<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Elemzők szerint az olasz gazdaság olyan rossz állapotban van, hogy ha a lehetséges negatív forgatókönyvek közül csak néhány megvalósul, az is recessziót okozhat.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) az olasz választásokról összeállított hétfői helyzetértékelésében kiemeli: sokan attól tartanak, hogy a populista pártok előretörése nyomán Olaszország kormányozhatatlanná válik, de ezzel az aggodalommal szembeszegezhető az a kérdés, hogy mi ebben az újdonság.

Nem foglalkoznak a gazdaság jelenlegi helyzetével

A CEBR elemzői szerint az ad igazán okot kevés ünneplésre, hogy egyetlen győztes párt programjában sem az olasz gazdaság régi keletű szerkezeti problémáinak megoldása áll a központi helyen.

Az olasz hazai össztermék alig haladja meg az ezredfordulón mért szintet, és még mindig nem lábalt ki teljesen a globális pénzügyi válság utáni kettős mélypontú recesszióból. Az olasz bankszektorban mindeközben nem szűnnek a bajok, és az államadósság-ráta a hazai össztermék 130 százaléka - sorolják a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint az olasz gazdaság egyelőre viszonylag tisztes, 1,5 százalék körüli éves ütemben növekszik, de ezt is abban az összefüggésben kell nézni, hogy a lendületes euróövezeti és amerikai növekedés táplálja az olasz export iránti keresletet.

Mindehhez járul az euróövezeti jegybank elkötelezettsége a monetáris enyhítés mellett, és ezek a tényezők tartják alacsonyan az olasz állampapírok kockázati hozamfelárait. Még az EU-szkeptikus pártok jelentős előretörése is csak nagyon mérsékelten emelte az olasz kormány hitelköltségeit - hangsúlyozzák a CEBR elemzői.

Bejátszik Trump döntése is

A ház szerint azonban valószínűtlen, hogy ezek a kedvező körülmények hosszabb ideig fennmaradnak. Az amerikai gazdaság a történelem egyik leghosszabb növekedési ciklusában jár, és már vannak olyan piaci vélemények, amelyek 50 százalékra teszik a két éven belüli amerikai recesszió esélyét.

Donald Trump amerikai elnök bejelentése az acél- és alumíniumimportra kivetni tervezett egyoldalú vámokról alátámasztja azokat a félelmeket is, hogy a világkereskedelem lendületes növekedése véget érhet, és ez lassíthatja az euróövezeti növekedést.

Gyenge lábak

Ráadásul az amerikai jegybank és a brit jegybank valószínűleg folytatja a monetáris szigorítást, és az EKB is alaposan meg fogja vizsgálni, hogy 2019-ben vissza lehet-e vonni a monetáris ösztönzési lépéseket - jósolják a CEBR londoni elemzői.

A ház szerint az olasz gazdaság olyan gyenge lábakon áll, hogy ha e három forgatókönyv közül bármelyik kettő egyidejűleg valóra válik, az recesszióba sodorhatja Olaszországot, és ennek súlyos következményei lennének Olaszország államadósság-szolgálati képességére.

Felélt mozgástér

A CEBR tanulmánya szerint mindezek alapján nem nehéz elképzelni a recesszióval és az ezzel egyidejűleg emelkedő kamatokkal jellemzett olasz gazdasági forgatókönyvet. Ez a forgatókönyv komoly kérdéseket vetne fel Olaszország további euróövezeti tagságával kapcsolatban is, mivel az olasz kormány már régen felélte teljes költségvetési mozgásterét.

A CEBR elemzői szerint ha az olasz gazdaságot nem sikerül magasabb növekedési pályára állítani - márpedig az elmúlt húsz év tapasztalatai azt sugallják, hogy ezt nehéz lesz elérni -, akkor Olaszországban ismét teljes körű államadósság-válság alakulhat ki, amely valószínűleg az egész euróövezet puszta létét is veszélybe sodorná.

A cég szerint Berlinnek és Brüsszelnek erre oda kellene figyelnie.


Makro / Külgazdaság Pentagon: kínai kémléggömböt észleltek az amerikai légtérben
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:52
Megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok légtere fölött, Kínát gyanúsítják.
Makro / Külgazdaság Kína hamarosan megtámadhatja Tajvant
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:11
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.
Makro / Külgazdaság Oroszország nagyszabású offenzívát tervez az ukrajnai háború egyéves évfordulójára, február 24-re
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 06:55
Az Olaszország és Franciaország által biztosított legmodernebb rakétavédelmi rendszer a következő két hónapban üzembe állhat Ukrajnában.
Makro / Külgazdaság Újabb uniós katonai támogatás Ukrajnának, Putyin már keresztes német tankokról beszél
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Makro / Külgazdaság Amerika beszorult a közel-keleti darázsfészekbe
Káncz Csaba | 2023. február 2. 19:31
A Biden-kormányzat közelebb került az izraeli állásponthoz az orosz-iráni tengely létrejötte óta. Washingtonban egyre nagyobb az idegesség a megszállt területeken és a zsidó államon belül kialakult politikai állapotok miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Erős jelzést küldött von der Leyen az újabb ukrajnai vizittel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:31
Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.
Makro / Külgazdaság Új elemzés: szinte kizárt, hogy Ukrajna megnyeri a háborút
Wéber Balázs | 2023. február 2. 17:31
Miközben Oroszország óriási tartalékokkal bír, Ukrajna idővel kifogyhat a katonákból, a NATO pedig nem akar közvetlen háborút vívni Moszkvával, állítja egy német elemzés. Eszerint Ukrajna aligha nyerheti meg a háborút, sőt, újabb területeket veszíthet. Az orosz erők már közelmúltbeli sikereiket is számbeli fölényüknek köszönhetik.
Makro / Külgazdaság Orosz tankelhárító robotok is érkeztek a Donyec-medencébe
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:55
Donyec környéki, valamint a donyecki régióban és Zaporizzsja irányában folytatott orosz támadóműveletekről, valamint két amerikai gyártmányú sorozatvető Kramatorszk környékén történt megsemmisítésről számolt be egyebek között a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.
Makro / Külgazdaság Dagad az EP korrupciós botránya: újabb képviselők mentelmi jogát függesztették fel
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 16:17
Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az EP leváltott alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban felfüggesztette a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG