<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

London erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől a Baltikumig húzódik. Boris Johnson külügyminiszter újra megpróbálja félrevezetni a briteket, ahogyan ezt már a Brexit kampány idején is tette. India példája jól mutatja, hogy milyen légvárakba kapaszkodik London.

A hidegháború évei alatt az Egyesült Királyságnak gazdasági súlyánál jóval nagyobb politikai befolyása volt az Atlanti-óceán két partján, mint a NATO és a G7 alapítója és egyben az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja. London globális szerepe nem kis részben származott európai beágyazottságából – ahonnan most éppen kifarol – és különleges kapcsolatából Washingtonnal, ahol jelenleg egy kiszámíthatalan elnök kuszálja össze az USA nemzetközi viszonyrendszerét.

Az észak-európai tengely

Évszázadokon keresztül a brit geopolitikai stratégia az erős haditengerészetén nyugodott. A kontinentális Európa felé egy domináns hatalom felemelkedésének megakadályozása volt a cél az ’oszd meg és uralkodj’ elve alapján és egyben megakadályozni, hogy bármelyik európai hatalom komolyan elgondolkodjon haditengerészetének fejlesztésén. Ezt a stratégiát a 19. században végül aláásta a német egyesülés Bismarck alatt és az USA felemelkedése.

A második világháború végén pedig az Egyesült Államok átvette Londontól annak korábbi globális szerepkörét. Az Egyesült Királyság sakkmesteri szerepből egy közönséges bábuvá alakult vissza a geopolitikai sakktáblán. A Brexit-tel ennek a bábunak a mozgástere tovább szűkül.

London ezért most a múltba próbál visszanyúlni és ennek keretében erősíti az észak-európai biztonságpolitikai tengelyt, amely a brit szigetektől a Baltikumig húzódik és amely tengely államai egészen másképp állnak az orosz kihívástól elkezdve szabadkereskedelmi kérdésekig, mint a gazdaságilag hazavágott déli államok. Ez egyben gyengíti Berlin és Párizs terveit egy önálló európai katonai szövetség kialakítására. Washington, London, Varsó és a Baltiak félelmei szerint ez utóbbi ugyanis meggyengítené az amerikaiak által dominált NATO-t - egyben erősödne az eurázsiai geopolitikai tengely, amelynek megkadályozása már 120 éve elsőrangú angolszász érdek.

Tovább tart a mellébeszélés

Az angol kormány ezzel párhuzamosan a volt gyarmatok (Brit Nemzetközösség / Commonwealth) bázisán – és délibábján - akarja újraépíteni az Egyesült Királyság jövőjét a Brexit után. Napjainkban Boris Johnson külügyminiszter és múltba révedő politikai harcostársai folyamatosan a Nemzetközösséget dicsérik, amelynek bázisán London egy új birodalmat, a „Great Global Britain”-t felépítheti. Johnson szerint Európa lebénult és London 1973-as csatlakozása óta évente átlagosan csak 2 százalékos növekedést értek el, míg a Nemzetközösség 53 államában ez 4.4 százalékot tett ki.

Káncz Csaba

Johnson újra megpróbálja félrevezetni a briteket, ahogyan ezt már a Brexit kampány idején is tette. London ugyanis ötször annyi terméket exportál az EU-ba, mint a Nemzetközösség országaiba. Az EU-n kívüli országok esetében természetesen jóval nagyobb logisztikai és adminisztratív költségek is rárakódnak az exportra. Johnson elhallgat olyan alapvető tényeket is, mint hogy a britek jóval többet exportálnak a 61 millió lakosú Olaszországba, mint az 1.3 milliárd lakosú Indiába. A 38 millió lakosú Lengyelország pedig nagyobb felvevőpiaca a brit termékeknek, mint a 200 millió lakosú Pakisztán.

Narendra Modi indiai miniszterelnök e heti londoni látogatása sem hozta meg a brit fél által várt áttörést. Új-Delhi addig nem hajlandó Londonnal jobb kereskedelmi megállapodást kötni, mint a már működő India-EU megállapodás, amíg London nem lesz jóval befogadóbb a képzett indiai munkaerő irányába.

Modi valójában a Brexit népszavazás óta továbbra is nyitott határokat követel fiatal indiaiaknak mind a nagy-britanniai tanulmányok, mind az ottani mobilitás terén. Csakhogy az EU-t részben a bevándorlás miatt otthagyó May-kormányt otthon szorongatják éppen a bevándorlás szigorítása céljából, így a kereskedelmi áttörés továbbra is várat magára.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG