<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Tizenkét elosztó pont már működik a háború sújtotta országban, az export a harcok ellenére is folyamatos oda.

Négy év után ismét Budapestre, a magyar leányvállalathoz jött Veronica Squinzi, a MAPEI olasz építőanyag-gyártó és kereskedő óriás vezérigazgatója, hogy a magyar ügymenetről tájékozódjon. Ezt használtuk fel, hogy feltegyük a két legfontosabb kérdést a globális vállalattá fejlődött cég ukrajnai működéséről: lesz-e gyár a kereskedelmi hálózat mellé és hogy mennyivel nőtt a kereslet a cég építési segédanyag-termékei iránt, mivel ahol lehet, már megkezdték az újjáépítést az ukránok.

Több évre elegendő munka lesz az építőiparnak Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko
Több évre elegendő munka lesz az építőiparnak Ukrajnában. Fotó: MTI/AP/Andrij Andrijenko

Az első kérdésre azt felelte: már a háború előtt is gondoltak egy új üzem felépítésére, ezt jól fogadnák az ukránok is. A beruházás időzítése értelemszerűen a háború menetétől is függ, de szeretnék mielőbb. A beruházandó összegről nem közölt részleteket, de nyilván a gyár mérete és a lokáció meghatározó lesz.

„Mi mindenütt a világban az adott ország igényeit szeretnénk kiszolgálni. Nem arról van szó, hogy azért megyünk valahová termelni, mert ott olcsóbb” – mondta a cégvezető.

A MAPEI jelenleg 35 országban 86 gyárat üzemeltet és 11 ezer embert foglalkoztat. Összesen 100 képviseletet működtet 57 országban. Kelet-Európán belül Ukrajnában már 2006 óta jelen van, azóta 12 elosztóközpontot hozott létre. Az utolsó ismert üzleti évében, 2020-ban 9,5 millió eurós bevételt ért el az ukrajnai leányvállalat, amelynek Kijevben van a központja. A vállalatcsoport konszolidált árbevétele a 2021-ben elért 3,3 milliárd euró után, 2022-ben várhatóan megközelítette a 4 milliárd eurót.

Veronica Squinzi azt is elmondta, hogy a háború kitörése után a munkatársaik közül (mintegy 70 fő) azonnal kimenekítették azokat, akik el akarták hagyni az országot, a többieket pedig tovább segítették a mindennapi életükben. A kijevi képviselet vezetésével egyébként az elmúlt hónapokban is folyamatos volt a MAPEI-termékek behozatala Olaszországból, Lengyelországból és más közeli országokból. A megrendelések növekedését természetesnek tartotta, hiszen a háború miatti óriási rombolás után egész városokat kell újra felépíteni vagy ahol mégsem volt teljes a pusztítás, ott is rengeteg munkája van az építőipari cégeknek. 

Nem véletlen, hogy az olasz cég várható ukrajnai bővülését firtattuk. Az elmúlt pár hónapban egyre több szó esik Európában arról, hogy mikor és milyen forrásokból indulhat meg majd az újjáépítés, amiben vélhetően a legnagyobb német, osztrák, olasz és francia cégek is részt akarnak venni. Varsóban éppen ezen a héten rendeztek egy nagy építőipari konferenciát, ahol ugyanez a téma volt a középpontban. 

Közben Ukrajna azzal számolhat, hogy napokon belül megérkezik a 4,5 milliárd eurós uniós támogatás ehhez, valamint kiderült, hogy a Nemzetközi Valutaalap 15 milliárd dolláros hitelt szavazott meg az országnak, ennek egy része szintén az újjáépítésre megy majd. Az ukrán kormány éppen kedden 537 milliárd hrivnyával (1 hrivnya= 9,75 forint) megemelte az idei költségvetésben a kiadási oldalra szánt összeget, azért, hogy ebből nem tévedés: 518 milliárd hrivnyát a védelemre költhessen. 

Makro / Külgazdaság Itt a török elnökválasztás eredménye
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 18:45
A választás második fordulójában 85,41 százalékos volt a részvétel, a voksok 91,55 százalékát pedig már össze is számolták magyar idő szerint este fél 7-ig.
Makro / Külgazdaság A londoni orosz követ feltételeket szabna a békekötéshez
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 17:38
Ilyen volt az orosz–ukrán háború pünkösdvasárnapi napja.
Makro / Külgazdaság Ezt üzente Ferenc pápa pünkösd ünnepén
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 16:33
A katolikus egyházfő a megosztottság ellen emelte fel szavát pünkösdi szentbeszédében.
Makro / Külgazdaság Szomorú rekordhoz közelít a Mount Everesten elhunyt hegymászók száma
Wéber Balázs | 2023. május 28. 15:52
Már 17-en veszthették idén életüket a világ legmagasabb hegyén, ami rekordközeli szám. Ennek egyik oka, hogy minden eddiginél többen próbálkoznak a csúcs meghódításával. Az egyik áldozat Suhajda Szilárd, a felkutatására indított mentőakció nem vezetett eredményre. Csak a sátrát találták meg a 4-es táborban. Suhajda Szilárd feltehetően 8795 méterig jutott – korábban még egyetlen magyar hegymászó sem ért el ilyen magasságot oxigénpalack és segítők nélkül.  
Makro / Külgazdaság Nem Magyarország: érdemi tárgyalások a pedagógusok és a kormányzat között
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 14:56
Romániában május végén és június elején is folytatódni fog az oktatásban dolgozók sztrájkja annak ellenére, hogy a Ciucă-kabinet érdemi béremelési javaslattal állt elő.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik?
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Putyin örülhet: megállíthatatlan a drónok szállítása Oroszországba?
Kollár Dóra | 2023. május 28. 12:03
A Kaszpi-tenger nyugodtnak tűnő vizein aligha látszik elsőre az, hogy egy olyan útvonalról van szó, amely közvetlen kapcsolatot biztosít Irán és Oroszország között, ahol szabadon áramolhatnak a feltételezett fegyverszállítások is.
Makro / Külgazdaság Vasárnap eldől, megy vagy marad Erdoğan
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:41
Vasárnap rendezik a török elnökválasztás második fordulóját, ahol az első forduló két legtöbb szavazatot szerzett jelöltje, a hivatalban levő Recep Tayyip Erdoğan és ellenzéki kihívója, Kemal Kılıçdaroğlu száll ringbe. Az első részeredmények késő este várhatók.
Makro / Külgazdaság Megint hatalmas, Nyugat-Európába áramló tömeggel akadt dolga a magyar rendőröknek
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 09:18
Szombaton több mint 11 ezer ember lépett az országba.
Makro / Külgazdaság Az „elvi megállapodás” már megszületett az amerikai adósságplafon megemeléséről
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 08:52
Joe Biden elnök és Kevin McCarthy, a képviselőház vezetője megállapodott az amerikai adósságplafon megemeléséről, melyről várhatóan szerdán szavaznak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG