4p
Izraelt és az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése. Az amerikai hírszerzés szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között már belesodorná Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Az izraeli légierő hadgyakorlaton modellezi az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását. Káncz Csaba jegyzete.
Izraeli katonák egy munkagép mellett a Libanont és Izraelt elválasztó határkerítésnél az észak-izraeli Metulában 2018. december 4-én. Az izraeli hadsereg ezen a napon bejelentette, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtson végre Izrael ellen. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden elpusztította az ország területén a libanoni siíta félkatonai szervezet, a Hezbollah által fúrt alagutat, amely 25 méter mélységben (!) épült, 200 méter hosszan húzódott és 2 méter átmérőjű volt. Tel-Avivot egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése, amely testet ölt egy Libanonban működtetett precíziós rakétákat gyártó üzemben. Ezen kívül Teherán fejlett fegyverrendszereket is leszállít szövetségesének polgári repülőgépeken, amelyek egyszerűen a bejrúti reptéren landolnak. Mindenesetre Netanjahu miniszterelnök „elképzelhetetlen szintű” megsemmisítő válaszcsapással fenyegette meg a siíta szervezetet, ha konfrontálódni mer országával.

Az IDF dilemmája

Az amerikai nemzetbiztonsági gépezetet jelenleg Irán-ellenes héják (Bolton, Pompeo) uralják, így egyre keményebb politikai figyelmeztetések jönnek Washingtonból is. November 13-án az amerikai külügyminisztérium a Hezbollah vezérének fiát, Jawad Nasrallahot felrakta a a globális terroristák listájára, ezzel egyidőben 5 millió dolláros fejpénzt tűzött ki két másik Hezbollah tisztviselő fejére. Májusban az iráni nukleáris megállapodás felmondása után a pénzügyminisztérium már szankciókat jelentett be a Hezbollah vezetője, annak helyettese és a súra tanács három további tagja ellen. Október közepén pedig az igazságügyi minisztérium a Hezbollahot egy „transznacionális bűnügyi szervezet”-ként sorolta be.

Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy az IDF ombudsmanja szerint az izraeli hadsereg az erőforrásainak nagy részét az elmúlt években a légierőbe fektette, elhanyagolva a szárazföldi erőket, így az gyakorlatilag nincsen felkészülve egy Hezbollah elleni háborúra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az izraeli szárazföldi erők bármilyen szinten összevethetők lennének például a magyar honvédség teljesen lepusztult és harcérték nélküli szárazföldi technikáival. A legutóbbi IDF hadgyakorlaton például már kipróbálták azt a 122 milliméteres aknavetőt, amely repülésvezérlő képességgel bír és maximálisan 5 méteres eltéréssel csapódik be a kijelölt célpontba.

Regionális kihatások és az orosz kérdés

Az amerikai hírszerzés megítélése szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között – a legutóbbi 12 éve történt – már belesodorná a konfliktusba Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Ezt maga a Hezbollah is így gondolja, erre utal a szervezet főtitkárának tavaly júniusi dörgedelme, miszerint „egy izraeli támadás megnyitná a kapukat több százezer muszlim harcos előtt Irakból, Jemenből, Iránból, Afganisztánból és Pakisztánból”. Valóban, a Hezbollah harci sikerei az elmúlt években a szíria harctéren jelentősen növelte a szervezet reputációját a siíta muszlimok között szerte a régióban.

Káncz Csaba

Márpedig a szír hadszíntér egy újabb fejfájást jelent Izrael számára, hiszen az orosz rádióelektronikai felderítő gép szeptemberi lelövése óta Moszkva megkérdőjelezi Tel-Aviv katonai kampányát iráni célpontontok ellen Szíria területén. Mi több, a Kreml az utóbbi hetekben még élesítette is a retorikáját és november 5-én Lavrov külügyminiszter kritizálta az izraeli hadsereg elégtelen koordinációját az orosz erőkkel Szírában. Nem világos ugyanakkor, hogy az oroszok egyáltalán tudnak-e, avagy akarnak-e olyan szintű politikai nyomást gyakorolni Teheránra, hogy az visszafogja katonai infrastruktúrájának kiépítését Szíriában.

Az bizonyosnak tűnik, hogy Izrael eltökélt abban, hogy katonai csapást mér az iráni támaszpontokra Szíriában, ha azokon keresztül akarnak fejlett fegyvereket szállítani a Hezbollah-nak. Ez pedig egy napon óhatatlanul elvezethet az izraeli légierő és az orosz légvédelem összecsapásához Szíriában. Ezt lehet, hogy Tel-Avivban is így látják és sajtóbeszámolók szerint az izraeli légierő már hadgyakorlaton modellezte az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG