TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A háborúhoz állítólag leginkább pénz kell, sok-sok pénz, az Iszlám Állam pedig területeivel együtt nemsokára teljesen el fogja veszíteni a bevételi forrásait is. Ez azt jelenti, hogy akkor végre megszabadulunk tőlük? Nem, állítólag előrelátók voltak, és időben új üzleti modellre tértek át.
Légi felvétel a felrobbantott Nagy an-Núri-mecsetről Moszul Óvárosában (MTI/AP/Felipe Dana)

Montecuccoli régi mondása szerint a háborúhoz három dolog kell, pénz, pénz és pénz. Ha ez talán túlzott leegyszerűsítés is, az biztos, hogy nagyon fontos a szerepe. Az Iszlám Állam elleni harc is mintha akkor vett volna igazán nagy fordulatot, amikor ellenfelei elkezdték elvágni a bevételi forrásaitól, például bombázássokkal számolták fel a finomítókat, az olajat szállító tartálykocsikat. Különösen az oroszok belépésével látszott felgyorsulni a folyamat. Az iraki hadsereg pedig fokozatosan elfoglalta az iraki területeken levő olajkutakat.

Most a szervezet egyre több területet veszít, és egyes becslések szerint bevételeinek 80 százaléka is megszűnhetett. (Erről szóló cikkünk.) A német N-tv.de szerint azonban ez nem jelenti a terrorszervezet végét, az ugyanis felkészült erre az eshetőségre, és „hozzáigazította üzleti modelljét”.

Adók és olaj

A szervezet bevételei eddig az olajon kívül adókból és illetékekből, vállalatoknak adott engedélyekből, műkincsrablásból, emberrablásból és az elmenekült lakosság javainak elkobzásából származtak.

A londoni Chatham House kutatói a szervezet bevételeit havi 80 millió dollárra becsülték 2015 decemberében, ennek mintegy 50 százaléka adókból, 43 százaléka olajból származhatott. Ennek segítségével a világ legpénzesebb terrorszervezete lehetett, és államszerűen működhetett. Most azonban területeinek eltűnésével a szervezet a gazdasági tevékenységét is elrejti („földalattivá” teszi).

Strómanokon keresztül

Az Iszlám Államnak a kutatók szerint a bevételek mellé sok kiadással is számolnia kellett, főleg az egyes frontokon nyílt terepen történő hadviselés költségei voltak magasak, de közigazgatáshoz hasonló és szociális struktúrákat, iskolákat is fenntartottak. Most a bevételekkel együtt a kiadások megszűnőben vannak, és a szervezetnek nagy készpénzkészletei maradtak. Ezeket közvetítőkön (strómanokon) keresztül legális vállalkozásokba fektették. A feltételezések szerint főleg Szíriában és Irakban.

Diplomatákra, mint hírforrásra célozva azt írják, hogy a befektetések sokrétűek, elektronikai vállalkozás, autókereskedő, magánklinika, élelmiszer- és italgyártó is van köztük. A strómanok helyi üzletemberek és törzsfők, akikre az Iszlám Állam eddig is támaszkodhatott. Nem is feltétlenül szunniták, mint az Iszlám Állam, nem kérdezik, honnét jön a rájuk bízott pénz, és mindig pontosan leadják a nyereséget.

Hundi (hawala) utalvány Indiából (Wikimedia Commons)

Pénzváltó-nagyhatalom lettek

Mivel Irakban és Szíriában egyfajta hadigazdálkodás van, és a készpénz központi szerepet játszik, az Iszlám Állam megszerezte a pénzváltók egy részét. Ez a pénzek feltűnés nélkül nyugati devizákra váltását is lehetővé teszi. Banki átutalások helyett pedig a hawala-rendszert (vagy hewala, hundi) alkalmazzák. Ez a bankrendszeren kívüli, pénzmozgás nélküli vagy azt minimumra csökkentő pénzküldési hálózat, követelés-átruházási, utalványozási rendszernek is nevezhetjük.

A szereplők közötti bizalmon, a résztvevők becsületén alapul, sok országban használják Ázsiában és Észak-Afrikában, állítólag már a 8. század óta. Nemcsak mohamedán területeken, hanem például Indiában is. (Angol nyelvű leírása itt olvasható. Egy előre nyomtatott indiai utalvány képünkön.)

A feltámadáshoz is pénz kell

Félő, hogy a szervezet anyagi forrásainak átmentése lehetővé teszi a szervezet továbbélését és azt is, hogy egyszer még államszerű képződményként is újraéledjen.

Ha az Iszlám Államot le is győzik, azok a politikai és gazdasági körülmények, amelyek megkönnyítették a felemelkedését, és részben Irak 2003-as amerikai megszállására vezethetők vissza, megmaradnak – figyelmeztetett nemrég a New York Times. Helyettesítsd be az „Iszlám Állam” kifejezést „Szaddam Husszeinnel” – írják, arra utalva, hogy a diktátor elzavarása sem oldotta meg annak idején az ország problémáit.

25 millió ember sorsa

Újra kéne építeni, stabilizálni kéne, meg kéne erősíteni, kormányozni kellene az iraki városokat, hogy az elmenekült, elüldözött lakosság visszatérhessen. A Bagdad és Damaszkusz között élő 25 millió szunnita muszlim sorsát kéne rendezni. A meglehetősen optimista cikk szerint azonban már vannak erre tervek, és gyűlnek is rá a források az USA által vezetett, 68 országot tömörítő koalíciónál.

(Korábbi cikkeink az Iszlám Állam pénzügyeiről itt>>> és itt>>>.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél