<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit jegybank már második hónapja nem bővítette a kötvényvásárlási (QE) programját. Ma viszont kiderült, hogy legutóbb két tanácstag már bővítette volna a pénznyomdát. Nagy dilemma előtt állnak: az inflációval kardozzanak, vagy a gazdaságot támogassák?

A Bank of England monetáris tanácsának két tagja, Adam Posen és David Miles megpróbált nyomás gyakorolni a kollégáira a legutóbbi, hónap eleji ülésen, hogy bővítsék tovább a kötvényvásárlási programot, a köznyelvben az amerikai Fed programja miatt szintén QE (quantitative easing) néven emlegetett mennyiségi lazítást. A többség azonban annak a híve, hogy koncentráljanak az egyre erősödő inflációra - írja a Bloomberg.

Posen és Miles szerette volna megemelni 25 milliárd euróval a kötvényvásárlás értékét, 350 milliárdra növelve a program teljes összegét – derül ki a brit jegybank monetáris tanácsának március 7-8.-i jegyzőkönyvéből. A hét másik tag viszont a 325 milliárdos keretösszeg tartásáról szavazott. Az angol font esett a döntés után. Az elmúlt hónapokban erősödött a feszültség a brit jegybankon belül azon kérdés körül, hogy az infláció kordában tartása, vagy a gazdaság turbózása a fontosabb.

A kérdés azért is bonyolult, mert az inflációs nyomás túlnyomó részét az energiaárak okozzák, ez pedig akár átmeneti is lehet. A brit gazdaságra leselkedő veszélyek pedig elég erősekké váltak a közelmúltban, ezek teljesülése pedig automatikusan magával hozná az infláció csökkenését. Az eurózóna válsága miatt megdrágult hitelezés és a drága energiaárak felhajtják az inflációt az amúgy jelentős problémákkal küzdő gazdaságban, ez pedig aláássa a fogyasztói bizalmat.

A BoE jegyzőkönyve hangsúlyosan foglalkozik az inflációval. Azt írják, hogy ha az olajár a tanács által várt szintnél magasabb lenne, akkor az az egész világgazdaságot és a brit gazdaságot is lassítaná. Az inflációs kockázatokat egyértelműen az olaj ára köré rajzolják a döntéshozók. Februárban egyébként 15 havi mélypontra esett az infláció Nagy Britanniában, 3,4 százalékra, ami viszont még mindig 2 százalékponttal a BoE célja fölött van. A csúcs 5,2 százalékon volt decemberben, a jegybank szerint 1,9 százalék lesz év végén és 1,8 százalék 2013 végén.

A két monetáris tanácstag javaslata a gyengülő belső fogyasztás és a foglalkoztatás javítását célozta, viszont egyelőre úgy tűnik, hogy az inflációs félelem nagyon erős az egyébként szigorú monetáris hagyományokkal rendelkező országban. A brit központi bank - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát, de már ezt megelőzően, a 2009 januári fél százalékpontos csökkentéssel kialakult 1,5 százalékos akkori kamatszint is történelmi mélypont volt. Az 1694-ben alapított Bank of England alapkamata korábban ugyanis soha nem süllyedt 2 százalék alá. A brit kötvénykibocsátási tervekről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
- | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: a kormány nem hagyja magát, jönnek majd a felminősítések
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:17
A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság kedvező folyamatai miatt a leminősítéseket felminősítések fogják követni.
Makro / Külgazdaság Elszólta magát a nagykövet: az ukránok 300-nál is több tankot kaphatnak nyugatról, drónhadsereget is felállítanak
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 09:56
Közben viszont újabb frontszakaszon indult orosz támadás, heves harcok dúlnak Vuledárnál. Háborús hírösszefoglaló.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG