<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A 2020-as évek közepéig az európai vevőknek a globális azonnali piacról kell biztosítaniuk az LNG-ellátást. Noha a Biden-adminisztráció bejelentése pozitív az iparág számára, sok lépést kell megtenni az ígért LNG mennyiségek megvalósulása előtt. Káncz Csaba jegyzete.

Európa évtizedeken keresztül profitált az Oroszországból származó, viszonylag olcsó földgázból. Ám mindazon csábos ígéretek ellenére, amelyek most arról szólnak, hogy diverzifikálni lehet ezt a kínálatot, a valóság az, hogy nem lesz könnyű alternatívákat találni. Ez bizony évekig tartó vállalkozás lesz.

A kontinens földgázának nagyjából 40 százalékát Oroszországból importálja. A globális piacról származó cseppfolyósított földgáz lenne a fő helyettesítő, de a verseny erős lesz, és az árak valószínűleg emelkedni fognak. A terhet pedig a fogyasztók viselik.

Drága lehet az amerikai LNG. (Illusztráció.) Fotó: DepositphotosDrága lehet az amerikai LNG. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

Az amerikai ígéret

Idén március 25-én Joe Biden elnök bejelentette, hogy megállapodást köt az Egyesült Államok cseppfolyósított földgáz (LNG) iparága további 15 milliárd köbméter (bcm) LNG szállítására Európába az év hátralévő részében. A megállapodás azt is előirányozza, hogy az Egyesült Államok az LNG-ellátását 50 milliárd köbméterre növelje Európában 2030-ig, ami 2021-es adatok szerint az EU Oroszországból származó gázimportjának körülbelül egyharmadát teszi ki.

Érdekes módon, bár az európai szövetségesek és az USA LNG-ágazata jól fogadta a bejelentést, azt előzetesen valószínűleg soha nem vitatták meg az iparággal. Az Egyesült Államok egyik vezető LNG-játékosa, Charif Souki, a Tellurian vezető fejlesztője a The New York Timesnak azt mondta:

Fogalmam sincs, hogyan fogják ezt megtenni, de nem akarom kritizálni őket, mert most először próbálnak helyesen cselekedni.

A kérdés most az, hogyan fogja az amerikai kormány a szabadpiacon kereskedelmileg független vállalatokat irányítani, hogy LNG-t szállítsanak Európába?

A háttér

Az USA LNG-ágazata 2016-ban jelent meg, amikor a Cheniere lett az első olyan vállalat, amely LNG-t exportált a világpiacra. Ma az Egyesült Államok a világ három legnagyobb LNG-termelőjének egyike, és az év végére az első számú beszállítóvá válik, megelőzve Katar és Ausztrália LNG-exportóriásait. Az Egyesült Államok LNG-ágazata a hagyományos LNG-üzletág átalakítása révén nőtt, nagy hangsúlyt fektetve a kereskedelmi forgalomba hozatalra. Az ipart a cseppfolyósításra és a termékértékesítésre összpontosító vállalatokra osztották, az erőforrás-fejlesztést és a középső részt másokra hagyva. A cseppfolyósító üzemek fejlesztése és építése immár áruvá vált.

Kereskedelmi szempontból az amerikai LNG-projektfejlesztők termékeiket elsősorban portfólió-szereplőknek adták el, mint például a Shell, a BP, a Total, a Trafigura és a Vitol, valamint az ázsiai piacra. Kevés, szerződés nélküli LNG-mennyiséget tartottak meg maguknak, hogy az azonnali piacon értékesítsék. A magas hitelképességű vásárlókkal kötött hosszú távú szerződések szükségesek voltak ugyanis a projek-finanszírozás alátámasztására. A csekély, szerződés nélküli tartalék LNG-mennyiség és a hosszú távú szerződések miatt a projektfejlesztőknek kevés rugalmasságuk van az anyagmennyiségek európai piacra irányítására.

Előretekintve: az LNG-eladók

Az amerikai LNG-szektor további növekedésre készül, számos projekt fejlesztés alatt áll, mások pedig építési fázisban vannak. Legalább hat projekt tervezi a végső beruházási döntés meghozatalát (FID) 2022-ben. Ha ez megtörténik, az Egyesült Államok legalább évi 84,0 millió tonnával (Mtpa) növelné termelését 2026-ig. A rideg valóság azonban az, hogy számos projekt nem éri el FID-et a projekt végrehajtásának bizonytalansága és az átvételi megállapodások hiánya miatt. Valójában az előre jelzett 84,0 Mtpa-nak csak 25 százaléka (21,7 Mtpa) valósulhat meg időben ahhoz, hogy 2026-ra LNG-t szállítsanak az európai piacra.

Két jelenleg építés alatt álló nagy projekt, a Qatar Energy/ExxonMobil Golden Pass LNG (első LNG 2024) Texas délkeleti részén és a Shell által vezetett LNG Canada (első LNG 2024) British Columbiában, anélkül vette át a FID-t, hogy szerződést kötött volna az LNG mennyiségére. Ehelyett a felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy portfóliójukba veszik az LNG mennyiségét.

A két projekt több mint 29,0 Mtpa-t szállít a piacra, és a közeljövőben olyan LNG-t kínál majd az európai piac számára, amelyre nagyon szüksége van, feltéve, hogy a vevők és az eladók kereskedelmi megállapodást kötnek az eladási ár, a szerződési feltételek és a futamidő tekintetében.

Előretekintve: az LNG-vásárlók

A piacnak fel kell vennie minden további amerikai LNG-mennyiséget. Mivel a Biden-adminisztráció kijelentette, hogy a megnövekedett mennyiségek az európai piacra kerülnének, meg kell kérdezni, hol vannak az LNG-vásárlók? A hosszú távú szerződéses árképzésnek támogatnia kell a projektfejlesztők megfelelő gazdasági megtérülését, és az Egyesült Államok LNG-ellátása versenyezni fog az előre jelzett új katari LNG-ellátással, amelynek valószínűleg alacsonyabb költségalapja lesz.

A portfólióvásárlók továbbra is versenyképes árú LNG-t vesznek, csakúgy, mint a hagyományos ázsiai vásárlók. Az európai vásárlóknak versenyezniük kell a mennyiségekért, az amerikai LNG-nek pedig a vevőkért.

Több projektfejlesztő aggodalmának adott hangot az európai piac hosszú távú jellege miatt. Míg az európai vásárlók a közelmúltban részt vettek az Egyesült Államok LNG-ipari rendezvényein, az EU nem vall egységes álláspontot. Egyes országok aggodalmukat fejezték ki az üvegházhatású gázok kibocsátása és az új LNG-mennyiségek szénlábnyoma miatt.

Mások megjegyezték, hogy az orosz vezetékes gázellátás megszüntetése ténylegesen csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a csővezeték-szivárgás miatt. A projektfejlesztők attól tartanak, hogy az EU az ukrajnai válság idején amerikai LNG-t fog keresni, de lehet, hogy nem kíván hosszú távú LNG-ellátást, és a válság elmúltával visszatér a „zöldebb” lehetőségekhez, és rövid távú szerződéseknél maradna az amerikai LNG-szállítókkal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Stagnál a munkanélküliség az EU-ban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 15:06
Az euróövezetben és az Európai Unióban a júliusival megegyező volt az augusztusi munkanélküliség.
Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG