Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Magyar Orvosi Kamara összeállította és Pintér Sándor belügyminiszterhez címzett levelében el is juttatta a kormánynak, hogy milyen feltételekkel tudják elképzelni az orvosok átvezénylését, valamint a másodállások jövőbeni vállalását. 

A sebtiben elfogadott és megszavazott orvosi béremelést és a hálapénz kivezetését is tartalmazó egészségügyi jogállásról szóló törvényt szeretné finomítani módosításaival a Magyar Orvosi Kamara. Az új törvény háromlépcsős orvosi béremelést, ennek köszönhetően a hálapénz megszüntetését tartalmazza, ugyanakkor a kamara számára olyan elfogadhatatlan elemeket is beleszőttek, mint például az akár kétéves átvezénylést, vagy a másodállások vállalásának ésszerűtlen beszűkítését. Első reakciójukban a MOK meg is üzente, hogy "Katonák nem leszünk", most pedig részletezik, milyen változtatásokkal együtt tudják elképzelni az új törvény életbelépését. 

Az egyre romló adatok mellett a MOK-nak a törvény módosításaival is foglalkoznia kell. Fotó: mtiAz egyre romló adatok mellett a MOK-nak a törvény módosításaival is foglalkoznia kell. Fotó: mti

1. A MOK szeretné, ha a „békeidős” munka törvénykönyve lenne a mindekori alap, ehhez képest lehessen kivételes, rendkívüli átvezényléseket, szabályzásokat megállapítani, de ahogy írják:

„azokat is kellő fékkel, megnyugtató módon.”

A kamara pontosításra szánja az egyéves átvezénylést is, ami a jelenlegi formájában további egy évvel meghosszabbítható,

„mert rendkívüli félelmet generál.”

2. A MOK kijelenti, hogy elfogadható egy elhúzódó járványhelyzetben az orvosi rugalmasság, de erre nem generális, statikus törvényt, hanem átmeneti szabályozást kell alkotni.

„Ezért élesen külön kell választani a békeidős és az extra helyzeteket.”

3. Céljuk, hogy az egészségügyi járványhelyzet alatt maximum 100 munkanapban legyen limitálva a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetősége.

4. Ki kell dolgozni azt is, hogy kik lennének a védett munkavállalói csoportok, akiket nem lehet átirányítani, a MOK szerint ők:

  • várandósok,
  • 0-3 éves korú kisgyermekesek,
  • ha egyedül neveli gyermekét, annak 16 éves koráig,
  • beteg hozzátartozó napi ápolása esetén,
  • legalább 50 százalékos munkaképesség csökkenésekor

5. Az új törvényben szó esik az aránytalan sérelemokozásról (amit az átvezénylés okozhat), de ez messze nem egyenlő az eddigi méltányos mérlegelés alapelvével. A kirendelés kapcsán rögzíteni szeretnék azokat a szempontokat és méltányolandó munkavállalói érdekeket, amelyek a dolgozót a kirendelés során kötik.

6. A MOK jónak tartaná, ha plusz kirendelési díjjal motiválnák az extra hosszú ideje átvezényelt kollégákat.

7. Törvényben rögzítenék az egészségügyi intézmények szabályalkotási lehetőségét, illetve az üzemi tanács eddiginél nagyobb szerepét a kirendeléssel kapcsolatos ügyekben.

8. A közalkalmazotti és a magánszféra összeférhetetlenségével kapcsolatban kijelentik:

„nem szabad, hogy az új jogállási törvény miatti félelem eredményeként hagyják el tömegesen a dolgozók az állami egészségügyet.”

Ezért életszerűbbé kell tenni az összeférhetetlenségi szabályokat, ahol szintén fontos lehet a méltányos mérlegelés alapelve. Azaz nem szabad, hogy bárkinek aránytalan sérelmet okozzon a másodállás módjának meghatározása. Ezért lenne jó, ha a munkáltató munkahelyspecifikusan tudna dönteni, szem előtt tartva azt, hogy nem tagadná meg a másodállásra vonatkozó engedélyt:

  • ha nem egészségüggyel összefüggő tevékenység
  • ha olyan egészségügyi munkát vállalna, ami az állami intézményben nincs
  • csak rendkívüli esetben lehessen megtagadni az engedélyt abban az esetben, ha a másik egészségügyi szakterület eltér az állami intézményben végzett egészségügyi főállástól.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara időközben elkészült felmérése szerint, - amelyet 30 ezer érintett töltött ki -, a szakdolgozók harmada jelezte, hogy ha nem változtatnak a törvényen, elhagyja a pályát, több, mint 10 százalékuk pedig külföldön vállalna egészségügyi munkakört. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Friss járványhelyzet: a harmadik hullámban még nem volt ilyen alacsony a pozitív tesztek aránya
Privátbankár.hu | 2021. május 16. 09:40
Az elvégzett teszteknek csak 4,5 százaléka lett pozitív - bár a hétvégi adatközléseket érdemes óvatosan kezelni, a hivatalos adatok alapján tovább javult a járványhelyzet. Az oltottak száma viszont csak nagyon lassan közelíti az 5 milliót.
Makro / Külgazdaság Izrael egy médiaközpontot is lebombázott - tovább folynak a támadások Gázában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 16. 09:03
Folytatódnak a palesztin rakétatámadások és az izraeli légicsapások - a Gázai övezetben 150 közelében, Izraelben 10 körül jár az áldozatok száma. Netanjahu folytatja a megtorlást, 
Makro / Külgazdaság Egy 32 éves nő az áldozat – nagyon ritkán, de okozhat halált a Covid elleni oltás
Wéber Balázs | 2021. május 16. 05:37
Március elején agyvérzésben életét vesztette egy 32 éves német nő. Mostanra bebizonyosodott, hogy az agyvérzést az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája váltotta ki. Magyarországon is derült már fény oltás utáni trombózisos esetekre. Igaz, az oltások számához képest nagyon kevés esetről van szó. Az AstraZenecánál a vérrögképződést már fel kell tüntetni a nagyon ritka mellékhatások között, a Pfizerről pedig egy német-holland kutatás azt állítja, hogy átprogramozza a velünk született immunválaszokat. Egy gyógyszeripari forrásunk szerint gyógyszerek esetében is előfordul, hogy nagyon ritka mellékhatások vagy hosszú távú hatások csak sok idő és tömeges használat után derülnek ki, és ez igaz lehet a vakcinákra is.
Makro / Külgazdaság Két éve megmondtuk: így változik a paksi erőműfejlesztés finanszírozása
Baka F. Zoltán | 2021. május 15. 15:36
Ha lassan is, de beindul az építkezés, áprilisban 13 tendert publikáltak a megrendelő honlapján.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolvánnyal akár a Hungaroringen is megnézhetjük Hamilton és Verstappen versenyét
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:58
Az ITM államtitkára bejelentette, hogy nézők előtt rendezik meg a magyar Forma 1-es futamot.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely is megméretteti magát az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:43
Enyhén izgulósra sikeredett a főpolgármester videós posztja.
Makro / Külgazdaság Olyan történt tegnap a járvány elleni harcban, ami május eleje óta nem
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 10:12
Több első oltást adtak be, mint az elmúlt 14 napban.
Makro / Külgazdaság Már 3,3 millióan haltak bele a koronavírusba világszerte
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:38
És 161 millióan fertőződtek meg.
Makro / Külgazdaság A második oltás után nem sokkal már kezdhet csomagolni, aki Romániába akar utazni
Privátbankár.hu | 2021. május 15. 09:18
Nekik nem kell karanténba vonulniuk, ha kivárták a 10 napot a második dózis után.
Makro / Külgazdaság Sokat vesztettünk a vágtató inflációval - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2021. május 14. 18:55
Az inflációt a szegények adójának hívják sokszor félig-meddig tréfásan, hiszen az elszabaduló árak az ő pénztárcájukat az átlagosnál jobban megcsapoljaák. A héten publikálta a fogyasztói árindex áprilisi alakulását a KSH. Heti videós anyagunkban többek között azt is elemeztük, hogy az alacsonyabb jövedelműekre hogyan hatott az árindex változása.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.