempontból nehéz lenne kihátrálni mögüle. Forián-Szabó szerint így az EKB várhatóan végig fogja vinni a programot.

A piacok nagy valószínűséget adnak annak, hogy Görögország távozik az Eurózónából, az igazgató szerint ezt túldimenzionálja a piac, „gyakorlatilag senkinek nem érdeke, hogy kilépjenek az Eurózónából”. A helyzetet májusig kell megoldani, addig kitarthat a pénz, a következő hetekben várhatóan újabb teátrális körök jönnek a tárgyalásokban.

A spanyolok nyilaitól ments meg

A görög közvélemény is bent szeretne maradni a zónában, és Görögország jelenleg is nagyon kedvezményes hitelkamatokat fizet. Komoly feszültséget jelenthet azonban, ha a jóval nagyobb Spanyolországban is nyerne az EU-ellenes ellenzéki párt és a görög kormányéhoz hasonló intézkedéseket tervez.

A helyzet Németországban is komoly politikai feszültségeket okoz, Angela Merkel népszerűséget veszített, sok német úgy gondolja, hogy sokkal keményebben kéne fellépni a görögökkel és más európai periféria-államokkal szemben.

Dollár, te drága

A görög problémák persze addig is eurógyengítő hatásúak. Az eurógyengülés nagy része azonban Forián-Szabó szerint már lement. A jelenlegi, 1,10-1,20 közötti euró/dollár ársáv mindenkinek megfelel, az európai gazdaság élénkülése is megakaszthatja a további gyengülést, ráadásul szinte mindenki további euró-gyengülésre számít.

Megjelentek az első hangok Amerikában is, amelyek a dollár túlértékeltségét nehezményezik. Ha tovább gyengülne az euró, például a paritás (1:1) körüli szintre, azt valószínűleg az USA sem tűrné sokáig.

Őrültség a QE ellen menni

Az európai kötvények nagyon drágák, de senki sem mer szembe menni az európai QE-vel, és emelkedő hozamokra spekulálni, a jelenlegi helyzetben ez őrültségnek tűnik. Jelenleg a piac arról szól, hogy a jegybankok hová szeretnék tenni a hozamot – hangzott el.

Ami az európai részvényeket illeti, sokat mentek már fel az indexek, a fundamentális mutatók, mint a P/E hányados alapján (árfolyam/nyereség hányados) nincsenek extrém módon túlértékelve. Alacsonyabb kamatok esetén a részvények árazása is változik, a részvények vonzóvá válnak. Még ezeken a magasabb szinteken is érdemes lehet európai részvényeket vásárolni – mondja Forián-Szabó.

Kevesen ülnek európai részvényeken

Azt sem lehet mondani, hogy túl lenne pozícionálva az európai befektetői társadalom. (Nincs túl nagy súlyuk a befektetők portfóliójában az európai részvényeknek – a szerk.) Az euróhoz hasonlóan a befektetők büntetik az európai részvényeket is, ami jó jel a jövőre nézve. Még 11 ezer pont körüli DAX-nál is fenntartjuk korábbi modellünket – mondja a szakember.

Ami a magyar kötvényeket illeti, az év elején a Pionner alulsúlyozta ezeket, mert úgy tűnt, nagyobb az árfolyamesés, mint az áremelkedés esélye. („Nagyobb a downside, mint az upside.”) Ám túl nagy alulsúlyozást sem mertek felvállalni. Hiszen a régió jegybankjai még lazító üzemmódban vannak. Később növelték a magyar részvények arányát, de nem súlyoznak túl még, hátha a görög problémák alacsonyabb árakat okoznak a következő hónapokban.

Sohase mondd, hogy soha

A magyar gazdasággal kapcsolatban kevés kivetnivalót lehet találni kötvénybefektetői oldalról, minden elemzőház javítja az előrejelzéseit, így a magyar kötvényekről hosszú távon alapvetően pozitív a véleményük. Korábban senki sem gondolta volna, hogy ilyen szintre esnek majd a hozamok, de a fák nem nőnek az égig, valahol a két-három százalékos sávban lehet a tíz éves kötvényhozamaink alja. De soha se mondjuk, hogy lehetetlen, sok ilyen vélekedés megdőlt már – mondja az igazgató.

Úgy tűnik, a magyar kormány a következő pár évben mindenképpen gazdasági növekedést akar, ehhez akár az ördöggel, például a bankokkal is hajlandó szövetkezni – mondja a szakértő. Magyarország felminősítéséről azt gondolja, hogy lesz, a legnagyobb eséllyel valamikor a második félévben, de nagyobb hatása a piacokra nem lesz, mert már beépült az árfolyamokba.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Forrósodó légkör, brutális tengerszint-emelkedés: baljós képet fest jövőnkről egy új jelentés
Wéber Balázs | 2021. szeptember 18. 05:54
Öt éven belül meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot a globális átlaghőmérséklet emelkedése egy friss jelentés szerint, ami katasztrofális következményekkel járhat. A következő generációkra pedig még brutálisabb jövő vár: a tengerszint több mint 3 méterrel növekedhet 2300-ig. Az ENSZ-főtitkár szerint a szervezet közelgő klímakonferenciáján az eddigieknél ambiciózusabb tervekre lesz szükség a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekintve. 
Makro / Külgazdaság Mivel járhat Orbán Viktorék újabb visszamenőleges jogalkotása? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. szeptember 17. 18:44
A hazai hiteltörlesztési moratórium már eddig is világcsúcstartó volt, de ezt a kétes dicsőséget az Orbán-kormány még tovább nyújtotta azzal, hogy egészen 2022. június 30-áig nem kell fizetni a bankok felé az adósságokat - igaz, már csak a rászorulóknak. Azzal is kedvez ugyanakkor a népnek, hogy visszamenőleges hatállyal csökkenti a bankok által a hitelkártyák és folyószámla-hitelkeretek után felszámított kamatot. Heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly arra keresi a választ, milyen hatásai lehetnek e nyilvánvalóan a jövő évi tavaszi választások jegyében meghozott intézkedéseknek.
Makro / Külgazdaság Vegyes hírek jöttek a tengerentúlról
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 17:49
Javult kissé a fogyasztói hangulat szeptemberben.
Makro / Külgazdaság Szlovénia szigorú lesz: csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban
MTI | 2021. szeptember 17. 15:57
Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában. Hangsúlyozta: a negatív tesz nem lesz elég.
Makro / Külgazdaság London is részt vesz egy tajvani konfliktusban? – Kína éles figyelmeztetése
Káncz Csaba | 2021. szeptember 17. 15:13
A nukleáris tengeralattjárókkal Ausztrália ezentúl képes lesz észrevétlenül járőrözni a Dél- és a Kelet-kínai-tenger forrongó vizein. A brit parlamentben Boris Johnson miniszterelnök tegnap nem zárta ki London katonai részvételét egy esetleges konfliktusban, ha Kína lerohanná Tajvant.
Makro / Külgazdaság Az energiaárak máshol is odavágtak az infációnak
MTI | 2021. szeptember 17. 12:27
A magas energiaárak miatt egy évtizedes csúcsra gyorsult az infláció az euróövezetben augusztusban.
Makro / Külgazdaság Iparűzési adó: a kamara nem bánná, ha maradna a felezés
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 10:19
Eltérő véleményen van az iparűzési adó mértékéről és elosztásáról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és a főpolgármester-helyettes. Előbbi szerint jó lenne a csökkentett szintet megtartani, ezzel segítve a vállalkozásokat, Kiss Ambrus szerint viszont a kormány fegyelmező eszközként használja a Népszava írása szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Ferenc pápa azt mondta nekünk, "csinálják csak!"
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 17. 08:32
A miniszterelnök szerint a pápa az ő pártját fogta ebben a kérdésben Brüsszel ellen.
Makro / Külgazdaság Bolsonarót nem érdekli a vakcina-kötelezettség, ő oltás nélkül is ott lesz az ENSZ Közgyűlésén
MTI | 2021. szeptember 17. 07:10
António Guterres ENSZ-főtitkár már közölte, hogy az államfők esetében nem tudja érvényesíteni a kötelezettséget.
Makro / Külgazdaság Indulnak az orosz választások
MTI | 2021. szeptember 17. 06:42
Parlamenti és regionális is lesz, talán nem tévedünk nagyot, ha megjósoljuk: Vlagyimir Putyin megőrzi hatalmát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos