<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az MNB csütörtökön mutatta be a friss Inflációs jelentést. Ebből kiderült, hogy a drágulás az ősz folyamán fog tetőzni addig fájdalmas tapasztalatokkal jár majd a vásárlás. Különösen az élelmiszerek esetén, hiszen ott továbbra is 20 százalék feletti lehet az áremelkedés.

Az infláció kapcsán sok pozitívumot nem tartalmaz az MNB friss anyaga, hiszen a jegybank szakértői továbbra is erőteljes drágulással számolnak. A csütörtökön bemutatott Inflációs jelentés szerint tartósan magas lehet a fogyasztói árak növekedése, és csak az ősz folyamán fog tetőzni az infláció. Azt is elmondták a jegybank vezetői, hogy a második félévben jóval magasabb ütemű inflációt várnak, mint amit az első félévben tapasztaltunk. Noha a folyamat nem valami magyar sajátosság, hiszen globálisan hasonló történéseket láthatunk, a hazai lakosság mégis nehéz hónapok előtt áll. Már csak azért is, mert a jegybank anyaga szerint az élelmiszerárak továbbra is az átlagosnál nagyobb mértékben fognak emelkedni, a következő hónapok 20 százalék feletti drágulásának elviselése pedig nem lesz könnyű az üzletekben. A jegybank Inflációs jelentése szerint az élelmiszerek esetében az éves átlagos árindex idén 21,8 százalékos lehet, ezen belül a feldolgozatlan élelmiszereké 19,9, a feldolgozottaké pedig 22,7 százalék. Arra az MNB szakértői nem tudtak válasz adni, hogy miként lehetséges az, hogy ugyan a kormányzati árstop hat alapvető élelmiszert is érint, ennek ellenére az ennivalóknál a drágulás mértéke Magyarországon meghaladja a régiós átlagot. Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a feldolgozott élelmiszerek esetén javítani kellene a termelékenységet, hogy az árak csak kisebb mértékben dráguljanak.

A történések szakmai magyarázata az MNB szerint az, hogy a tartósan negatív kínálati hatások, illetve a nyersanyagpiacokon regisztrált gyors áremelkedés következtében az infláció számos országban, így Magyarországon is több évtizedes csúcsra emelkedett. A geopolitikai feszültségek, a kínálati szűkösség és a dinamikusan emelkedő kereslet miatt a nyersanyag- és az energiaárak tartósan magas szinten maradnak. Utóbbi kapcsán mindez az inflációs folyamatokat is meghatározza, hiszen a magas nyersanyagárak és a drága energia előbb a termelői árakban köszönnek vissza, majd miután a termelők ezt továbbhárítják, a fogyasztóknál is lecsapódik majd. Így hiába gondolja azt a jegybank, hogy az árupiacokon és az energia esetében a tetőzés közelébe értünk, a fogyasztói árak esetén mindez csak hosszú hónapok után fog bekövetkezni.

Az MNB szakértői kiemelték, hogy rövid távon jelentősen befolyásolja a fogyasztóiár-indexet az árkorlátozó intézkedések kivezetésének időzítése és módja, valamint az újonnan bejelentett adóintézkedések fogyasztói árakban való megjelenése. Az infláció az őszi hónapokban tetőzhet, majd ezt követően lassan mérséklődik az árdinamika. Az infláció 11,0–12,6 százalék között alakulhat az idei évben. A fentiek kapcsán érdemes kihangsúlyozni, hogy ezek szerint az MNB igenis számol azzal, hogy az extraadóknak lesz valamekkora inflációs hatása és (a kormány fenyegetőzése ellenére) lesznek olyan vállalatok, amelyek beépítik az áraikba, így ezeket megérzik majd a fogyasztók.

Lesznek még bosszantó bevásárlások a következő hónapokban. Fotó: DepositphotosLesznek még bosszantó bevásárlások a következő hónapokban. Fotó: Depositphotos

Noha az Infláció jelentés bemutatásakor az MNB szakértői hangsúlyozták, hogy a felvetéseik csupán elméletiek, mégis van az újságírókban egyfajta „nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél” érzés, így arról is érdemes megemlékezni, hogy a jegybank szakértői mivel számoltak. Mint jelezték, az üzemanyagokat és alapvető élelmiszereket érintő árstop esetében azzal a feltevéssel éltek, hogy a jelenleg hatályos kormányzati intézkedés értelmében ezek az intézkedések október 1-ig fennmaradnak, majd 2023 közepéig fokozatosan történik a kivezetésük. Ez egyébként nem „alaptalan”, hiszen az MNB korábbi alelnöke, a jelenleg gazdaságfejlesztési miniszter Nagy Márton is hasonló feltevéssel élt kinevezése óta.

Magyarországon régiós szinten viszonylag kedvező az inflációs helyzet, amely az MNB szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A rezsiárak vagy az üzemanyagárak megugrása nem érinti közvetlenül a fogyasztókat. Más kérdés, hogy a fent említett folyamatok, vagyis ezeknek a termelői, majd a fogyasztói árakba való beépülése miatt nem lehet eltekinteni az áremelkedések hatásától. Az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a beérkező adatok alapján az árstopok az idei inflációt csökkentik, a jövő évit növelik.

És hogy mikor javul majd érezhetően a helyzet? Nos arra még az MNB szerint is várni kell. Mint közölték, a várakozásaik szerint a háborús feszültségek elsőkörös hatásainak lecsengése, a külső inflációs hatások mérséklődése, a júniusban bejelentett adóintézkedések inflációs hatásának kifutása és a proaktív jegybanki lépések következtében az infláció várhatóan 2023 végén tér vissza a jegybanki toleranciasávba, majd 2024 első félévében éri el a 3 százalékos jegybanki célt. A fogyasztóiár-index 2023-ban 6,8–9,2 százalékon, 2024-től pedig az inflációs céllal összhangban alakul.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG