Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kína felveszi a kesztyűt és hajlandó belemenni egy kereskedelmi háborúba. Trump „Amerika Mindenekelőtt” politikája egyre inkább azt jelenti, hogy a nem angolszász szövetségesekkel sem bánnak már kesztyűs kézzel. A transzatlanti viszony egy mélyebb válság felé sodródik, mint amit megélt a 2003-as iraki invázió idején.

Kína kemény válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai büntetővámok bejelentése után. A kommunista párt szócsövének tekintett Global Times vezércikke világossá teszi, hogy Peking nem retten vissza egy kereskedelmi háborútól. Trump követelése, hogy Kína csökkentse 100 millárd dollárral a kereskedelmi többletét, Peking részéről kemény elutasításra talál.

A lap szerint: „Ha az USA csökkenteni akarja kereskedelmi deficitjét, akkor szedje össze magát és dolgozzon keményebben. Vezessen be reformokat a nemzetközi piaci kereslet fényében, ahelyett, hogy a világ többi részét akarná megváltoztatni”.

Kína tavaly az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere volt, 636 milliárd dolláros volumennel. Trumpot pedig láthatóan rendkívül zavarja országának krónikus deficitje, amely 2017-ben Pekinggel szemben 375 milliárdot tett ki.

Vak vezet világtalant

Az eszkalációhoz Washingtonban hozzájárul Trump új gazdasági tanácsadójának, Larry Kudlow médiaszemélyiségnek a kinevezése, akinek sajnos nincsen közgazdasági végzettsége - bár a Fehér Ház jelenlegi állapotát tekitve az már igazán nem oszt, nem szoroz.

Káncz Csaba

Kudlow nem csak Kínát ostorozza, hanem az EU-t is, egy múlt szerdai CNB-s interjúja szerint „az EU egy nagyon kártékony protekcionista politikát folytat”. Kudlow-nak brutális mellélövései voltak, amikor a pénzügyi folyamatokat próbálta megjósolni, ezt a képességét most már közvetlenül az elnök mellett élheti ki.

Trump „Amerika Mindenekelőtt” politikája egyre inkább azt jelenti, hogy a nem angolszász szövetségesek sem igazán számítanak már - mint ismeretes, az amerikai elnök Kanada és Ausztrália esetében nem óhajtja bevezetni a büntetővámot.

Egy hete Trump ezt twitterezte: „Az EU, amely csodálatos országokból áll, nagyon csúnyán bánik az USA-val a kereskdelemben és most panaszkodik a büntetővámokról.

Ha elvetik a szörnyű korlátaikat és vámjaikat az amerikai termékekre, akkor mi is megtesszük. Nagy deficit, meg fogjuk adóztatni (sic) az autóikat, stb. FAIR!”.

Több fronton izzik

A világ első számú politikai vezetőjének visszafogott intellektusú kirohanása csak még nyilvánvalóbbá teszi a transzatlanti válságot. Holott az már rendkívül széles frontot ölel föl: a klímapolitikában, az iráni atomalku ügyében, a multilateralizmus témakörében, avagy Jeruzsálem státuszában a parázs már hónapok óta izzik és bármikor belobbanhat.

Mivel a büntetővámokat Trump amerikai „nemzetbiztonsági kérdésként” tálalta, az EU Bizottság kereskedelmi biztosa egyenesen rákérdezett egy interjúban: „az európaiak most szövetségesek, vagy veszélyforrások az amerikai nemzetbiztonságra nézve?”

Mindennek tetejébe a múlt héten az amerikai elnök egy twitter-üzenettel kirúgta külügyminiszterét, és helyére a keresztény fundamentalista Mike Pompeo-t nevezte ki, akinek a politikai karrierjét a hírhedt Koch-testvérek finanszírozzák. Pompeo tavaly októberben azzal hetvenkedett, hogy az ő vezetése alatt a CIA „egy sokkal gonoszabb ügynökség lesz”. Nos tehát, a jelek szerint a transzatlanti viszony egy mélyebb válság felé sodródik, mint amit megélt a 2003-as iraki invázió idején.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Óvatosabb nyitás kell - javasolja egy vezető járványügyi szakértő
Privátbankár.hu | 2021. április 12. 08:27
Ha csak tíz százalékkal nő a kontaktusok száma, akkor két hét helyett négy hét kell az esetszám feleződéséhez – mondta Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja, akivel a Népszava készített interjút.
Makro / Külgazdaság Megkapták jócskán emelt bérüket a képviselők - közben az egészségügyi szakdolgozóké csökkent
Székely Sarolta | 2021. április 12. 05:06
Az egészségügyi szakdolgozók bére tízezrekkel csökkenhetett, mert március 1-től megszűnt a közalkalmazotti jogviszonyuk, ezzel egyidőben a parlamenti képviselőink akár százezret is meghaladó fizetésemelésben részesültek. 
Makro / Külgazdaság Így csábítják a turistákat a horvátok: beszállnak a tesztelésbe
MTI | 2021. április 11. 14:48
Nagyon készülnek a nyári idegenforgalmi szezonra.
Makro / Külgazdaság Fenyegetés Oroszországnak: földgázbizniszt bukhatnak és pénzt sem tudnak majd utalni
MTI | 2021. április 11. 14:30
Az Európai Néppárt parlamenti frakciója sürget szigorúbb fellépést az ukrajnai események miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin bekerítő hadműveletre készülhet az ukránokkal szemben
Káncz Csaba | 2021. április 11. 12:35
  Milyen lépésekben zajlanak az orosz csapatösszevonások az ukrán határ mentén? A jelek arra utalnak, hogy Moszkva bekerítő hadműveletet hajthat végre a lövészárkokba beásott ukrán védelemmel szemben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Csak szigorú óvintézkedések mellett lehet idén szakmai vizsgát tenni a szakképző intézményekben
- | 2021. április 11. 11:48
Az ITM közzétette az iránymutatását.
Makro / Külgazdaság Apró reménysugár: csökken a kórházban kezeltek száma
Privátbankár.hu | 2021. április 11. 09:45
A lélegeztetőgépre szorulók is kevesebben vannak, de nincs okunk megnyugodni.
Makro / Külgazdaság Több mint egymilliárd forint bírságot szabott ki a NAV
MTI | 2021. április 11. 08:50
A határ feletti készpéntes fizetések miatt az előző évben több mint 230 esetben bírságolt az adóhivatal.
Makro / Külgazdaság Az MSZP sem tudja, mikor lehet bevezetni az eurót Magyarországon
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 13:03
Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.
Makro / Külgazdaság Jó hír jött a nyugdíjasoknak a KSH-tól - meg egy rossz
Baka F. Zoltán | 2021. április 10. 11:04
Márciusban végre olcsóbb volt az életük, mint a többi háztartásé, viszont drágább, mint idén bármikor
hírlevél
depositphotos