5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A vasárnapi ausztriai választások után sűrűn kezdték emlegetni a kommentátorok Orbán Viktor politikáját. Egyrészt az ÖVP és az FPÖ is nagyra értékeli őt. Másrészt az eredetileg mérsékelten jobboldali osztrák Néppárt is jobbra tolódva, a szélsőjobbtól témákat átvéve nyerhette meg a választást. Még Merkel utódlását is befolyásolhatják a fejlemények.
Sebastian Kurz (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Az osztrák választások két győztese, Sebastian Kurz (ÖVP) és Heinz-Christian Strache (FPÖ) nemrég tévévitájukban azzal versenyeztek, hogy kinek nézetei állnak közelebb Orbán Viktoréhoz, és mindketten dicsérték őt – idézte a Heute című osztrák weboldal Reinhard Heinisch salzburgi politológust. Ezt szerinte azt mutatja, hogy a visegrádi országoknak példakép-erejű hatásuk van a többi országra olyan kérdésekben, mint a menekültpolitika és az EU-val szembeni kritika.

Amint a cikkből kiderül, ami az osztrák, valamint a brit politikusokat illeti, ez a fajta példamutatás egyben vissza is üt térségünk állampolgáraira. A migránsellenesség erősödése ugyanis a kelet-európai munkavállalók ellen is irányul. Például próbálják őket kizárni a szociális juttatásokból. (Erről itt is írtunk.)

Európa vagy Orbán?

Sebastian Kurz reformtervei már régen készen vannak a fiókban, komoly változásokat tervez Ausztriában majdnem minden területen – írja a Vienna.at és a Heute. „Nem Orbán lesz, de időnként emlékeztet majd rá” – jegyzik meg. Egy liberális európai parlamenti képviselő pedig kifejtette, attól tart, hogy Ausztria eltávolodik Európától, és „Orbán és Kaczynski irányába kormányoz”.

„A választások után Ausztriában: Sikerpályán az Orbán-modell” – hangzik a német Heise.de mai cikkének címe. A kommentár szerint a vasárnapi Alsó-Szászországi választási eredményekből (ahol a szociáldemokraták győztek, de a jobboldal is szorosan a nyomukban) mindenki azt olvas ki, amit akar, de az osztrák választás egyértelműen a jobboldal előretörését eredményezte.

6 vagy 26 százalék szélsőséges?

Míg a szélsőjobboldali AfD Alsó-Szászországban 6 százalékos szavazati aránnyal csúnyán leszerepelt, az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) régóta más szélsőséges jobboldali pártoknak is mintául szolgál, és az osztrák választás nyertesei közé tartozik (26,0 százalékot ért el). Az azóta elhunyt Jörg Haider volt húsz évvel ezelőtt az iskolapéldája annak, hogyan lehet a jobboldali populizmust a „klasszikus szélsőjobboldallal” ötvözni.

Emlékeztetnek rá, hogy az FPÖ mai vezetője, Heinz-Christian Strache jól dokumentált neonáci múlttal rendelkezik. Ennek ellenére ez nem árt a karrierjének, még a szociáldemokrata SPÖ sem zárta ki vele az együttműködést. Bár az ÖVP (a győztes Néppárt) és az FPÖ koalíciója valószínűbb.

Orbánt erősítik

Orbán és Seehofer ünneplik a választási eredményt” – szól a következő fejezetcím. Az ÖVP és az FPÖ koalíciója egykor oda vezetett, hogy az EU-ban Ausztria elleni szankciókról vitáztak. Ma azonban erősítené azokat az EU-országokat, amelyek a migránsoktól való fokozottabb elzárkózást szorgalmazzák.

Ezen országok „egyikének vezetője a jobboldali konzervatív magyar kormányfő, Orbán, akit a két osztrák választási nyertes, Kurz (ÖVP) és Strache (FPÖ) is példaképüknek választottak” – írja a lap. A magyarországi kormányközeli médiában pedig nagyon dicsérték az osztrák választás kimenetelét. Az (egyelőre még legalábbis) a bajor CSU élén álló Horst Seehofer is több alkalommal dicsérte Orbán Viktort, tavaly még meg is hívta Bajorországba.

Merkel utódjára kihathat

Christian Kurz és az ÖVP győzelme is azt mutatja, hogy kemény menekültügyi és EU-politikával választást lehet nyerni. Emiatt pedig az is másként dőlhet el, hogy ki lesz Angela Merkel utóda. Eddig főleg Ursula von der Leyent emlegették (jelenleg védelmi miniszter), most inkább „ifjúkonzervatívok” jöhetnek szóba, mint Jens Spahn.

Ezzel a németországi konzervatívok burkoltan azt mondják, hogy a CDU-nak ugyanúgy le kéne másolnia a szélsőjobboldali AfD menekültpolitikáját, ahogy az ÖVP is lenyúlta az FPÖ-ét. „Magyarországon is gondoskodik róla a jobboldali Fidesz párt rasszista és antiszemita kampányaival, hogy tőle balra (jobbra? – a szerk.) alig legyen ellenzék. A nyíltan náci Jobbik pártnak gyakran vannak nehézségei, hogy a kormánypárttól elhatárolódjon, mert az annyira jobbra tolódott” – írja a Heise.de.

A CDU-n belüli különböző irányzatok azonban egyaránt értékelik, hogy Orbán kerítésépítésével visszaesett a menekültek száma, csak ezt nem akarják nyíltan kimondani – írják. Ezért lehet Orbán pártja még az Európai Néppárt frakciójának tagja az Európai Parlamentben.

Hol a legjobb élni?

„A világ legfejlettebb, leggazdagabb, legélhetőbb országai szinte kivétel nélkül liberális demokráciák. Láthatóan azokban az országokban tud igazán kiteljesedni az emberi fantázia, innovatív hajlam, a megismerés és építés iránti vágy, ahol a legnagyobb a szabadság: mind a gazdaságban, mind ettől láthatóan elválaszthatatlanul a társadalmi berendezkedésben is. Valódi liberális demokrácia nélkül nem nagyon elérhető a kiugró fejlettség és jólét – ezt látjuk a világban” – írta tegnap Zsiday Viktor alapkezelő az Alapblogon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG