<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az FBI szerint Kína egyetemista és kutató ügynökei behatoltak a „naív” amerikai egyetemekre és a kutatási eredmények ellopása nemcsak a kormányzatot, hanem a teljes amerikai népet fenyegeti. Az ausztrál cégek, kutatóintézetek és egyetemek is meg akarják akadályozni, hogy a fejlett technológia végső soron a Kínai Néphadsereg képességeit javítsa.

A Washington és Peking közötti egyre élesebb kereskedelmi szembenállás újabb lépéseként június 11-i hatállyal az Egyesült Államok szigorítja a vízumkiadást a kínai állampolgárok számára. Azon kínai hallgatók, akik a robotika, repülés-technika és csúcstechnológiai feldolgozóipar területén tevékenykednek, csupán egy éves vízumot kaphatnak. Ezek azon technológiai területek, amelyeket Peking prioritásként nevezett meg a „Made in China 2025” stratégiai tervében.

A kínai ifjú gárda bevetésen

A lavinát pontosan egy éve a befolyásos Forbes magazin indította el, amely a hivatalos kínai egyetemista szervezetek (CSSA) betiltását követelte világszerte. A lap szerint Peking ezeken a szervezeteken keresztül mozgatja a fiatal ügynökeit Észak-Amerikában. Belgium számít az európai központnak, ahonnan szétküldi és mozgatja Peking az ipari ügynökeit az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia és Németország egyetemein és laboratóriumaiban. Az USA-ban jelenleg 300 ezer kínai diák tanul és szakértők szerint Peking sokakat rákényszerít az információk továbbadására, mert csak ezzel a feltétellel engedi őket külföldön tanulni.

Ezt követte idén februárban Christopher Wray az amerikai elhárítás (FBI) igazgatójának szenátusi meghallgatása. Wray kifejtette, hogy Kína egyetemista és kutató ügynökei behatoltak a „naív” amerikai egyetemekre és a kutatási eredmények ellopása nemcsak a kormányzatot, hanem a teljes amerikai népet fenyegeti. Hozzátette, hogy az FBI kiemelten figyeli a Kínai Kulturális Minisztérium által alapított Konfúciusz Intézetek tevékenységét az amerikai egyetemeken és köziskolákban.

Márciusban aztán Marco Rubio és Tom Cotton republikánus szenátorok törvénytervezetet nyújtottak be, amely korlátozza a Konfúciusz Intézetek befolyását az egyetemeken és kötelezőve teszi ezen intézmények számára, hogy azok külföldi ügynökként regisztrálják magukat, valamint hozzanak nyilvánosságra minden nagyobb adományt, amelyet külföldről kapnak. Április 5-én aztán az óriási Texas A&M egyetem bejelentette, hogy a politikai aggodalmak miatt megszakítja kapcsolatát a Konfúciusz Intézettel.

Ausztrália is frontvonalban

Ausztrália stratégiai intézetei is egyre inkább hasonló keretekben gondolkodnak. Egy friss jelentés szerint az ausztrál cégeknek, kutatóintézeteknek és egyetemeknek meg kell akadályozniuk, hogy a fejlett technológia végső soron a Kínai Néphadsereg képességeit javítani tudja.

Káncz Csaba

Ausztrália számára ez már elsőrangú nemzetbiztonsági kérdés, hiszen a kínai einstand a Dél-kínai-tengeren felborította a regionális biztonsági egyensúlyt. A kínai egyetemeken jelenleg 33 ausztrál tanulmányokkal foglalkozó központ működik, Ausztráliában pedig 16 Konfúciusz Intézetet működtet Peking.

Új-Zélandon hasonló kampány indult meg a tavaly szeptemberi választások után az új, baloldali kormány részéről a „kínai befolyás” visszaszorítására. A kampány alatt a Wilson Center egy jelentése két, kínai származású országgyűlési képviselőt egyszerűen a Kínai Kommunista Párt ügynökének nevezett.

A Munkáspárti kormány első intézkedéseként megtiltotta a külföldiek számára az ingatlan-vásárlást, egyértelműen bűnbaknak kikiáltva a kínai bevándorlókat, akik jelenleg az ország lakosságának 4 százalékát teszik ki. Kanadában pedig komoly figyelmet keltett egy kínai kiugrott diplomata, aki részletesen bemutatta a kanadai sajtónak, hogy a kommunista párt miként kényszeríti rá az egyetemista szervezeteket az együttműködésre.

Káncz Csaba jegyzete

https://www.forbes.com/sites/anderscorr/2017/06/04/ban-official-chinese-student-organizations-abroad/#1dfd75a65bbc

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Érzékeny kérdést vehet elő a soros EU-elnökség
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 06:40
Felülvizsgálná az államháztartási hiányra és az államadósságra vonatkozó előírásokat az Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország gazdasági minisztere.
Makro / Külgazdaság Óriási visszatérésre készül Donald Trump
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 19:08
2024-ben visszavesszük a Fehér Házat, jelentette ki Donald Trump.
Makro / Külgazdaság Az európai külpolitika a pofonok völgyében – sorra jönnek a megaláztatások
Káncz Csaba | 2022. január 16. 18:34
Az elmúlt időszakban az EU nemcsak az ukrán rendezés ügyében szorult látványosan háttérbe. A legtekintélyesebb német külpolitikai agytröszt friss tanulmányában ráadásul súlyos kritikával illeti az EU jövőbe mutató terveit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Félig fellélegezhetnek a szputnyikosok: jó hír jött az orosz vakcináról
Wéber Balázs | 2022. január 16. 17:35
A Szputnyik az omikronnal szemben is hatékony az oroszok szerint. Az uniós gyógyszerügynökségtől ugyanakkor továbbra sem kapott engedélyt.
Makro / Külgazdaság Mától durván korlátozzák az orosz nyelvű sajtót Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 14:31
Életbe léptek vasárnaptól az ukrán nyelvtörvény nyomtatott sajtóra vonatkozó rendelkezései.
Makro / Külgazdaság Djokovic-ügy: keményen beszólt a szerb elnök Ausztráliának
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 12:46
Szerinte magukat járatják le a teniszező kitiltásával. Scott Morrison ausztrál kormányfő viszont elégedett a döntéssel. A szerb teniszező nem indulhat el a hétfőn kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságon.
Makro / Külgazdaság Mr. Selfridge bizonyára örülne – A világ legnépszerűbb áruházai
Elek Lenke | 2022. január 16. 12:24
Vajon mely patinás áruházak állják ki az idő próbáját, és képesek-e versenyben maradni oly sok győzedelmes – vagy éppen gazdasági válságos – év után is?
Makro / Külgazdaság A nap videója: bődületes parti volt Boris Johnson hivatala előtt
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 11:50
A demonstrálók így "emlékeztek meg" arról, hogy a brit kormányfő hivatalában partikat tartottak Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén, és egyéb bulik is voltak Covid idején. A miniszterelnöki hivatal elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.
Makro / Külgazdaság 27 ezren tüntettek szomszédunkban a kötelező oltás ellen
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 10:18
Bécs mellett számos más európai városban is demonstráltak.
Makro / Külgazdaság Nagyon messzi vidékre látogatott el Áder János
Privátbankár.hu | 2022. január 16. 08:16
A köztársasági elnök afrikai "turnén" van. Ghánában magyar projektet tekintett meg. Ma Kenyába utazik tovább.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló