<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló kínai üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának. Miközben növekszik a feszültség az USA és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő regionális külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására. Káncz Csaba jegyzete

Noha a kínai hadsereg már napokkal ezelőtt bejelentette, hogy a Tajvan körüli nagyobb gyakorlatok véget értek, a kínai és tajvani hadihajók továbbra is farkasszemet néznek egymással a tajvani vizeken - látható a Sentinel Hub műholdfelvételein.

Kína „új normális” tajvani politikájának dekódolása

Valóban, Kína ezen a héten számos fontos bejelentéssel zárta a Tajvani-szorosban megtartott eddigi legnagyobb katonai gyakorlatait, többek között az Államtanács Tajvani Ügyek Hivatala kiadta harmadik Fehér Könyvét, amelynek címe felfedi Tajvan-politikájának „új normáját”.

Dióhéjban, az új Fehér Könyv azt állítja, hogy az újraegyesítés nemcsak a Kínai Kommunista Párt „történelmi küldetése”, hanem „Kína megfiatalításának megvalósításához is nélkülözhetetlen”. Leszögezi, hogy a párt Hszi Csin-ping elnök vezetése alatt "új és innovatív intézkedéseket fogadott el Tajvannal kapcsolatban". Ezt az „új kiindulópontot az újraegyesítéshez” Kína tajvani politikájának „új normájaként” emlegetik.

Az Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: DepositphotosAz Egyesült Államok legalább négy hadihajót tartott Tajvantól keletre, a USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kíséretében. Fotó: Depositphotos

A korábbi kettőtől eltérően ez a harmadik Fehér Könyv erősebb utalást tesz a katonai erő alkalmazására az újraegyesítés megvalósításában. Rávilágít arra, hogy az „új korszakban”, „politikai, gazdasági, kulturális, technológiai és katonai erejének jelentős növekedése mellett nincsen annak esélye, hogy Kína megengedné Tajvan ismételt elkülönülését”.

A Fehér Könyv e heti kiadását más nyilatkozatok kísérték, amelyek megismételték, hogy Kína nem mond le hadserege használatáról. Ezt az elemet például szerdán az Állami Tanács Tajvani Ügyek Hivatala által kiadott hivatalos közleményben világították meg.

A Tajvani-szorosban lezajlott katonai gyakorlatok sikeres befejezésekor kijelentették: „De nem mondunk le az erő alkalmazásáról, és fenntartjuk a lehetőséget, hogy minden szükséges intézkedést megtegyünk. Ez a külső beavatkozás és minden szeparatista tevékenység elleni védekezés.”

Mindez ma már Kína tajvani politikájának és a kínai-amerikai kapcsolatok „új normájának” nevezhetők, ahol a kiterjedt katonai gyakorlatok várhatóan rendszeresebbé válnak, ahol elzárják Tajvan tengeri útvonalait és légterét, egyben tovább csökkentik azon nemzetek számát, amelyek továbbra is szuverén nemzetállamként ismerik el Tajpejt.

Stratégiai vonatkozások

A Tajvani-szoros középvonalán átívelő, „rendszeres” gyakorlattá váló kínai kihágások már látható hatást gyakorolnak ​​a regionális ellátási vonalakra.  Eközben  a vállalatok már rövid és hosszú távú értékeléseket végeznek a költségek és stratégiák vonatkozásában.

Már egy felületes pillantás a kereskedelmi forgalomra is megmutatja, hogy az idei év első felében a világ konténerflottájának mintegy fele és űrtartalom szerint legnagyobb hajóinak csaknem 90 százaléka haladt át a Kelet-Ázsiát a világ piacaival összekötő Tajvani-szoroson.

A kelet- és délkelet-ázsiai országoknak szóló üzenet egyértelmű: legyenek készen Peking katonai megfélemlítésére, ha ellenállnak a status quo egyoldalú megváltoztatásának.

Amerika és Ausztrália felkészül

Nem véletlen, hogy az Egyesült Államok fokozza részvételét a Csendes-óceán déli részén. Miközben növekszik a feszültség az Egyesült Államok és Kína között, Ausztrália lett a Biden-kormány egyik fő külpolitikai támasza az erőegyensúly fenntartására a térségben. Az utóbbi időszakban Washington érzékelhetően fokozza az együttműködést Canberrával diplomácia és fegyverkezés terén.

Amint arról az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának honlapján közzétett hivatalos közlemény is beszámol, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter július 13-án ausztrál kollégájával, Richard Marles-szal Washingtonban tartott találkozója „inkább családi összejövetel volt, mintsem stratégiai csúcstalálkozó”. Mindkét ország védelmi minisztere megerősítette a felbonthatatlan szövetséget.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök által kinevezett új kormány mandátuma kezdete óta bebizonyította, hogy az indiai-csendes-óceáni térségben egyre fokozódó feszültségekkel szemben prioritást élvez számukra az amerikai partnerekkel való együttműködés. Peking Tajvan elleni fenyegetéseivel és a Kínai Népköztársaság vezető képviselőinek élesedő retorikája közepette az Egyesült Államok külügyminisztériuma jóváhagyta 80 levegő-föld rakéta (JASSM-ER) Ausztráliának történő eladását 235 millió dollár értékben.

A lopakodó cirkálórakéták hatótávolsága 935 km, és az Ausztrál Királyi Légierőhöz (RAAF) tartozó F-35 Lightning II vagy F/A-18F Super Hornet vadászgépekkel használhatók. Korábban az Egyesült Államok jóváhagyta 94 millió dollár értékű radarromboló rakéták eladását az ellenséges légvédelem (SEAD) kiiktatására. Az eladás részeként Ausztrália 15 darab AGM-88 nagysebességű radarromboló rakétát (HARM) kap, amelyeket arra terveztek, hogy ellenséges légvédelmi radarokat célozzanak meg, megakadályozva az ellenfeleket abban, hogy légvédelmi rendszereket használjanak.

Ez egyértelmű jele annak, hogy az Ausztrál Fegyveres Erőket az amerikaiakkal együttműködve arra irányítják, hogy felkészüljenek egy potenciális fegyveres konfliktusra, amely az ausztrál partoktól távol zajlik.

Ausztrália nem tervezi figyelmen kívül hagyni a közelében zajló eseményeket. Az amerikai technológia, fegyverek és hírszerzés növekvő kínálata a növekvő készültség és feszültség bizonyítéka, amely egy esetleges eszkalációt kísérhet a csendes-óceáni térségben. Ausztrália növekvő jelentősége és erőssége ezért Biden tervének fontos eleme, amelynek célja egy esetleges fegyveres konfliktus nagyobb területre való terjedésének megállítása lenne.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Makro / Külgazdaság 2024-től egységesítik a mobilkészülékek töltőit
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 13:36
Az Európai Unióban értékesített minden mobiltelefont, táblagépet és digitális fényképezőgépet USB-C csatlakozóval kell ellátni 2024 végére - erről szavazott az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedden.
Makro / Külgazdaság Az EU ismét elutasította az ukrán területek annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:32
Az Európai Unió elutasítja és elítéli, hogy Oroszország jogellenesen annektálta a kelet-ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megyét, a négy régió elcsatolása sérti Ukrajna önállóságát és területi egységét - közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EKSZ) kedden.
Makro / Külgazdaság A nap képe: gyengéd pillanatában fotózták le Orbán Viktort
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 12:19
A miniszterelnök éppen egy cicát simogat.
Makro / Külgazdaság Szép lassan tovább olvad a gázár a tőzsdéken
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 11:14
A múlt héten a csővezetékek robbanása miatti kialakult pánik teljesen kiárazódott az európai gázárakból, és kedden tovább csökkent a tőzsdei ár.
Makro / Külgazdaság Az orosz parlament felsőháza is megszavazta az ukrán megyék annektálását
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 10:49
Ratifikálta az orosz parlament felsőháza (Szövetségi Tanács) hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.
Makro / Külgazdaság Japán felett haladt el egy észak-koreai rakéta
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 07:31
Észak-Korea kedden ismét rakétakísérletet hajtott végre, ez alkalommal közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely elhaladt Japán fölött, 2017 óta először.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG