<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Sem Tokió, sem Peking számára nem mindegy, hogy az új dél-koreai elnök milyen játszmába kezd a geopolitikailag rendkívül feszült térségben. A stratégák abban reménykednek, hogy a Kína, Oroszország és Észak-Korea által érzékelt fenyegetés hatására Dél-Korea és Japán átugorja a történelem árnyékát. Káncz Csaba jegyzete.

Kedden beiktatták hivatalába Dél-Korea új elnökét, a 61 éves Jun Szuk Jolt. A beiktatási ceremónián részt vett a japán külügyminiszter és a kínai alelnök. Bizony sem Tokió, sem Peking számára nem mindegy, hogy az új elnök milyen játszmába kezd a geopolitikailag rendkívül feszült térségben.

Repülőrajt Japánnal

A választások konzervatív győztese még keddi eskütétele előtt megkezdte munkáját. Két héttel ezelőtt küldöttséget menesztett a szomszédos Japánba, hogy helyrehozzák a baloldali elődje, Mun Dzse In alatt megromlott viszonyt.

Jun Szuk Jol új dél-koreai elnök kalapácsütéssel kezdi meg kormánya első rendkívüli ülését a szöuli elnöki hivatalban. Fotó: MTI/EPA/YNA Pool/YonhapJun Szuk Jol új dél-koreai elnök kalapácsütéssel kezdi meg kormánya első rendkívüli ülését a szöuli elnöki hivatalban. Fotó: MTI/EPA/YNA Pool/Yonhap

Jun kezdeményezése geopolitikailag rendkívül kényes időszakban történik. „Nincs vesztegetni való időnk a Japán és Dél-Korea közötti kapcsolatok javításában” – mondta Fumio Kishida japán miniszterelnök üdvözlő beszédében. Kína veszélyezteti a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, ez pedig minden eddiginél szükségesebbé teszi a stratégiai együttműködést Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea között.

Washington érdekei

A lépést Dél-Korea szövetségese, az Egyesült Államok is üdvözli. Washington reméli, hogy a Jun-kormány valóban kiterjeszti a háromoldalú együttműködést és ezzel stabilizálódna a Kelet-Ázsia erőegyensúlya, amely az elmúlt években Kína és Észak-Korea javára tolódott el – Mun Pekinghez való közeledése miatt is.

Biden elnök alatt az Egyesült Államok többoldalú katonai szövetséget akar kiépíteni, amely Ázsiáig nyúlik. A cél Kína elrettentése és az amerikai gazdaság fellendítése. Japán tavaly óta már kötött csapatok cseréjére vonatkozó megállapodást Ausztráliával és Nagy-Britanniával, amelyek a maguk részéről tavaly hármas szövetséget (AUKUS) kötöttek az USA-val. Most még mindig hiányzik a kapcsolat Dél-Korea és Japán között a szövetségek láncolatából.

Tokió és Szöul a történelem démonainak foglya

A kelet-ázsiai demokráciák katonai ereje csak egy a sok ösztönző közül. Mindkét ország nagy amerikai hadsereg bázisainak ad otthont. Emellett mindkét ország beszállítója olyan fontos kulcstechnológiáknak, mint a számítógépes chipek és az akkumulátorok, amelyeket az USA az ellátási lánc megerősítése érdekében ismét egyre inkább otthon szeretne előállítani.

A probléma: Mun baloldali elnök és Japán jobboldali miniszterelnöke, Sinzo Abe idején gyakorlatilag befagytak a kétoldalú kapcsolatok. Mindkét fél elmérgesített egy parázsló vitát Japán hódítástörténetének értékelése körül. Japán még Dél-Koreát is levette azon országlistáról, amely a chipgyártáshoz szükséges három vegyi anyag exportját könnyíti meg.

Ezért a feszültségért mindkét felet felelősség terhel. A nacionalista politikusok Japánban feledtetni akarják az emberekkel a hódítás történetének szörnyűségeit, és ezzel hozzájárulnak a válsághoz. A Mun-kormány pedig a Szöul és Tokió közötti történelmi feszültségek tematizálásával igyekezett maximalizálni a párt szavazatait.

Ez azonban azt jelenti, hogy Junnak belföldön és külföldön is kötéltáncot kell járnia, mivel a konfliktusok érzelmi töltetűek a koreai és japán lakosság egy jó részében.

Jun játszmája

A washingtoni, szöuli és tokiói stratégák abban reménykednek, hogy a Kína, Oroszország és Észak-Korea által érzékelt fenyegetés hatására Dél-Korea és Japán átugorja a történelem árnyékát. Valójában jobbak a közeledés esélyei Junnal, mint egy baloldali elnökkel Szöulban. De a válság és a megbékélési kísérletek körforgása, amely ellentétes a közös biztonsági érdekekkel, még nem szakadt meg.

A belpolitika ismét útjában állhat. Jun borotvavékony különbséggel nyerte meg a választást. Tovább rontja a helyzetet, hogy a dél-koreai parlamentet továbbra is a baloldali Demokrata Párt uralja. Az új elnöknek tehát sikerekre van szüksége, hogy megerősítse még alacsony szinten álló népszerűségét. Kisidának pedig számolnia kell pártja erős jobboldalával, amely nem hajlandó folytatni a bocsánatkérés politikáját.

A Szöul és Tokió közötti súrlódásokat természetesen örömmel figyeli Peking. A kínai kommunista párt szócsöve óvatos bizakodással írta szerkesztőségi állásfoglalásában:

„mindaddig, amíg Dél-Korea továbbra is ragaszkodik független útjához, és saját népe alapvető érdekeiből indul ki, megoldást fog találni. Jun nemrég egy amerikai médiának adott interjújában azt mondta, hogy az Egyesült Államok és Kína közötti folyamatos feszültség egyszerre jelenthet lehetőséget és kockázatot Dél-Korea számára. Kifejtette, hogy Szöulnak megvannak a maga útjai a béke, a közös jólét és a két nagyhatalom együttélésének elérésére. Ha Dél-Korea valóban konstruktív szerepet tud játszani ebben a tekintetben, akkor nemzetközi státusza és imázsa jóval meg fogja előzni Japánt”.

Ajánlat Észak-Koreának

Az új elnök rögtön beiktatási beszédében felszólította Észak-Koreát, hogy mondjon le nukleáris fegyvereiről. Hozzátette, amennyiben Phenjan "valóban elkötelezi magát a teljes atommentesítés folyamata mellett", kész lenne merész tervet előterjeszteni az észak-koreai gazdaság fellendítésére.

Észak-Korea az elmúlt időszakban egyre harciasabb hangnemet ütött meg. Phenjan január óta rekordszámú, 15 rakétakísérletet hajtott végre, ebből kettőt a múlt héten. Szöul és Washington is azt gyanítja, hogy hamarosan újraindítja nukleáris kísérleteit is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.) 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Iszonyatos árat fizetett Ukrajna Herszonért - de megérte?
Litván Dániel | 2022. november 28. 19:52
Egyáltalán nem volt egy könnyed diadalmenet Herszon felszabadítása, magasak lehetnek az ukrán veszteségek. Megérte az áldozat?
Makro / Külgazdaság Olcsó, kisméretű precíziós bombákat kaphat az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 19:14
Összefoglaló az orosz-ukrán háború 278. napjának eseményeiről.
Makro / Külgazdaság Christine Lagarde: az EKB folytatja a kamatemelést
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:40
Az Európai Központi Bank (EKB) tovább emeli a kamatokat annak ellenére is, hogy lassul az eurózóna üzleti aktivitása a rekordmagas infláció mellett - mondta Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) vezetője.
Makro / Külgazdaság Megmozdulások: elfogyott a kínaiak türelme - beleremeghet a rendszer
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 18:22
A kínai hatóságok nagylétszámú rendőri erőt vezényeltek ki hétfőn a járványellenes óvintézkedések miatt tüntetők ellen, és sokakat őrizetbe vettek a megmozdulásokon.
Makro / Külgazdaság Moszkva elhalasztotta az orosz-amerikai fegyverzetcsökkentésről szóló tárgyalásokat
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:55
Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban - közölte a Kommerszant című lappal hétfőn az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége.
Makro / Külgazdaság "Álomszerű" volt az autógyártóknak az idei harmadik negyedév
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:52
Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság kutatása szerint.
Makro / Külgazdaság Egyre csökken a nyereségük a kínai ipari vállalatoknak
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 16:38
A kínai ipari vállalatok nyereségcsökkenése gyorsult az első tíz hónapban éves összevetésben.
Makro / Külgazdaság Gigabüntetést kapott a Facebook
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 15:51
Kétszázhatvanötmillió eurós büntetést rótt ki az írországi adatvédelmi biztos a Facebook közösségimédia-vállalatra hétfőn.
Makro / Külgazdaság Putyin dühös, hogy ezt a kincset átengedték Amerikának
Káncz Csaba | 2022. november 28. 15:17
Alaszka stratégiailag kiemelten fontos területe az Egyesült Államoknak, különösen a globális felmelegedés és az arktikus vetélkedés időszakában. Az amerikai légierő négy század ötödik generációs vadászrepülőgépet állomásoztat Alaszkában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Putyin: Oroszország új piacokra összpontosít
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 14:45
A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG