4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az átlagemberek a világ leggazdagabb országában is olyan ajándékokról álmodnak, amilyenekről bármely más országa polgárai, ám vannak, akik olyasmit ajándékozhatnak, ami nem fér el a karácsonyfa alatt.

Az amerikai átlagpolgár idén karácsonykor készpénzt, pulóvert, parfümöt vagy okostelefont szeretett volna a leginkább kapni - idézte a Statista adatgyűjtő portál felmérését a Business Insider.

Amikor van miből... Fotó: Depositphotos
Amikor van miből... Fotó: Depositphotos

A leggazdagabbak azonban nem ilyesmiben gondolkodnak. Warren Buffett tőzsdeguru, aki a Fortune 2023-as listáján 120 milliárd dolláros (41 400 milliárd forintos) becsült vagyonnal a világ kilencedik leggazdagabb embere volt, példáulcsaládtagonként 10 ezer dollárt (3,45 millió forint) szán ajándékokra.

Árfolyamok és grafikonok

„A legjobb dolog a milliárdosokban, hogy nincs merev költségvetésük az ajándékozásra – mondta Nicole Pollard Bayme, a Lalaluxe luxuscikk és styling cég alapítója, aki egyedi ajándékokat készít dúsgazdag ügyfeleinek. – Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy szabadon szárnyaljon a fantáziánk.” Ezért a szolgáltatásért 600 dolláros óradíjat (207 ezer forint) és az ajándék értékének egy részét kérik.

A lap rajta kívül megkereste Winston Chesterfieldet, a gazdagoknak pénzköltési tanácsokat adó Barton, és Elisabeth Brownt, az egyebek mellett utazási ügynökségként működő Knightsbridge Circle ügyfélmenedzserét. Sztorijaikból kiderült, hogy mi mindent ajándékoznak azok, akik a világ lakosságának felső 0,001 százalékához tartoznak. A lényeg, hogy az ajándék ritkán fél el a karácsonyfa alatt.

Zongorát csak olyannak adjunk, aki tud rajta játszani

Az egyik új divat a koncertzongora ajándékozása. Egy ilyen hangszer ára dollárezrekben mérhető – mondta Brown. Zongorával olyanokat érdemes megajándékozni, akik tudnak rajta játszani, értékelik a mestermunkát, ami a hangszerben megtestesül, valamit úgy vélik, jól mutat a zongora a házuk valamelyik szobájában. Chesterfield hozzáteszi, hogy ez a hangszer gyakran partik kelléke. Ilyen esetekben persze profi zenészt hívnak, hogy játsszon rajta.

Akár a karácsonyfa alá tehető egy Hermés Birkin kézitáska. Ebben a termékkategóriában ez a világ legdrágább árucikke. Ára kilencezer dollárról indul. Chesterfield egyik ügyfele minden évben vesz egy ilyen táskát a feleségének, úgy, hogy a színéhez illő további ajándékokkal rakja körül. Például ha piros a táska, akkor egy rakás további piros ajándék övezi.

Pollard Bayme egyik ügyfele gyémántokkal kirakott Himalayan Birkin táskát vásárolt ajándéknak 750 ezer dollárért (259 millió forint). Egy biztonsági szolgálatot kellett megbízni a táska leszállításával.

Irány a csillagos ég, szó szerint is

Szintén Pollard Bayme mesélte, hogy izgalmas ajándék az ultragazdagok körében két jegy egy űrturista-kiruccanásra. Egy ilyen ajándékhoz jár egy gyorstalpaló tanfolyam is, amit a NASA űrhajósai tartanak az utazóknak. A Virgin Galactic űrugrására 450 ezer dollár (156 millió forint) a jegyár, Jeff Bezos Blue Origin cégének űrkabinos repüléséért több milliót kell kicsengetni. Chesterfield tapasztalatai szerint sokan belefáradtak az ajándékok kitalálásába, ezért szívesen adnak luxusutazásokra, wellness kikapcsolódásra szóló meghívásokat. A bringatúrák péládul 6 ezer dollárnál (2,millió forint) kezdődnek, a hozzájuk vagy a sítúrákhoz való öltözékek pedig szintén több ezer dollárba kerülnek.

Amikor már valakinek elég luxus terméke és ékszere van, akkor felmerül az evés-ivás élvezetének lehetősége. A legjobbnak tartott borok több 100 dollárba kerülnek, de különleges ajándék egy beugró egy Michelin-csillagos séf főzőtanfolyamára vagy tízfogásos vacsorájára, amire vendéglőben nem lehet befizetni. Brown megjegyzi, hogy az kulináris élvezetek egybeköthetők egy-egy luxusutazással.

Ha mindezeket lehet még fokozni, akkor erre talán a Knightsbridge egyik ügyfele ad példát. Az ajándék egy toszkánai borászat volt a hozzá tartozó villával, ahol a legenda szerint Napóleon is megfordult, illetve egy olívafeldolgozó üzemmel. Ez az „apróság” ötmillió dollárba (1,725 milliárd forint) került. A karácsonyra összegyűlt család azután már a saját borát fogyaszthatta az ünnepi asztal mellett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
Makro / Külgazdaság Irigykedve nézünk erre a cseh adatra
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:59
Csehországban főként az élelmiszerárak mérséklődése miatt csökkent a pénzromlás mértéke májusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG