<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elkészült a párt előválasztási programja, benne a minimálbér adómentessé tételével, a társasági nyereség felhasználásának központi szabályozásával.

A Magyar Szocialista Párt (MSZP) nyilvánosságra hozta (elő)választási programját, a 2022-es országgyűlési választásokra való felkészülés jegyében (az ellenzéki pártok ugyanis előválasztáson szelektálnak a jelöltek között, hogy végül lehetőleg csak egy induló álljon ki a Fidesz-KDNP képviselőjével szemben). Tóth Bertalan, a párt elnöke ismertette a dokumentumot, amelyben a gazdasági rész alapját az esélyegyenlőség, a jövedelmek újraosztása adja.

Szakítunk a Tony Blair-féle harmadik utas politikával - foglalta keretbe a program lényegét a pártelnök.

Az MSZP leginkább húsba vágó javaslatai közül ki kell emelni a minimálbéresek adómentességének visszaállítását. Ez korábban adójóváírás formájában történt, de a második Orbán-kormány más utat választott, és eltörölte ezt a kedvezményt (cserébe viszont erőteljes minimálbér-emelésbe kezdett).

A szocialisták sem adnak céldátumot az euró bevezetésére (Fotó: Depositphotos)A szocialisták sem adnak céldátumot az euró bevezetésére (Fotó: Depositphotos)

Legalább ekkora horderejű az az elképzelés, amely a vállalati nyereségek elosztását szabályozná, központilag. Az MSZP kikötné, hogy a céges profit egy részét a munkavállalók között kell szétosztani, továbbá, hogy a vállalatvezetői bónuszok nem haladhatják meg az alapbér 20 százalékát.

A nyereség felosztásának szabályozása - másképpen a befektetői jogok korlátozása - véleményünk szerint bizonyosan felkeltené a piacpárti Európai Unió figyelmét, s azt sem tartjuk kizártnak, hogy befektetésvédelmi egyezményeket sértene, de erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a pártelnöktől. Aki azt viszont elmondta érdeklődésünkre, hogy meg kell találni a megfelelő egyensúlyt a munkavállalói érdekek megvédése és a befektetésösztönzés megtartása között.

A program számos más pontján is a munkavállalók érdekeit képviseli, a már említett új utas társadalom- és gazdaságpolitika jegyében. Az MSZP - karöltve a Párbeszéddel, amely párttal együtt, közös jelöltekkel kívánnak indulni az előválasztáson, mégpedig 60-70 helyen - a munkavállalóknak több jogot adna például az új Munka Törvénykönyvével, amelyben lefektetnék a heti maximum 48 óra munkát és a legfeljebb 250 óra túlórával. A munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra emelnék. De ide sorolható, hogy az alapvető termékek áfáját csökkentenék, valamint az, hogy a „magas keresetűektől nagyobb hozzájárulást kérnének”, ami vélhetően a többkulcsos, progresszív szja-rendszer visszaállítását jelenti.

Egyebek mellett ezt tartalmazza még a program:

  • Átalakítanák a beruházás-támogatási rendszert, az összeszerelő-üzemi munkához nem adnának támogatást, csak az „értékteremtő, fejlődést támogató tevékenységhez”.
  • A szocialisták visszaállítanák a korábbi egyensúlyt a központi költségvetés és a helyi önkormányzatok között azáltal, hogy visszaállítanák az iparűzési adót (itt minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a teljes adót a településeknél hagynák), az üzemanyagok után fizetett jövedéki adó 20 százalékát adnák oda a településeknek, útfejlesztésre, valamint a személyi jövedelemadó 20 százalékát is a helyhatóságoknál hagynák.
  • Ami a pénzben kevésbé kifejezhető, de fajsúlyos intézkedéseket illeti, a párt szerint új Alkotmányra és új médiatörvényre van szükség, egyben egy új sajtótámogatási alapot hoznának létre.
  • Az egészségügyben egyebek mellett növelnék a házi- és gyermekorvosok számát, okulva a Covidból állandó járványkezelési akciótervet dolgoznának ki, valamint a GDP arányában 7 százalékra emelnél az egészségügyi büdzsét 2024-re.
  • Az oktatásban 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát, megszüntetnék a KLIK-et, jelentős bérfejlesztést ígérnek a tanároknak, az alsó tagozatot öt évesre növelnék, az oktatásra a GDP 6,5 százalékát költenék, kifejezetten a felsőoktatásra pedig az 1 százalékát.
  • A nyugdíjasoknak szóló ígéret szerint a nyugdíjminimumot a nettó minimálbér felére emelnék, rugalmassá tennék a korai nyugdíjazást, megtartanák a nők nyugdíjba vonulási lehetőségét 40 év szolgálati idő után és helyre állítanák a rokkantnyugdíjazást.
  • A szociális ellátások körében megdupláznák a családi pótlékot, a Babaváró helyett Esélyteremtő Megtakarítási Számlát vezetnének be 300 ezer forint induló összeggel. Megtartanák, egyben kiterjesztenék a családi adókedvezményt.

Arról még nem készült összegzés, hogy mennyibe kerül a csomag - derült ki kérdésünkre, de a pártelnök szerint sok olyan tétel szerepel jelenleg a költségvetésben - sportberuházások, állami adminisztratív kiadások - amelyeken spórolni lehet, és az új uniós költségvetési ciklusban is rendelkezésre állnak olyan források, amelyek felhasználhatók a program egyes pontjainak megvalósítására.

Rákérdeztünk továbbá arra is, hogy szerepel-e céldátum az euró bevezetésére a programban. Mint kiderült, ez nincs benne, de Tóth Bertalan szerint a párt elkötelezett az uniós közös pénz bevezetése mellett. Ismert a Fidesz álláspontja ebben a kérdésben: amikor eljön az ideje, bevezetjük az eurót - de ahogy haladunk az időben, ez a lehetőség egyre messzebb tolódik. Okosabbak az MSZP részéről sem lettünk, hogy mikor fizethetünk euróval: a pártelnök szerint sok szempont  befolyásolja ennek eldöntését. Arra sem vállalkozott kérdésünkre, hogy legalább erre az évtizedre biztosan bevállalja az átállást az EU fizetőeszközére.

Kiderült továbbá, hogy az MSZP kész elfogadni közös miniszterelnök-jelöltnek Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármestert.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
Makro / Külgazdaság Jön egy kis csökkenés a gázolaj piaci áránál
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:51
Az üzemanyagok egyik felét érinti a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló