TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Izraelt és az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése. Az amerikai hírszerzés szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között már belesodorná Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Az izraeli légierő hadgyakorlaton modellezi az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását. Káncz Csaba jegyzete.
Izraeli katonák egy munkagép mellett a Libanont és Izraelt elválasztó határkerítésnél az észak-izraeli Metulában 2018. december 4-én. Az izraeli hadsereg ezen a napon bejelentette, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtson végre Izrael ellen. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden elpusztította az ország területén a libanoni siíta félkatonai szervezet, a Hezbollah által fúrt alagutat, amely 25 méter mélységben (!) épült, 200 méter hosszan húzódott és 2 méter átmérőjű volt. Tel-Avivot egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése, amely testet ölt egy Libanonban működtetett precíziós rakétákat gyártó üzemben. Ezen kívül Teherán fejlett fegyverrendszereket is leszállít szövetségesének polgári repülőgépeken, amelyek egyszerűen a bejrúti reptéren landolnak. Mindenesetre Netanjahu miniszterelnök „elképzelhetetlen szintű” megsemmisítő válaszcsapással fenyegette meg a siíta szervezetet, ha konfrontálódni mer országával.

Az IDF dilemmája

Az amerikai nemzetbiztonsági gépezetet jelenleg Irán-ellenes héják (Bolton, Pompeo) uralják, így egyre keményebb politikai figyelmeztetések jönnek Washingtonból is. November 13-án az amerikai külügyminisztérium a Hezbollah vezérének fiát, Jawad Nasrallahot felrakta a a globális terroristák listájára, ezzel egyidőben 5 millió dolláros fejpénzt tűzött ki két másik Hezbollah tisztviselő fejére. Májusban az iráni nukleáris megállapodás felmondása után a pénzügyminisztérium már szankciókat jelentett be a Hezbollah vezetője, annak helyettese és a súra tanács három további tagja ellen. Október közepén pedig az igazságügyi minisztérium a Hezbollahot egy „transznacionális bűnügyi szervezet”-ként sorolta be.

Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy az IDF ombudsmanja szerint az izraeli hadsereg az erőforrásainak nagy részét az elmúlt években a légierőbe fektette, elhanyagolva a szárazföldi erőket, így az gyakorlatilag nincsen felkészülve egy Hezbollah elleni háborúra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az izraeli szárazföldi erők bármilyen szinten összevethetők lennének például a magyar honvédség teljesen lepusztult és harcérték nélküli szárazföldi technikáival. A legutóbbi IDF hadgyakorlaton például már kipróbálták azt a 122 milliméteres aknavetőt, amely repülésvezérlő képességgel bír és maximálisan 5 méteres eltéréssel csapódik be a kijelölt célpontba.

Regionális kihatások és az orosz kérdés

Az amerikai hírszerzés megítélése szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között – a legutóbbi 12 éve történt – már belesodorná a konfliktusba Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Ezt maga a Hezbollah is így gondolja, erre utal a szervezet főtitkárának tavaly júniusi dörgedelme, miszerint „egy izraeli támadás megnyitná a kapukat több százezer muszlim harcos előtt Irakból, Jemenből, Iránból, Afganisztánból és Pakisztánból”. Valóban, a Hezbollah harci sikerei az elmúlt években a szíria harctéren jelentősen növelte a szervezet reputációját a siíta muszlimok között szerte a régióban.

Káncz Csaba

Márpedig a szír hadszíntér egy újabb fejfájást jelent Izrael számára, hiszen az orosz rádióelektronikai felderítő gép szeptemberi lelövése óta Moszkva megkérdőjelezi Tel-Aviv katonai kampányát iráni célpontontok ellen Szíria területén. Mi több, a Kreml az utóbbi hetekben még élesítette is a retorikáját és november 5-én Lavrov külügyminiszter kritizálta az izraeli hadsereg elégtelen koordinációját az orosz erőkkel Szírában. Nem világos ugyanakkor, hogy az oroszok egyáltalán tudnak-e, avagy akarnak-e olyan szintű politikai nyomást gyakorolni Teheránra, hogy az visszafogja katonai infrastruktúrájának kiépítését Szíriában.

Az bizonyosnak tűnik, hogy Izrael eltökélt abban, hogy katonai csapást mér az iráni támaszpontokra Szíriában, ha azokon keresztül akarnak fejlett fegyvereket szállítani a Hezbollah-nak. Ez pedig egy napon óhatatlanul elvezethet az izraeli légierő és az orosz légvédelem összecsapásához Szíriában. Ezt lehet, hogy Tel-Avivban is így látják és sajtóbeszámolók szerint az izraeli légierő már hadgyakorlaton modellezte az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél