<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szakításra utaló szaporodó jelek ellenére sem lehet biztosra venni a Fidesz közeli kizárását az Európai Néppártból. Egyelőre kétesélyes, hogy a EPP február 3-4-re összehívott politikai gyűlése egyáltalán döntést hoz majd a közel egy éve húzódó ügyben. Az viszont már biztosra vehető, hogy Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnökének kezében futnak össze a szálak és az ő ítélete meghatározó lesz a végeredmény szempontjából.
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart az Antall József Tudásközpont és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezvényén a Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) brüsszeli székházában 2017. január 26-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Egymással gyakran homlokegyenest ellentétes információk és találgatások jelentek meg az elmúlt napokban a hazai és a nemzetközi sajtóban a nagyobbik magyar kormánypárt néppárti tagságáról. A Fidesz párttagságát tavaly márciusban függesztették fel a legbefolyásosabb európai politikai családban részben konkrét ügyek (a CEU kiebrudalása és a Jean-Claude Junckert és Brüsszelt támadó plakátkampányok), részben pedig a jogállam leépítésének általános vádja miatt.

Közel egy évvel a felfüggesztés után az Európai Néppárt rövidesen elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor döntenie kell a hogyantovábbról. A döntéshez a muníciót az a jelentés fogja szolgáltatni, amit három veterán európai politikus, „a három bölcs” tesz le az asztalra arról, hogy a Fidesz politikája mennyire áll összhangban az Európai Néppárt és az EU alapértékeivel.

A tisztánlátást azonban cseppet sem könnyíti meg, hogy ebben a pillanatban még azt sem lehet bizonyosra venni, hogy a jelentés készen áll. De, ha már el is készült a végleges verzió, az valószínűleg a döntés meghozataláig nem lesz nyilvános, és perdöntő sem, amennyiben politikai megfontolások mentén alakul majd ki a végső konklúzió.

Hogy még nagyobb titokzatosság övezze a dossziét, ebben a pillanatban az sem egyértelmű, hogy az Európai Néppárt következő, február 3-4-i brüsszeli politikai gyűlésén egyáltalán megszületik a döntés, ahogy azt korábban beharangozták. Az előzetes napirenden nem szerepel a jelentés megvitatása és a döntés, nem úgy, mint egy évvel korábban. Az Európai Néppárt új, tavaly novemberben megválasztott elnöke azonban hétfőn egy olyan bejegyzést tett közzé twitteren, ami alapján bizonyosra vehető, hogy mégis napirenden lesz az ügy. Donald Tusk közös fotót posztolt a három bölccsel (a belga Herman van Rompuy-jel, a korábbi osztrák kancellárral, Wolfgang Schüssellel és az EP volt elnökével, a német Hans-Gert Pötteringgel), megjegyezve, hogy a tagpártok vezetőivel folytatott konzultációkat követően ismerteti majd személyes véleményét a február 3-4-én esedékes politikai gyűlésen.

Gyévai Zoltán, Brüsszel

Mint egy néppárti bennfentes megjegyezte, Tusk a tweet tanúsága szerint nem magát a jelentést, hanem annak személyes olvasatát kívánja megosztani a politikai gyűlés résztvevőivel, nyilván valamilyen irányba terelve ezzel a diskurzust. Ebben a pillanatban ugyanakkor nem világos, hogy a politikai gyűlésen már a döntésig is eljut-e majd az ügy, vagy – miként azt egyesek tudni vélik – az EPP áprilisra halasztja a döntést, bizonyos feltételeket szabva Orbán Viktornak.

Az elmúlt napok történései alapján sokakban alakulhatott ki az a benyomás, hogy a Néppárt és a Fidesz öles léptekkel a szakítás felé tart. Erre lehetett következtetni abból, hogy az Európai Néppárt parlamenti frakciója (ami nem azonos a párttal) múlt héten nagy többséggel (99 igennel, 35 nemmel) megszavazta azt az EP-határozatot, amely a jogállami helyzet romlásáról tesz említést Magyarországon és Lengyelországban. A magyar miniszterelnök erre úgy reagált, hogy pártja centiméterekre volt a kilépéstől. Ami különösen feltűnő lehetett a parlamenti szavazáson, az az, hogy a német kereszténydemokraták és keresztényszocialisták soha nem látott nagy számban szavazták meg a magyar kormányt elmarasztaló határozatot.

A párt azonban nem egyenlő a frakcióval, és forrásaink szerint a magyarországi jogállami helyzet kritikája még nem jelenti azt, hogy a németek pártszinten is a szakítást választják majd a Fidesszel. Legalábbis még nem.

„Kiszámíthatatlan, hogy mi fog történni, de nem hiszek a kizárásban és a Fidesz tagságának a helyreállításában sem. A legvalószínűbbnek a jelenlegi helyzet, vagyis a felfüggesztés meghosszabbítását tartom” - vélekedett lapunknak egy nevének mellőzését kérő néppárti kötődésű bennfentes forrás.Mindez előre vetítheti azt, hogy a háttérben intenzív politikai alkudozások előzik majd meg a február eleji politikai gyűlést. A Fidesz elnöke korábban jelezte, hogy Sebastian Kurz, osztrák kancellárral, Annegret Kramp-Karrenbauerral, a CDU elnökével és Donald Tuskkal is megbeszélést folytat majd. Kurz-cal már volt alkalma találkozni, de a másik két megbeszélés időpontja egyelőre nem szivárgott ki.

Miként az is tudható, hogy Orbán Viktor az EPP politikai gyűlésének időpontjában éppen egy római politikai rendezvényen vesz majd részt többek között Matteo Salvini, a Liga vezérével és Giorgia Meloni, a radikálisan jobboldali Olasz Testvériség vezetőjével. De, ami valóban újdonságként hathat, az az, hogy Orbán Viktor – ha minden igaz - először vehet részt közös politikai rendezvényen a Le Pen klán egyik tagjával, a Nemzeti Tömörüléshez (a korábbi Nemzeti Fronthoz) tartozó Marion Maréchallal. A Fidesz elnöke egyébként igazoltan hiányzik majd Brüsszelből: a párttagság felfüggesztése óta ő sem vehet részt az EPP eseményein.

UPDATE

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint az úgynevezett Bölcsek Tanácsa hétfőn bemutatta a Fidesz-ügyben készült, nem nyilvános jelentését Donald Tusknak, a pártcsalád elnökének. A kiszivárgott hírek szerint a tanács a magyar kormánypárt pártcsaládban tartását javasolja, ugyanakkor elvárják Orbán Viktortól, hogy nyilvánosan jelezze: fordulatot hajt végre a politikájában.  Erre a miniszterelnök-pártelnök eddig nem volt hajlandó, és ha továbbra sem teszi meg ezt, akkor a párt tagsága továbbra is felfüggesztve marad, írja a német lap.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Törökország nagy afrikai offenzívája – végre egy sikersztori
Káncz Csaba | 2021. október 19. 18:31
Beszorulva pénzügyileg és a főbb külpolitikai frontjain, Törökország aktív politikája Afrikában a kormányzat számára végre egy eladható sikersztori.  A kontinens az uralkodó AKP párt számára nem csak kiaknázatlan gazdasági lehetőségek ígéretét hordozza, hanem olyan területekre térhetnek vissza, ahol egykor az oszmán birodalom uralkodott.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az OTP a ludas a BUX csökkenéséért
MTI | 2021. október 19. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 281,03 pontos, 0,51 százalékos csökkenéssel, 54 356,89 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság Elhúzódó infláció elleni harcra számítanak Matolcsy Györgyék
Csabai Károly | 2021. október 19. 16:31
Alapvetően a nyersanyagárak jelentős emelkedése miatt – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének azt követő szavaiból, hogy a Monetáris Tanács újabb 15 bázisponttal, immár 1,8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Erre a forint nagyot gyengült, az euróval szemben 2,5 egységet, amiből arra lehet következtetni, hogy a piaci szereplők a vártnál gyorsabb infláció miatt talán mégis nagyobb kamatemelést tartottak volna szükségesnek.
Makro / Külgazdaság Tartották magukat az ígéretükhöz Matolcsy Györgyék: itt az újabb kamatemelés!
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 14:00
A piaci várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal, 1,8 százalékra emelték a jegybanki alapkamatot. Az indoklást a Monetáris Tanács 15 órakor megjelenő közleményéből ismerhetjük meg.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter sok elemét megtartaná az orbáni gazdasági modellnek, de korrupció nélkül
Vég Márton | 2021. október 19. 13:59
Márki-Zay Péter fő üzenete a korrupció felszámolása és a fideszes lopás megakadályozása. Értékrendje szerint nem az számít, hogy egy közbeszerzést rokon vagy fideszes cég nyer el, hanem az, hogy olcsó legyen.
Makro / Külgazdaság Meghökkentő prognózist adott Orbán Viktor főtanácsadója
Csabai Károly | 2021. október 19. 11:29
A gazdaságpolitikai kérdésekben a kormányfőt képbe helyező Nagy Márton azt mondta, hogy a kormányzati költekezések miatt a negyedik negyedévben, illetve 2022 első három hónapjában a költségvetés hiánya a féléves GDP közel 16 százaléka lehet.
Makro / Külgazdaság Pénzmegvonással sújthatja Lengyelországot Brüsszel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 19. 11:09
Az uniós pénzek megvonásának lehetőségére utalt az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlamentben Lengyelországgal kapcsolatban. A lengyel kormányfő szerint a pénzügyi zsarolás megengedhetetlen.
Makro / Külgazdaság Sok községben aggasztóan alacsony a foglalkoztatási ráta
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 10:21
A községek ötödében 60 százalék alatti volt ez a mutató 2019-ben.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: egyre többen vannak lélegeztetőn
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 09:31
A beoltottak kevesebb mint 1 százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb - közölte az operatív törzs. Egyre többen vannak kórházban.
Makro / Külgazdaság Izzasztó napja lesz ma Orbán Viktor legfontosabb szövetségesének
Privátbankár.hu | 2021. október 19. 08:55
A lengyel alkotmánybíróság nagy port kavart döntéséről vitázik ma az Európai Parlament a lengyel kormányfő részvételével. Mateusz Morawiecki szerint Lengyelország EU-tag marad, de ragaszkodik a szuverenitásához.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos