4p
London erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől a Baltikumig húzódik. Boris Johnson külügyminiszter újra megpróbálja félrevezetni a briteket, ahogyan ezt már a Brexit kampány idején is tette. India példája jól mutatja, hogy milyen légvárakba kapaszkodik London.

A hidegháború évei alatt az Egyesült Királyságnak gazdasági súlyánál jóval nagyobb politikai befolyása volt az Atlanti-óceán két partján, mint a NATO és a G7 alapítója és egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. London globális szerepe nem kis részben származott európai beágyazottságából – ahonnan most éppen kifarol – és különleges kapcsolatából Washingtonnal, ahol jelenleg egy kiszámíthatalan elnök kuszálja össze az USA nemzetközi viszonyrendszerét.

Az észak-európai tengely

Évszázadokon keresztül a brit geopolitikai stratégia az erős haditengerészetén nyugodott. A kontinentális Európa felé egy domináns hatalom felemelkedésének megakadályozása volt a cél az ’oszd meg és uralkodj’ elve alapján és egyben megakadályozni, hogy bármelyik európai hatalom komolyan elgondolkodjon haditengerészetének fejlesztésén. Ezt a stratégiát a 19. században végül aláásta a német egyesülés Bismarck alatt és az USA felemelkedése.

A második világháború végén pedig az Egyesült Államok átvette Londontól annak korábbi globális szerepkörét. Az Egyesült Királyság sakkmesteri szerepből egy közönséges bábuvá alakult vissza a geopolitikai sakktáblán. A Brexit-tel ennek a bábunak a mozgástere tovább szűkül.

London ezért most a múltba próbál visszanyúlni és ennek keretében erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől a Baltikumig húzódik és amely tengely államai egészen másképp állnak az orosz kihívástól elkezdve szabadkereskedelmi kérdésekig, mint a gazdaságilag hazavágott déli államok. Ez egyben gyengíti Berlin és Párizs terveit egy önálló európai katonai szövetség kialakítására. Washington, London, Varsó és a Baltiak félelmei szerint ez utóbbi ugyanis meggyengítené az amerikaiak által dominált NATO-t - egyben erősödne az eurázsiai geopolitikai tengely, amelynek megkadályozása már 120 éve elsőrangú angolszász érdek.

Tovább tart a mellébeszélés

Az angol kormány ezzel párhuzamosan a volt gyarmatok (Brit Nemzetközösség / Commonwealth) bázisán – és délibábján - akarja újraépíteni az Egyesült Királyság jövőjét a Brexit után. Napjainkban Boris Johnson külügyminiszter és múltba révedő politikai harcostársai folyamatosan a Nemzetközösséget dicsérik, amelynek bázisán London egy új birodalmat, a „Great Global Britain”-t felépítheti. Johnson szerint Európa lebénult és London 1973-as csatlakozása óta évente átlagosan csak 2 százalékos növekedést értek el, míg a Nemzetközösség 53 államában ez 4.4 százalékot tett ki.

Káncz Csaba

Johnson újra megpróbálja félrevezetni a briteket, ahogyan ezt már a Brexit kampány idején is tette. London ugyanis ötször annyi terméket exportál az EU-ba, mint a Nemzetközösség országaiba. Az EU-n kívüli országok esetében természetesen jóval nagyobb logisztikai és adminisztratív költségek is rárakódnak az exportra. Johnson elhallgat olyan alapvető tényeket is, mint hogy a britek jóval többet exportálnak a 61 millió lakosú Olaszországba, mint az 1.3 milliárd lakosú Indiába. A 38 millió lakosú Lengyelország pedig nagyobb felvevőpiaca a brit termékeknek, mint a 200 millió lakosú Pakisztán.

Narendra Modi indiai miniszterelnök e heti londoni látogatása sem hozta meg a brit fél által várt áttörést. Új-Delhi addig nem hajlandó Londonnal jobb kereskedelmi megállapodást kötni, mint a már működő India-EU megállapodás, amíg London nem lesz jóval befogadóbb a képzett indiai munkaerő irányába.

Modi valójában a Brexit népszavazás óta továbbra is nyitott határokat követel fiatal indiaiaknak mind a nagy-britanniai tanulmányok, mind az ottani mobilitás terén. Csakhogy az EU-t részben a bevándorlás miatt otthagyó May-kormányt otthon szorongatják éppen a bevándorlás szigorítása céljából, így a kereskedelmi áttörés továbbra is várat magára.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG