<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Izraelt és az Egyesült Államokat egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése. Az amerikai hírszerzés szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között már belesodorná Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Az izraeli légierő hadgyakorlaton modellezi az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását. Káncz Csaba jegyzete.
Izraeli katonák egy munkagép mellett a Libanont és Izraelt elválasztó határkerítésnél az észak-izraeli Metulában 2018. december 4-én. Az izraeli hadsereg ezen a napon bejelentette, hogy az Északi Pajzs fedőnevű művelet keretében felkutatja és felszámolja azokat az alagutakat, amelyeket a Hezbollah libanoni síita szervezet fúrt a határ alatt, hogy rajtuk keresztül meglepetésszerű támadásokat hajtson végre Izrael ellen. (MTI/EPA/Atef Szafadi)

Az izraeli hadsereg (IDF) kedden elpusztította az ország területén a libanoni siíta félkatonai szervezet, a Hezbollah által fúrt alagutat, amely 25 méter mélységben (!) épült, 200 méter hosszan húzódott és 2 méter átmérőjű volt. Tel-Avivot egyre inkább aggasztja az Irán által minden szinten támogatott Hezbollah masszív fegyverkezése, amely testet ölt egy Libanonban működtetett precíziós rakétákat gyártó üzemben. Ezen kívül Teherán fejlett fegyverrendszereket is leszállít szövetségesének polgári repülőgépeken, amelyek egyszerűen a bejrúti reptéren landolnak. Mindenesetre Netanjahu miniszterelnök „elképzelhetetlen szintű” megsemmisítő válaszcsapással fenyegette meg a siíta szervezetet, ha konfrontálódni mer országával.

Az IDF dilemmája

Az amerikai nemzetbiztonsági gépezetet jelenleg Irán-ellenes héják (Bolton, Pompeo) uralják, így egyre keményebb politikai figyelmeztetések jönnek Washingtonból is. November 13-án az amerikai külügyminisztérium a Hezbollah vezérének fiát, Jawad Nasrallahot felrakta a a globális terroristák listájára, ezzel egyidőben 5 millió dolláros fejpénzt tűzött ki két másik Hezbollah tisztviselő fejére. Májusban az iráni nukleáris megállapodás felmondása után a pénzügyminisztérium már szankciókat jelentett be a Hezbollah vezetője, annak helyettese és a súra tanács három további tagja ellen. Október közepén pedig az igazságügyi minisztérium a Hezbollahot egy „transznacionális bűnügyi szervezet”-ként sorolta be.

Figyelmeztető jel ugyanakkor, hogy az IDF ombudsmanja szerint az izraeli hadsereg az erőforrásainak nagy részét az elmúlt években a légierőbe fektette, elhanyagolva a szárazföldi erőket, így az gyakorlatilag nincsen felkészülve egy Hezbollah elleni háborúra. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az izraeli szárazföldi erők bármilyen szinten összevethetők lennének például a magyar honvédség teljesen lepusztult és harcérték nélküli szárazföldi technikáival. A legutóbbi IDF hadgyakorlaton például már kipróbálták azt a 122 milliméteres aknavetőt, amely repülésvezérlő képességgel bír és maximálisan 5 méteres eltéréssel csapódik be a kijelölt célpontba.

Regionális kihatások és az orosz kérdés

Az amerikai hírszerzés megítélése szerint egy újabb háború Izrael és a Hezbollah között – a legutóbbi 12 éve történt – már belesodorná a konfliktusba Iránt is és belobbantaná az egész térséget. Ezt maga a Hezbollah is így gondolja, erre utal a szervezet főtitkárának tavaly júniusi dörgedelme, miszerint „egy izraeli támadás megnyitná a kapukat több százezer muszlim harcos előtt Irakból, Jemenből, Iránból, Afganisztánból és Pakisztánból”. Valóban, a Hezbollah harci sikerei az elmúlt években a szíria harctéren jelentősen növelte a szervezet reputációját a siíta muszlimok között szerte a régióban.

Káncz Csaba

Márpedig a szír hadszíntér egy újabb fejfájást jelent Izrael számára, hiszen az orosz rádióelektronikai felderítő gép szeptemberi lelövése óta Moszkva megkérdőjelezi Tel-Aviv katonai kampányát iráni célpontontok ellen Szíria területén. Mi több, a Kreml az utóbbi hetekben még élesítette is a retorikáját és november 5-én Lavrov külügyminiszter kritizálta az izraeli hadsereg elégtelen koordinációját az orosz erőkkel Szírában. Nem világos ugyanakkor, hogy az oroszok egyáltalán tudnak-e, avagy akarnak-e olyan szintű politikai nyomást gyakorolni Teheránra, hogy az visszafogja katonai infrastruktúrájának kiépítését Szíriában.

Az bizonyosnak tűnik, hogy Izrael eltökélt abban, hogy katonai csapást mér az iráni támaszpontokra Szíriában, ha azokon keresztül akarnak fejlett fegyvereket szállítani a Hezbollah-nak. Ez pedig egy napon óhatatlanul elvezethet az izraeli légierő és az orosz légvédelem összecsapásához Szíriában. Ezt lehet, hogy Tel-Avivban is így látják és sajtóbeszámolók szerint az izraeli légierő már hadgyakorlaton modellezte az orosz S-300-as légvédelmi rendszerek kiiktatását.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: sisakot húzott a fejére az Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 17:16
Az összkép meglehetősen viccesre sikeredett.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij ebből nem enged
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:41
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasítóan válaszolt arra a lakossági petícióra, amelyben azt kezdeményezték, hogy a hadköteles korú férfiak is utazhassanak Ukrajnából külföldre a hadiállapot ideje alatt.
Makro / Külgazdaság Rátette a kezét a cseh állam 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitására
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
A cseh állam elvette 13 magáncég ki nem használt gáztároló kapacitásait.
Makro / Külgazdaság Oroszország: a NATO ledobta álarcát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 16:17
Az ukrajnai "különleges hadművelet az egypólusú világ végét jelenti" - szögezte le Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden a X. Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencia megnyitóján.
Makro / Külgazdaság Tíz százalék feletti inflációt várnak Ausztriában
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 15:47
Kétszámjegyű inflációt vár Ausztriában a Wifo gazdaságkutató intézet a következő hónapokban az energiaárak emelkedése miatt.
Makro / Külgazdaság „Csak Isten mozdíthat el a hatalomból” – brutális felfordulás jöhet az óriási országban
Káncz Csaba | 2022. augusztus 16. 15:32
A brazil elnök azzal fenyeget, hogy vereség esetén megkérdőjelezi a választási eredményt. Bolsonaro szoros összefonódása a katonasággal joggal ad okot az aggodalomra. Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Vészhelyzetet hirdettek ki a Krím északi részén
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:28
Az Interfax hírügynökség szerint a krími oroszok által telepített hatóságok "vészhelyzetet" hirdettek a megszállt félsziget északi részén, miután robbanások történtek Dzsankoj körzet katonai bázisán.
Makro / Külgazdaság 38 fős migránscsoportra bukkantak egy névtelen szigeten
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 14:01
Egy 38 fős migránscsoportot, köztük egy erősen várandós nőt találtak egy apró, névtelen szigeten a török-görög határ mentén.
Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat ágyútölteléknek tekinti Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 12:02
Az orosz elnök megint ukrajnai neonácikról beszélt.
Makro / Külgazdaság Megint romlott a gazdasági hangulatindex Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 16. 11:45
Tovább romlott és 2008 októbere óta a legalacsonyabb szintet érte el a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe augusztusban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG