5p

Tajvan lesz San Franciscó-i találkozó legfeszültebb témája, mivel mindkét ország belpolitikai erőközpontjai a szigetország kapcsán érzékelik a legnagyobb nézeteltérést. A Kínához fűződő kapcsolatok kérdése az egyik legjelentősebb kérdés az USA polarizált politikai színterén, és kétségtelenül meghatározó lesz az elnökválasztási kampányban. Káncz Csaba jegyzete 

A jövő szerdán az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) San Franciscóban megrendezésre kerülő csúcstalálkozójának részeként Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök az év talán legjelentősebb találkozójára kerül sor.

Előző találkozójuk a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján volt - éppen egy évvel ezelőtt. Azóta azonban nagyot fordult a világ.

A Kínai Kommunista Párt egyik prominens tanácsadója, a Renmin Egyetem professzora, Csin Canrong november 9-én leszögezte: "A világ ma a nagy küzdelem korszakába lépett: a régi rendet a Nyugat uralja. Ez felbomlóban van, de az új rend még nem jött létre".

Belső nyomás a kommunista vezetésen

A belföldi helyzet miatt mindkét fél óvatosan közelít a jövő heti találkozóhoz. A kínai vezető egy évvel ezelőtt a pártkongresszuson biztosította a Kommunista Párton belüli vitathatatlan egyeduralmát, és újabb 5 éves mandátumot kapott a párt és az állam vezetésére.

Azóta azonban látványos zavarok léptek föl a párt- és állami vezetésben. Rejtélyes körülmények között az elmúlt hónapokban leváltották a külügyminisztert és a védelmi minisztert. Tisztogatások folytak a stratégiai rakétaegységek vezetésében is.

Hszi elnökre napjainkban óriási nyomás nehezedik, mivel nem teljesülnek a várakozások és az egy évvel ezelőtti ígéretekhez képest. A központi kormány terveivel ellentétben a gazdaság az idei évet valószínűleg a tervezett 5,5 százalék helyett legfeljebb 4 százalékos növekedéssel zárja. Az országban már most válság van az ingatlanpiacon, ami veszélyezteti az építőipart és a bankszektort.

Óriási nyomás nehezedik rá. Fotó: MTI/EPA pool/Mark R. Cristino
Óriási nyomás nehezedik rá. Fotó: MTI/EPA pool/Mark R. Cristino

A külföldi befektetők egyre inkább vonakodnak Kínában befektetni az új belső korlátozások miatt, amelyek biztonsági kockázatoknak teszik ki őket. Hszi ezért érkezik a Kaliforniába azzal a várakozással, hogy a legnagyobb, de egyben legversenyképesebb gazdaságtól megoldást kérjen a látványos kínai növekedést megakasztó felhalmozódott problémák legalább egy részére.

A Bidenre vonatkozó várakozások

Biden elnök is nyomás alatt van, mivel a Hszivel folytatott tárgyalásokra a választási kampány kezdetén kerül sor. Ráadásul a Kínához fűződő kapcsolatok kérdése az egyik legjelentősebb kérdés az USA polarizált politikai színterén, és kétségtelenül meghatározó lesz az elnökválasztási kampányban.

Az egyik legutóbbi nyomásgyakorlás e tekintetben a héten érkezett a Kínával foglalkozó Különbizottság republikánus kongresszusi képviselők egy csoportjától, akik arra kérték az elnököt, hogy keményebb politikával kényszerítse Pekinget arra, hogy közeledjen az amerikai politikákhoz és követelésekhez: "Ha Hszi nem teljesít, az Ön kormányának véget kell vetnie a zombi elkötelezettségre való törekvésnek, és egy keményebb pozícióra kell váltania az amerikai érdekek és értékek védelme érdekében".

A washingtoni kormányzatot azonban aligha érheti bírálat, amiért "túl sok engedményt tett, miközben nem követelt eleget Kínától" – amint azt republikánus képviselők írták a abban a bizottságban, amelyet januárban hoztak létre a Kína globális befolyása elleni politika kidolgozására. Az USA eddig több, mint 1300 kínai szervezetet és személyt vett fel különböző szankciós listákra, amelyek egyre hosszabbak és hosszabbak.

Augusztusban Biden elnöki rendeletet adott ki, amely korlátozta az amerikai befektetéseket Kínában három jelentős területen: a mesterséges intelligencia (AI), a kvantumtechnológia és a fejlett chipek területén, amelyek a kínai védelmi iparnak kedvezhetnek.

Keményebb politikát várnak tőle. Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL
Keményebb politikát várnak tőle. Fotó: EPA/Yuri Gripas / POOL

A Kínába irányuló csúcskategóriás chipek exportjára vonatkozó amerikai korlátozások azonban nem akadályozták meg a Huawei Technologies-t abban, hogy új okostelefont, valamint mesterséges intelligencia processzorokat kínáljon, amelyek teljesítménye hasonló - vagy közel azonos - a Nvidia által elért teljesítményhez. November 7-én a Reuters arról számolt be, hogy a kínai internetes óriás, a Baidu 1600 darabot rendelt a Huawei 910B Ascend AI-chipjéből, amely állítólag az Nvidia A100 grafikus processzorával, a legnépszerűbb AI-processzorral egyenértékű.

Ettől eltekintve a Fehér Ház döntése a gyakorlatban is demonstrálta Biden politikáját, amely az indo-csendes-óceáni térségbeli partnerek összefogására irányul Kína agresszív gazdasági és biztonsági befolyásának megfékezése érdekében. Ebben a tekintetben az USA Japánnal és Dél-Koreával tartott csúcstalálkozója, valamint az Indiával a QUAD fórumának keretében folytatott fokozott együttműködés az elmúlt évben megerősítette a befolyásos szereplők blokkját a kínai befolyással szemben a térségben.

Tajvan, Ukrajna és a Közel-Kelet

Tajvan lesz San Franciscó-i találkozó legjelentősebb témája, mivel mindkét ország belpolitikai erőközpontjai a szigetország kapcsán érzékelik a legnagyobb nézeteltérést. A múlt hónap végén tett washingtoni látogatása során Vang Ji kínai külügyminiszter világossá tette, hogy a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást fenyegető legnagyobb veszélyt a "tajvani függetlenség" jelenti, amely egyben a Kína és az USA közötti kapcsolatok legnagyobb kihívása is.

Eközben a muzulmán világban vezető gazdasági jelenlétével Kína a gázai háborút az USA ellen irányuló érzelmek gyűjtőpontjának tekinti. A Globális Dél hangja egyre hangosabbá válik, miközben a közel-keleti arab világ a megbékélés felé halad.

Bár San Franciscóban nehéz jelentős áttörést várni a bonyolult és feszültségekkel terhes amerikai-kínai kapcsolatokban, a közelgő csúcstalálkozón mégis megerősödhet pár halvány reménysugár.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kudarc Katarban, nincs esélye az újabb tűzszünetnek
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 16:34
"Zsákutcába jutottak" a katari egyeztetések.
Makro / Külgazdaság Biden helyettese jó mélyen a zsebébe nyúlt
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 15:37
Kamala Harris amerikai alelnök hárommilliárd dollárt ajánlott fel a Zöld Klíma Alapnak.
Makro / Külgazdaság Sajátos sztrádaépítés: öt év alatt egy méter sem épült a szomszédban
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 13:22
Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.
Makro / Külgazdaság Magyarország most nem pendül egy húron Kínával és Oroszországgal
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 12:31
A két nagyhatalom képviselőivel szemben ugyanis Novák Katalin aláírta a dubaji klímacsúcson az atomenergia bővítésére felszólító nyilatkozatot.
Makro / Külgazdaság „Nincs hova menni” - kesereg egy Gázából menekülő
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 11:48
Körülbelül 2 millió ember – csaknem Gáza teljes lakossága – zsúfolódott össze a terület déli részén.
Makro / Külgazdaság Kell-e félnünk a kínai tüdőgyulladás rejtélyes hullámától?
Kormos Olga | 2023. december 2. 10:52
A tudósok szerint ebben az időszakban természetesnek tartják a légúti megbetegedések ugrásszerű növekedését, de ami Kínában történik, az szokatlan.
Makro / Külgazdaság Kivégeztek egy fogvatartottat Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:40
Meghalt egy román-izraeli állampolgárságú túsz a Gázai övezetben.
Makro / Külgazdaság Újabb mozgósításra készül Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:18
Ez történt az orosz-ukrán fronton és annak környékén, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság A német kancellár beváltotta a Zelenszkijnek tett ígéretét
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 09:01
Patriot légvédelmi rendszert kezelő ukrán egységet képzett ki Németország.
Makro / Külgazdaság Véres leszámolás a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:46
A Hamász által irányított egészségügyi minisztérium szerint közel 200 ember vesztette életét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG