Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után a mostani elnökválasztáson a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. A gyorsan növekvő hispán népesség egyben geopolitikai sérülékenységet jelent és ezzel az ellenfelek is tisztában vannak. Káncz Csaba jegyzete

Jelenleg az Egyesült Államokban mintegy 60 millió spanyolajkú él, köztük számos vendégmunkás és illegális bevándorló. Részarányuk az ország népességében dinamikusan nő, hiszen a hispán családok hagyományosan több gyereket vállalnak: míg a fehér nők átlagosan 1,8 gyereket hoznak világra, a hispán nők 2,8-at. 

A robbanásszerű növekedést a szűnni nem akaró bevándorlás is táplálja. A spanyolok általában saját nagyvárosi közösségekben (barrió) élnek, és tekintélyes részük, főleg a frissen bevándoroltak, igencsak hadilábon állnak az angol nyelvvel.

A legnagyobb kisebbség

A november 3-i elnökválasztáson rekordszámú, 32 millió spanyolajkú jogosult választani.  Első alkalommal fordul elő az USA történelmében, hogy a fehérek után most a hispánok fogják képviselni a regisztrált választók legnagyobb csoportját – megelőzve az afroamerikaiakat. Míg 2000-ben a hispánok még csupán 7,4 százalékát tették ki a regisztrált választóknak, idén ez az arány már 13,3 százalék.

A hispánoké az amerikai választók legnagyobb csoportja. (A fotó illusztráció, forrás: depositphotos.com)A hispánoké az amerikai választók legnagyobb csoportja. (A fotó illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Különösen az USA déli és délnyugati államaiban találunk megdöbbentően magas részarányokat. Új-Mexikó szövetségi államban a hispánok teszik már ki a választásra jogosultak 43 százalékát, Kaliforniában a 30, Arizonában a 24, Floridában pedig a 20 százalékát. 

Ennek kapcsán fontos kiemelni, hogy ezen szövetségi államok későn csatlakoztak az USA-hoz: Florida csak 1821-től, Texas 1844-től, Arizona, Kalifornia és Új-Mexikó 1848-tól tartozik az Egyesült Államokhoz.

Arizona példája

Arizona politika dinamikája itt jól mutatja, hogy milyen tektonikus változások várhatnak egyes szövetségi államokra. Arizona eredetileg egy kőkonzervatív állam volt, amely olyan republikánus zászlóvivőket adott a nemzetnek, mint Barry Goldwater és John McCain. Az elmúlt 7 évtizedben csupán egyetlen alkalommal szavaztak többségükben egy demokrata elnökjelöltre, mégpedig Bill Clintonra, 1996-ban.

De a konzervatív várfalak évek óta egyre gyengébben tartanak ki. Egyrészt egyre több polgár költözik a demokrata irányultságú Kaliforniából Arizonába, másrészt a helyi hispánok egyre aktívabban vesznek részt a politikai életben. 2018-ban Arizona 30 év után először küldött Kyrsten Sinema személyében demokratát a szenátusba – mindezt úgy, hogy az arizonai hispánok 70 százaléka rá szavazott.

Idén is viharfelők tornyosulnak az arizonai republikánusok fölött. Joe Biden a felmérések átlaga szerint 3,2 százalékponttal vezet. A Trump nagy rajongójának számító Martha McSally republikánus szenátor széke is rendesen inog.

Azt természetesen túlzás enne állítani, hogy a hispánok egyként szavaznak a demokratákra: országosan egyharmaduk republikánus szavazónak számít. 

Sok függ az anyaországtól: Floridában a kubai és venezuelai hispánok nagyon kedvelik a republikánusokat, mert ők kemény vonalat visznak hazáik diktátoraival szemben. A Puerto Rico-iak viszont nagyon neheztelnek a Fehér Ház jelenlegi urára, mivel Trump a 2017-es pusztító hurrikán után nem törödött az országukkal. 

Geopolitikai következmények 

Az első világháború során a Német Császárságnak az volt az érdeke, hogy az USA-t távol tartsa a háborútól, vagyis, hogy Washington ne adja fel semlegességét. Hiszen abban az esetben, ha az USA háborúba lép az Antant oldalán, akkor a 4-4,5 millió jól felfegyverzett katonával, erős ipari háttérrel rendelkező nagyhatalom jelentősen rontotta volna az erőviszonyokat a központi hatalmak rovására. A német terv az volt ennek megakadályozására, hogy rábeszéli Mexikót, viseljen hadat az USA ellen. Ezáltal kösse le hadi erejének egy részét és vonja el a figyelmét az európai hadszíntérről.

Mindennek fejében Németország ígéretet tett arra, hogy a központi hatalmak győzelme esetén Mexikó visszakapja az USA által 1847-48-ban elvett mexikói területeket, amelyek nagysága 1,3 millió négyzetkilométer! De London elkapta és dekódolta Berlin titkos táviratát a mexikói német nagykövetnek, amely egy végső lökést adott Washington számára a semlegesség feladására.

Nos, azóta eltelt több mint egy évszázad, de a stratégák az elcsatolt mexikói területet a mai napig az USA lágy altesteként kezelik. 2014 decemberében, a krími válság időszakában Putyin elnök nyíltan megkérdőjelezte Texas 19. századi leszakítását Mexikótól, azt „unfair”-nek nevezve. Egy moszkvai törvényhozó pedig kijelentette, hogy ha Washington még több fegyvert szállít Ukrajnának, akkor Moszkva modern fegyvereket fog leszállítani mexikói gerilláknak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szlovéniában csak egy oltást kapnak azok, akik átestek a fertőzésen
MTI | 2021. április 23. 09:33
Csak egyetlen oltást kapnak azok, akik átestek a koronavírus-fertőzésen Szlovéniában, a vakcinát fél évvel a felgyógyulás után kapják meg - közölte a szlovén oltási kampányért felelős tanácsadó testület a ljubljanai sajtó pénteki beszámolói szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: 4 millió oltás után előnybe kerülnek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők
Privátbankár.hu | 2021. április 23. 07:57
Szokásos péntek reggeli rádióinterjújában ismertette a kormányfő a nyitás következő szakaszát. 
Makro / Külgazdaság Jöhet a nyugdíjasok kompenzációja: bevallotta a kormány, hogy magasabb lesz az infláció
Baka F. Zoltán - Székely Sarolta | 2021. április 22. 20:03
A költségvetési törvény módosítójában árulták el, hogy szükség lesz évközi kiegészítésre.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen még zöldebbé tenné az európai gazdaságot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 22. 18:49
Az EU júniusban kezdi meg szén-dioxid piacának átalakítását.
Makro / Külgazdaság Az utca forradalma avagy így bukott el a Szuperliga
Wéber Balázs | 2021. április 22. 17:25
Futball csak addig van, amíg szurkolók vannak. Márpedig a szurkolók és a véleményvezérek úgy gondolják, hogy a Szuperliga a tradíciók felülírását, a futball lassú halálát jelentette volna. Egy velejéig európai játékot nem lehet amerikanizálni. Jegyzet. 
Makro / Külgazdaság Megjelent az indiai mutáns hármas változata is
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 15:07
Az indiai kettős koronavírus mutáns már Európában jár, ami azt jelenti, hogy bármikor felütheti a fejét Magyarországon is, de Indiában már hármas mutációról is beszélnek.
Makro / Külgazdaság Süllyed Törökország hajója – Erdogan képtelen kezelni a kihívásokat
Káncz Csaba | 2021. április 22. 14:40
Erdogan elnök képtelen kezelni az ország járványügyi, pénzügyi és társadalmi kihívásait.  De miért zárják el a vizet a török hatóságok a kínai nagykövetségnek?  Káncz Csaba jegyzete   
Makro / Külgazdaság Németország is bevásárol a Szputnyik V-ből
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 12:59
Németország 30 millió adagot vásárol az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz vakcinából - jelentették csütörtökön német hírportálok.
Makro / Külgazdaság Kormányinfó: szombaton nyithatnak a teraszok, 23 órától kezdődik a kijárási korlátozás
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 11:23
Orbán Viktor a következő napokban jelenti be az újabb kormányzati döntéseket, amelyek a 4 millió oltás elérése után nyitják tovább az országot.
Makro / Külgazdaság Ma meglesz a 3,5 millió oltás? 80 550 dózis kell az újabb nyitáshoz
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 09:06
Tovább csökken a kórházban kezeltek száma.
hírlevél
depositphotos