<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Szaúd-Arábia komoly lépéseket ígér a zöldebb jövőért, viszont egyáltalán nem akar engedni abból, hogy továbbra is olajhatalom maradhasson. Az arab királyság globális stratégiája a szemünk előtt zajlik. 

A Szaúd-Arábia végtelen sivatagában álló, ’Abdullah Király Kőolaj Tanulmányok és Kutatási Központ’ névre hallgató futurisztikus kutatóközpont küldetése egyértelmű: az ország olajalapú gazdaságát zöldebbé tenni, méghozzá gyorsan. A cél az, hogy gyorsan több napelemet építsenek, és növeljék az elektromos autók használatát – ettől pedig azt várják, hogy a királyság összességében a jövőben sokkal kevesebb olajat égessen el.

Mindez első látásra szép és megsüvegelendő cél, csak ahogy a New York Times felhívta figyelmet, Szaúd-Arábiának némileg más tervei vannak a zöldítéssel, mint ami megszokott a világ többi részében, hiszen az egyik fő ok amiért kevesebb olajat akar elégetni otthon, hogy még több olajat tudjon külföldön értékesíteni. Ez csak egy aspektusa a királyság agresszív hosszú távú stratégiájának, amelynek célja, hogy a világot még évtizedekig olajfüggőségben tartsa, és a legnagyobb szállító maradjon, miközben a riválisok hátrébb csúsznak.

Hogyan tervezi a jövőt Szaúd-Arábia? Fotó: PexelsHogyan tervezi a jövőt Szaúd-Arábia? Fotó: Pexels

Az Egyiptomban rendezett COP27-klímacsúcson a szaúdi képviselők a portál információi szerint azért lobbiztak, hogy a zárónyilatkozatba ne kerüljön bele egy olyan felhívás, amely arra szólítja fel a világot, hogy használjon kevesebb olajat. Ma már tudjuk, hogy ez az erőfeszítés sikeres volt, hiszen Szaúd-Arábia és más olajtermelő országok ellenkezése miatt a végső nyilatkozatból valóban kimaradt a fosszilis üzemanyagok használatát ellenző kitétel.

Az olaj jelenlegi helyzetéből nem engednek

A királyságnak az a terve, hogy az olaj továbbra is a világgazdaság középpontjában maradjon, világszerte érvényesüljön a szaúdi pénzügyi és diplomáciai tevékenységekben, valamint a kutatás, a technológia és még az oktatás területén is. Ez a stratégia azonban ellentétes azzal a tudományos konszenzussal, amely szerint a világnak gyorsan el kell távolodnia a fosszilis tüzelőanyagoktól, beleértve az olajat és a gázt is, hogy elkerülje a globális felmelegedés legsúlyosabb következményeit.

A kormány által ellenőrzött olajvállalat, a Saudi Aramco már most is a világ minden 10 hordó olajából egyet termel, és a jövőben úgy tervez, hogy ennél még többet fog eladni. Az éghajlatváltozás és az emelkedő hőmérséklet azonban már most is úgy fenyegeti az életet a sivatagi királyságban, mint a világ kevés más országában.

Ami nem vitatható, az nem más, minthogy az Aramco az elmúlt években a kritikus energetikai kérdésekkel kapcsolatos kutatások egyik legfőbb finanszírozójává vált, az elmúlt öt évben közel 500 tanulmányt támogatott, köztük olyanokat, amelyek célja a benzinüzemű autók versenyképességének megőrzése vagy az elektromos járművek hatékonyságának és környezetvédelmiségének megkérdőjelezése volt - derült ki a Crossref adatbázisból, amely a tudományos publikációkat követi nyomon. Az Aramco emellett együttműködött az amerikai energiaügyi minisztériummal is olyan nagy horderejű projektekben, mint a hatékonyabb benzin és motorok kifejlesztésére irányuló hatéves kutatás, valamint a fokozott olajkitermeléssel és az olajkitermelést támogató egyéb módszerekkel kapcsolatos tanulmányok elkészítése.

A szaúdi olajcég emellett globális kutatóközpontok hálózatát is működteti, köztük egy Detroit melletti laboratóriumot, ahol egy mobil "szén-dioxid-leválasztó" eszközt fejleszt - egy benzinüzemű autóra szerelhető berendezést, amely az üvegházhatású gázokat még a kipufogócső elhagyása előtt felfogja. Szaúd-Arábia az elmúlt évtizedben 2,5 milliárd dollárral támogatta az amerikai egyetemeket, amivel a királyság a felsőoktatás egyik legnagyobb befizetője lett az Egyesült Államokban.

A lobbisták már a spájzban vannak

A szaúdi érdekeltségek 2016 óta közel 140 millió dollárt költöttek többek között lobbistákra az amerikai politika és közvélemény befolyásolásáa érdekében, amivel a Center for Responsive Politics által az Igazságügyi Minisztériumnak tett jelentések szerint az amerikai lobbizásra költő országok között az első helyen állnak. Fontos megjegyezni, hogy ennek az összegnek a jelentős része a királyság általános megítélésének javítására irányult, különösen azután, hogy 2018-ban szaúdi ügynökök meggyilkolták Dzsamál Hasogdzsi újságírót. Mindezek mellett ugyanakkor a szaúdi erőfeszítések kiterjedtek arra is, hogy szövetségeseket találjanak az amerikai, úgynevezett „kukoricaövi” államokban, amelyek etanolt termelnek.

Sokan szeretnék, ha lemondanánk a szénhidrogén-befektetésekről - mondta Amin Nasszer, az Aramco vezérigazgatója, reagálva a fosszilis üzemanyagok elhagyására szólító hangokra, hozzátéve, hogy ezt nem fogják megtenni, mert egy ilyen lépés csak pusztítást okozna az olajpiacokon. A nagyobb veszélyt az olaj- és gázipari beruházások hiánya jelentené - mondta.

A szaúdi energiaügyi minisztérium közleménye szerint arra számítanak, hogy a szénhidrogének, mint az olaj, a gáz és a szén még évtizedekig a globális energiamix alapvető részét képezik. Hozzátették, ugyanakkor a királyság jelentős beruházásokat hajtott végre az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. A nyilatkozatban hozzátették: Szaúd-Arábia távolról sem akadályozza az éghajlat-változási tárgyalásokon elért haladást, hanem már régóta jelentős szerepet vállal a tárgyalásokon, valamint a kibocsátás csökkentésén dolgozó olaj- és gázipari csoportokban.

Szaúd-Arábia közölte, hogy támogatja a párizsi klímamegállapodást, amelynek célja, hogy a globális hőmérséklet ne emelkedjen 1,5 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé, és 2030-ra villamos energiájának felét megújuló energiaforrásokból állítsa elő.

Kirajzolódik a stratégia

Az, hogy a párizsi klímamegállapodás támogatásáról szóló kijelentések ellenére a COP27-csúcson a szaúdiak a fosszilis tüzelőanyagok elítélése ellen dolgoztak, egyébként egyáltalán nem újdonság. A NYT információi szerint gyakori momentum a hasonló tárgyalásokon, hogy a királyság képviselői az éghajlati intézkedések és kutatások akadályozásán dolgoznak, különös tekintettel a fosszilis tüzelőanyagok gyors kivonására irányuló felhívásokra. Márciusban az ENSZ klímatudósokkal tartott ülésén Szaúd-Arábia Oroszországgal együtt azt szorgalmazta, hogy töröljék az „ember okozta éghajlatváltozásra" vonatkozó utalást egy hivatalos dokumentumból, ezzel gyakorlatilag vitatva azt a tudományosan megalapozott tényt, hogy a fosszilis tüzelőanyagok ember általi elégetése a klímaválság fő okozója.

Abdulaziz bin Szalmán herceg, Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere hitetlenkedéssel és gúnyolódással fogadta azt, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség, amelyet fél évszázaddal ezelőtt azért hoztak létre, hogy biztosítsa a globális energiaellátás biztonságát, beharangozta az olaj halálhírét. A jelentés szerint a világnak azonnal le kell állítania az új olaj- és gázmezők engedélyezését, és törekednie kell a benzinüzemű járművek használatának megállítására, így elkerülve az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait.

Mindezt látva tehát aligha meglepő, hogy Szaúd-Arábia továbbra is folytatja az olaj- és gázkutatást. Az olajat rendkívül alacsony, hordónként 7,50 dollár körüli áron pumpálja, ezzel szinte minden nagyobb riválisát megelőzve. Összehasonlítva például az egyesült államokbeli frackinggel és az ezzel járó kiterjedt metánégetéssel, a szaúdi kitermelés tisztább is, mint a versenytársaké. Tavaly Szaúd-Arábia csatlakozott az Egyesült Államokhoz, Kanadához, Norvégiához és Katarhoz egy olyan tervben, amelynek célja a fúrásokból származó kibocsátások további csökkentése. Az Aramco tavalyi vállalása szerint 2050-re eléri a "nettó nullát", lényegében megígérve, hogy az olajkitermelés és -termelés során nem bocsát ki több üvegházhatású gázt a légkörbe. Ez az ígéret azonban nem tartalmazza a bolygót felmelegítő kibocsátás fő forrását, az olaj elégetése során keletkező károsanyag-kibocsátást.

Előnyben érzik magukat. Úgy gondolják, hogyha a vevők elkezdenek különbséget tenni a piszkosabb és a tisztább hordók között, akkor Szaúd-Arábia sokkal jobban néz ki, mint az Egyesült Államok Permian-medencéjében vagy más helyeken termelt olaj

 - mondta Ben Cahill, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető munkatársa.

Nem engedné el a világot a szaúdi olaj. Fotó: DepositphotosNem engedné el a világot a szaúdi olaj. Fotó: Depositphotos

Kétségek politikája

Szaúdi tisztviselők szerint a megújuló energiaforrásokra és a tisztább elektromos járművekre való gyors átállás gazdasági káoszt okozna, és szerintük ezt a nézetet igazolja a globális energiapiac közelmúltbeli zűrzavara a kínálati hiány és az emelkedő árak közepette.

A fő energiaforrások kizárásával a kibocsátás csökkentésére irányuló irreális politika elfogadása az elkövetkező években példátlan inflációhoz és az energiaárak emelkedéséhez, valamint növekvő munkanélküliséghez és társadalmi és biztonsági problémák súlyosbodásához vezet - mondta Mohammed bin Szalmán szaúdi trónörökös júliusban egy amerikai-arab csúcstalálkozón Dzsiddában.

Szaúd-Arábia ezen irányú stratégiája a globális éghajlati tárgyalásokon is kirajzolódik. A már említett márciusi incidens során, amikor Szaúd-Arábia és Oroszország azt szorgalmazta, hogy töröljék az „ember okozta éghajlatváltozásra” való hivatkozást az ENSZ egyik politikai dokumentumából, csak azért nem történt meg, mert Valérie Masson-Delmotte, az ülést vezető francia éghajlatkutató sikeresen tiltakozott ez ellen.

A New York Times bennfentes forrásai szerint az ilyen típusú szaúdi beavatkozások az elmúlt években rendszeressé váltak, a tárgyalófelek jellemzése szerint a királyság képviselői évek óta erőfeszítéseket tesznek az előrehaladás lassítására a tudományos bizonytalanságokra való összpontosítással, a következmények lekicsinylésével, és az éghajlatvédelmi intézkedések költségeinek hangsúlyozásával.

Szaúd-Arábiának van egy stratégiai napirendje. Nem akarják, hogy érdemi lépés történjen

- mondta Saleemul Huq, a bangladesi Nemzetközi Éghajlatváltozási és Fejlesztési Központ igazgatója.

De akkor mit akar Szaúd-Arábia?

Az olajkitermelés már említett biztosítása mellett az ország jövőképe például úgy rajzolódik ki, hogy az egyiptomi tárgyalások legutóbbi fordulóján Szaúd-Arábia egy alternatív elképzelést emelt ki, amely a nagyszabású szén-dioxid-leválasztásra és -tárolásra épül. A királyság 2027-re olyan létesítményt épít, amely képes annyi szén-dioxidot tárolni, amennyit 2 millió benzinüzemű autó bocsát ki egy év alatt, ez egyébként vitathatatlan áttörést jelentene. Adel al-Dzsubeir, a királyság éghajlatvédelmi megbízottja szerint Szaúd-Arábia így készül fel a felmelegedő világra: Szaúd-Arábiában elköteleztük magunkat amellett, hogy előrébb járunk.

Az más kérdés, hogy miközben a sivatagi ország vezetése arról beszél, hogy 10 milliárd fa ültetését tervezi az elkövetkező évtizedekben, és már építi a Neomot, egy futurisztikus, szén-dioxid-mentes várost, amely gyors tömegközlekedéssel, függőleges farmokkal és síközpontokkal rendelkezik majd; a hangzatos tervekkel felvázolt zöld átállás alapvetően lassan halad. Szaúd-Arábia még mindig kevesebb mint 1 százalékot termel megújuló energiaforrásokból, és nem világos, hogyan tervezi, hogy a világ egyik legszárazabb régiójában fák milliárdjait ülteti el. Az éghajlati veszélyt egyre nehezebb figyelmen kívül hagyni, még akkor is, hogyha egy mérhetetlenül gazdag olajtermelő ország próbálkozik ezzel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság 180 fokos fordulatot vett a mezőgazdaság
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:00
A mezőgazdaság beruházási teljesítménye az elmúlt negyedévek jelentős bővülése után 5,7 százalékkal csökkent, ám a nemzetgazdasági beruházások szezonálisan kiigazított volumene az előző negyedévihez képest még így is 1,9 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság Ukrán belviszály: Klicsko nekiment Zelenszkijnek
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:46
Kijev polgármestere szerint az ukrán elnököt manipulálták, amikor azt mondta, az ukrán főváros nem tett eleget a lakosok megsegítéséért. Ez történt a háborúban és annak környékén, amíg ön aludt.
Makro / Külgazdaság Ez sokkolhatja a dohányosokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 06:39
A hagyományos és az új típusú dohánytermékek jövedéki adóterhe is nagyot nőhet.
Makro / Külgazdaság Nem gyengült meg súlyosan Oroszország az észt védelmi miniszter szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 20:04
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újra belobbant az európai menekült- és migránsválság
Káncz Csaba | 2022. november 27. 19:01
A migráció kezelése jelenleg nem uniós prioritás, Brüsszel figyelmét az ukrajnai háború, az energiaválság, az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi feszültségek, valamint a Magyarországgal és Lengyelországgal fennálló jogállami viták kötik le. Európa közös migrációs és menekültügyi rendszere azonban továbbra is hiányos, fokozatosan erodálva a schengeni határmentes térség – az EU egyik pillérének – működését. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A nap képe: farmerban sétál a pesti utcákon Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 18:29
Vásárolni ment.
Makro / Külgazdaság Nem akármi jelent néhány óra kikapcsolódást a háborús blokádban felnövő fiatalok számára
Kollár Dóra | 2022. november 27. 16:01
Gáza első virtuális valóság eszközöket, programokat és játékprogramokat kínáló kávézójának tulajdonosa a blokád alatt felnövő fiataloknak nyújt akciókkal, zenével és sporttal teli fantáziavilágot.
Makro / Külgazdaság Tömegesen likvidált külföldi harcosokat az orosz légierő Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 15:18
Mintegy száz külföldi "zsoldos" vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg, amikor az orosz légierő a donyecki régióban található Csasziv Jar település közelében precíziós csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.
Makro / Külgazdaság Nagyon megdicsérte Németországot a NATO-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 13:42
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár döntő jelentőségűnek nevezte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását az orosz támadás elleni ukrán küzdelemben a Die Welt am Sonntag című német vasárnapi lapban megjelent interjújában.
Makro / Külgazdaság “Mondj le, Hszi Csin-ping!” – áll a bál Kínában a Covid-szigor miatt
Wéber Balázs | 2022. november 27. 12:32
A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG