<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A 2020-as évek közepéig az európai vevőknek a globális azonnali piacról kell biztosítaniuk az LNG-ellátást. Noha a Biden-adminisztráció bejelentése pozitív az iparág számára, sok lépést kell megtenni az ígért LNG mennyiségek megvalósulása előtt. Káncz Csaba jegyzete.

Európa évtizedeken keresztül profitált az Oroszországból származó, viszonylag olcsó földgázból. Ám mindazon csábos ígéretek ellenére, amelyek most arról szólnak, hogy diverzifikálni lehet ezt a kínálatot, a valóság az, hogy nem lesz könnyű alternatívákat találni. Ez bizony évekig tartó vállalkozás lesz.

A kontinens földgázának nagyjából 40 százalékát Oroszországból importálja. A globális piacról származó cseppfolyósított földgáz lenne a fő helyettesítő, de a verseny erős lesz, és az árak valószínűleg emelkedni fognak. A terhet pedig a fogyasztók viselik.

Drága lehet az amerikai LNG. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos
Drága lehet az amerikai LNG. (Illusztráció.) Fotó: Depositphotos

Az amerikai ígéret

Idén március 25-én Joe Biden elnök bejelentette, hogy megállapodást köt az Egyesült Államok cseppfolyósított földgáz (LNG) iparága további 15 milliárd köbméter (bcm) LNG szállítására Európába az év hátralévő részében. A megállapodás azt is előirányozza, hogy az Egyesült Államok az LNG-ellátását 50 milliárd köbméterre növelje Európában 2030-ig, ami 2021-es adatok szerint az EU Oroszországból származó gázimportjának körülbelül egyharmadát teszi ki.

Érdekes módon, bár az európai szövetségesek és az USA LNG-ágazata jól fogadta a bejelentést, azt előzetesen valószínűleg soha nem vitatták meg az iparággal. Az Egyesült Államok egyik vezető LNG-játékosa, Charif Souki, a Tellurian vezető fejlesztője a The New York Timesnak azt mondta:

Fogalmam sincs, hogyan fogják ezt megtenni, de nem akarom kritizálni őket, mert most először próbálnak helyesen cselekedni.

A kérdés most az, hogyan fogja az amerikai kormány a szabadpiacon kereskedelmileg független vállalatokat irányítani, hogy LNG-t szállítsanak Európába?

A háttér

Az USA LNG-ágazata 2016-ban jelent meg, amikor a Cheniere lett az első olyan vállalat, amely LNG-t exportált a világpiacra. Ma az Egyesült Államok a világ három legnagyobb LNG-termelőjének egyike, és az év végére az első számú beszállítóvá válik, megelőzve Katar és Ausztrália LNG-exportóriásait. Az Egyesült Államok LNG-ágazata a hagyományos LNG-üzletág átalakítása révén nőtt, nagy hangsúlyt fektetve a kereskedelmi forgalomba hozatalra. Az ipart a cseppfolyósításra és a termékértékesítésre összpontosító vállalatokra osztották, az erőforrás-fejlesztést és a középső részt másokra hagyva. A cseppfolyósító üzemek fejlesztése és építése immár áruvá vált.

Kereskedelmi szempontból az amerikai LNG-projektfejlesztők termékeiket elsősorban portfólió-szereplőknek adták el, mint például a Shell, a BP, a Total, a Trafigura és a Vitol, valamint az ázsiai piacra. Kevés, szerződés nélküli LNG-mennyiséget tartottak meg maguknak, hogy az azonnali piacon értékesítsék. A magas hitelképességű vásárlókkal kötött hosszú távú szerződések szükségesek voltak ugyanis a projek-finanszírozás alátámasztására. A csekély, szerződés nélküli tartalék LNG-mennyiség és a hosszú távú szerződések miatt a projektfejlesztőknek kevés rugalmasságuk van az anyagmennyiségek európai piacra irányítására.

Előretekintve: az LNG-eladók

Az amerikai LNG-szektor további növekedésre készül, számos projekt fejlesztés alatt áll, mások pedig építési fázisban vannak. Legalább hat projekt tervezi a végső beruházási döntés meghozatalát (FID) 2022-ben. Ha ez megtörténik, az Egyesült Államok legalább évi 84,0 millió tonnával (Mtpa) növelné termelését 2026-ig. A rideg valóság azonban az, hogy számos projekt nem éri el FID-et a projekt végrehajtásának bizonytalansága és az átvételi megállapodások hiánya miatt. Valójában az előre jelzett 84,0 Mtpa-nak csak 25 százaléka (21,7 Mtpa) valósulhat meg időben ahhoz, hogy 2026-ra LNG-t szállítsanak az európai piacra.

Két jelenleg építés alatt álló nagy projekt, a Qatar Energy/ExxonMobil Golden Pass LNG (első LNG 2024) Texas délkeleti részén és a Shell által vezetett LNG Canada (első LNG 2024) British Columbiában, anélkül vette át a FID-t, hogy szerződést kötött volna az LNG mennyiségére. Ehelyett a felek kötelezettséget vállaltak arra, hogy portfóliójukba veszik az LNG mennyiségét.

A két projekt több mint 29,0 Mtpa-t szállít a piacra, és a közeljövőben olyan LNG-t kínál majd az európai piac számára, amelyre nagyon szüksége van, feltéve, hogy a vevők és az eladók kereskedelmi megállapodást kötnek az eladási ár, a szerződési feltételek és a futamidő tekintetében.

Előretekintve: az LNG-vásárlók

A piacnak fel kell vennie minden további amerikai LNG-mennyiséget. Mivel a Biden-adminisztráció kijelentette, hogy a megnövekedett mennyiségek az európai piacra kerülnének, meg kell kérdezni, hol vannak az LNG-vásárlók? A hosszú távú szerződéses árképzésnek támogatnia kell a projektfejlesztők megfelelő gazdasági megtérülését, és az Egyesült Államok LNG-ellátása versenyezni fog az előre jelzett új katari LNG-ellátással, amelynek valószínűleg alacsonyabb költségalapja lesz.

A portfólióvásárlók továbbra is versenyképes árú LNG-t vesznek, csakúgy, mint a hagyományos ázsiai vásárlók. Az európai vásárlóknak versenyezniük kell a mennyiségekért, az amerikai LNG-nek pedig a vevőkért.

Több projektfejlesztő aggodalmának adott hangot az európai piac hosszú távú jellege miatt. Míg az európai vásárlók a közelmúltban részt vettek az Egyesült Államok LNG-ipari rendezvényein, az EU nem vall egységes álláspontot. Egyes országok aggodalmukat fejezték ki az üvegházhatású gázok kibocsátása és az új LNG-mennyiségek szénlábnyoma miatt.

Mások megjegyezték, hogy az orosz vezetékes gázellátás megszüntetése ténylegesen csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását a csővezeték-szivárgás miatt. A projektfejlesztők attól tartanak, hogy az EU az ukrajnai válság idején amerikai LNG-t fog keresni, de lehet, hogy nem kíván hosszú távú LNG-ellátást, és a válság elmúltával visszatér a „zöldebb” lehetőségekhez, és rövid távú szerződéseknél maradna az amerikai LNG-szállítókkal.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG