Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) nyilvánosságra hozta (elő)választási programját, a 2022-es országgyűlési választásokra való felkészülés jegyében (az ellenzéki pártok ugyanis előválasztáson szelektálnak a jelöltek között, hogy végül lehetőleg csak egy induló álljon ki a Fidesz-KDNP képviselőjével szemben). Tóth Bertalan, a párt elnöke ismertette a dokumentumot, amelyben a gazdasági rész alapját az esélyegyenlőség, a jövedelmek újraosztása adja.

Szakítunk a Tony Blair-féle harmadik utas politikával - foglalta keretbe a program lényegét a pártelnök.

Az MSZP leginkább húsba vágó javaslatai közül ki kell emelni a minimálbéresek adómentességének visszaállítását. Ez korábban adójóváírás formájában történt, de a második Orbán-kormány más utat választott, és eltörölte ezt a kedvezményt (cserébe viszont erőteljes minimálbér-emelésbe kezdett).

A szocialisták sem adnak céldátumot az euró bevezetésére (Fotó: Depositphotos)A szocialisták sem adnak céldátumot az euró bevezetésére (Fotó: Depositphotos)

Legalább ekkora horderejű az az elképzelés, amely a vállalati nyereségek elosztását szabályozná, központilag. Az MSZP kikötné, hogy a céges profit egy részét a munkavállalók között kell szétosztani, továbbá, hogy a vállalatvezetői bónuszok nem haladhatják meg az alapbér 20 százalékát.

A nyereség felosztásának szabályozása - másképpen a befektetői jogok korlátozása - véleményünk szerint bizonyosan felkeltené a piacpárti Európai Unió figyelmét, s azt sem tartjuk kizártnak, hogy befektetésvédelmi egyezményeket sértene, de erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a pártelnöktől. Aki azt viszont elmondta érdeklődésünkre, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a munkavállalói érdekek megvédése és a befektetésösztönzés megtartása között.

A program számos más pontján is a munkavállalók érdekeit képviseli, a már említett új utas társadalom- és gazdaságpolitika jegyében. Az MSZP - karöltve a Párbeszéddel, amely párttal együtt, közös jelöltekkel kívánnak indulni az előválasztáson, mégpedig 60-70 helyen - a munkavállalóknak több jogot adna például az új Munka Törvénykönyvével, amelyben lefektetnék a heti maximum 48 óra munkát és a legfeljebb 250 óra túlórával. A munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra emelnék. De ide sorolható, hogy az alapvető termékek áfáját csökkentenék, valamint az, hogy a „magas keresetűektől nagyobb hozzájárulást kérnének”, ami vélhetően a többkulcsos, progresszív szja-rendszer visszaállítását jelenti.

Egyebek mellett ezt tartalmazza még a program:

  • Átalakítanák a beruházás-támogatási rendszert, az összeszerelő-üzemi munkához nem adnának támogatást, csak az „értékteremtő, fejlődést támogató tevékenységhez”.
  • A szocialisták visszaállítanák a korábbi egyensúlyt a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok között azáltal, hogy visszaállítanák az iparűzési adót (itt minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a teljes adót a településeknél hagynák), az üzemanyagok után fizetett jövedéki adó 20 százalékát adnák oda a településeknek, útfejlesztésre, valamint a személyi jövedelemadó 20 százalékát is a helyhatóságoknál hagynák.
  • Ami a pénzben kevésbé kifejezhető, de fajsúlyos intézkedéseket illeti, a párt szerint új Alkotmányra és új médiatörvényre van szükség, egyben egy új sajtótámogatási alapot hoznának létre.
  • Az egészségügyben egyebek mellett növelnék a házi- és gyermekorvosok számát, okulva a Covidból állandó járványkezelési akciótervet dolgoznának ki, valamint a GDP arányában 7 százalékra emelnél az egészségügyi büdzsét 2024-re.
  • Az oktatásban 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát, megszüntetnék a KLIK-et, jelentős bérfejlesztést ígérnek a tanároknak, az alsó tagozatot öt évesre növelnék, az oktatásra a GDP 6,5 százalékát költenék, kifejezetten a felsőoktatásra pedig az 1 százalékát.
  • A nyugdíjasoknak szóló ígéret szerint a nyugdíjminimumot a nettó minimálbér felére emelnék, rugalmassá tennék a korai nyugdíjazást, megtartanák a nők nyugdíjba vonulási lehetőségét 40 év szolgálati idő után és helyre állítanák a rokkantnyugdíjazást.
  • A szociális ellátások körében megdupláznák a családi pótlékot, a Babaváró helyett Esélyteremtő Megtakarítási Számlát vezetnének be 300 ezer forint induló összeggel. Megtartanák, egyben kiterjesztenék a családi adókedvezményt.

Arról még nem készült összegzés, hogy mennyibe kerül a csomag - derült ki kérdésünkre, de a pártelnök szerint sok olyan tétel szerepel jelenleg a költségvetésben - sportberuházások, állami adminisztratív kiadások - amelyeken spórolni lehet, és az új uniós költségvetési ciklusban is rendelkezésre állnak olyan források, amelyek felhasználhatók a program egyes pontjainak megvalósítására.

Rákérdeztünk továbbá arra is, hogy szerepel-e céldátum az euró bevezetésére a programban. Mint kiderült, ez nincs benne, de Tóth Bertalan szerint a párt elkötelezett az uniós közös pénz bevezetése mellett. Ismert a Fidesz álláspontja ebben a kérdésben: amikor eljön az ideje, bevezetjük az eurót - de ahogy haladunk az időben, ez a lehetőség egyre messzebb tolódik. Okosabbak az MSZP részéről sem lettünk, hogy mikor fizethetünk euróval: a pártelnök szerint sok szempont  befolyásolja ennek eldöntését. Arra sem vállalkozott kérdésünkre, hogy legalább erre az évtizedre biztosan bevállalja az átállást az EU fizetőeszközére.

Kiderült továbbá, hogy az MSZP kész elfogadni közös miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
Makro / Külgazdaság Szombaton véget ér a vészhelyzet Szlovákiában
MTI | 2021. május 14. 18:10
Véget ér szombaton a koronavírus járvánnyal összefüggésben tavaly októberben bevezetett vészhelyzet Szlovákiában - az erről szóló döntést pénteki ülése után jelentette be a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Melyek Putyin titkos félelmei Kínával kapcsolatban?
Káncz Csaba | 2021. május 14. 17:41
Moszkva és Peking a katonai technológiák, az űrkutatás és a mesterséges intelligencia (AI) területén egyre szorosabban működik együtt.  De a színfalak mögött megjelentek a Kreml jól körülírható aggodalmai.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Havi egymillióért lett miniszteri biztos Tiba István a MotoGP beruházásánál
Privátbankár.hu | 2021. május 14. 07:28
Miniszteri biztost kapott a hajdúnánási motorpálya-beruházás. Tiba István havi egymillió forintot kap ezért a munkáért.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.