BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2020. március 29. 14:00

Ahelyett, hogy a közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Megvizsgáljuk, hogyan hatott a koronavírus-járvány a német, az olasz és a francia belpolitikára.  Káncz Csaba jegyzete.

Európai Unió

Kontinensünk politikai megfigyelői borongva figyelik az integráció bukdácsolását.  Bill Wirtz luxemburgi elemző szerint „Brüsszel bizalmi válsággal küzd.  Nincsen a teljes Unióra kiterjedő válságkezelési program, koordinált tesztelés vagy kutatás.  Mi több, az EU intézményei egyszerű nézői lettek a tagállamok közötti civakodásnak, amely az egészségügyi védőeszközök exportjának megakadályozásáról szól.  Kiderült, hogy egy valódi válságidőszakban az EU nagyon csekély befolyással rendelkezik.”

Darren McCaffrey, a Euronews politikai szerkesztője szerint az elmúlt hetekben összeomlott a szolidaritás az EU-ban.  Megrendült az integrációs szervezet négy szabadsága – azaz az áruk-, szolgáltatások-, a tőke- és a személyek szabad áramlása.  A ’Der Spiegel’ szerkesztői szerint „ahelyett, hogy közös megoldások felé mozdulna, kontinensünk balkanizálódik és visszahull a nemzeti megoldásokhoz.  Az európaiak még arról sem tudnak közös nevezőre jutni, hogy miképpen vegyék fel a harcot a vírussal.”

Németország

A német belpolitikában érezhető tektonikai mozgásokat idézett elő a koronavírus válság.  A polgárok szemében szinte elfeledésre került, hogy egy béna kacsa kancellárjuk van, hogy a kormányzó nagykoalíció partjai siralmas állapotban vannak - szétmarcangolva belső harcok által.  A kormánynak most a kezére játszik, hogy - bár az országban is ágyszámleépítések voltak az elmúlt pár évtizedben -, egyelőre a kórházak rendelkeznek szabad kapacitással és a nemzetközi megfigyelőket is elképesztő alacsony halálozási aránnyal büszkélkedhet Németország.  A friss felmérések szerint a polgárok 65 százaléka elégedett Merkel válság-menedzselésével.

Ez bizony elvette a levegőt a jobboldali populista AfD-től, most üt vissza az, hogy a párt a közelmúltban folyamatosan „semmittevéssel” és „állami kudarccal” vádolta a kormányt.  Az AfD a legújabb közvéleménykutatások szerint 10 százalékra esett, a vezetői elhalkultak – valóban, nehéz szembeszállni azzal, hogy a berlini kormányzat 156 milliárd eurós válságcsomaggal támasztja most meg a gazdaságot.

Olaszország

A világ döbbenten figyeli az olasz adatokat, ennek ellenére a polgárok 71 százaléka pozitívan ítéli meg a Conte kormányzat tevékenységét, a vírus elterjedésének megakadályozására tett drasztikus lépéseit pedig egyenesen 94 százalék pozitívan, avagy nagyon pozitívan ítéli meg.  Az EU válságmenedzselését viszont az olaszok csupán harmada tartja kielégítőnek.

A jobboldali populista Salvini itt sem találja igazán a hangját.  Bár a járvány elején még „alkalmatlansággal” vádolta a miniszterelnököt, ez nem igazán talált visszhangra.  Legújabb felvetése, hogy egy „háborús kormány” álljon föl minden parlamenti párt részvételével, pedig még a jobboldali partnerpártok részéről is elutasításra talál.

Franciaország

Miközben hazánkban mintha a föld nyelte volna el a köztársasági elnököt, Macron elnök március 16-i televíziós üzenetét a kijárási tilalomról 35 millió (!) francia polgár követte a képernyők előtt.  Napokkal később a franciák 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy meggyőzőnek találta az elnököt.  Ez bizony csillagászati mutató ahhoz képest, hogy Macron támogatottsága az utóbbi hónapokban nemigen tudott kimozdulni a 35 százalékos támogatottsági szintről.

De a napokban egyre inkább kiderült, hogy kormányzat nem készült fel olyan szinten a járványra, mint ahogyan azt akár pár hete is állította, így 600 orvos feljelentette a miniszterelnököt.  Az ellenzék érzi a kormányzat gyenge pontjait és már most frontális támadásokat folytat.  Ez különösen igaz Le Penre, aki már a 2022-es elnökválasztást tartja szeme előtt.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Jövőre is kitarthat a globális recesszió
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 20:49
Egyre több elemző gondolja így. 
Makro / Külgazdaság Lecsippent a kormány a sportkiadásokból
Székely Sarolta | 2020. május 26. 20:13
A koronavírus-járvány miatti válsághelyzet látszólag a sportkiadások átgondolására késztette a kormányt. A nem hivatalos sportbüdzsé megvágása ennek ellenére inkább csak szimbolikus, mint drasztikus.
Makro / Külgazdaság Előbb jöhetnek a budapesti enyhítések
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 19:56
A tervezettnél gyorsabban szabadulhat fel a főváros.
Makro / Külgazdaság Tovább lazítana az osztrák kancellár
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 19:28
Enyhítene a koronavírus-fertőzés visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozásokon Sebastian Kurz.
Makro / Külgazdaság Két héten belül dönthetnek a veszélyhelyzet megszüntetéséről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 26. 18:47
Erről a Miniszterelnökség államtitkára beszélt. 
Makro / Külgazdaság Véres húst dobhat az iszlamistáknak a beszorult Erdogan
Káncz Csaba | 2020. május 26. 18:31
A gazdaságilag és külpolitikailag beszorult török elnök egyes jelek szerint pénteken robbanthat a Hagia Szophia ügyében. Ahogyan a Hidegháború évtizedeiben a török politikai vezetés az egyszerű embereket a kommunista veszéllyel riogatta, úgy most az iszlám tradícióinak megvédése a fő üzenet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: itt van az új ágykapacitás-számítás!
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:10
A Magyar Helsinki Bizottság pert indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, mert megtagadták tőlük a közadatokat, Szél Bernadettnek viszont sikerült kiszámolnia a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjára felkerült statisztikákból azt, hogy kinek van igaza az ágykapacitásokat illetően. 
Makro / Külgazdaság Elmaradt az izgalom az MNB-nél
Csabai Károly | 2020. május 26. 16:51
Merthogy a mai szeánszon a hazai jegybankárok a piaci várakozásoknak megfelelően nemcsak, hogy nem változtattak a kamatszinteken, hanem ezúttal új bejelentést sem tettek. A következő, június 23-ára ütemezett ülés azért lehet izgalmasabb, mert akkor ismerhetjük meg a friss inflációs jelentés keretszámait, amelyet sajtótájékoztatón kommentálhatnak az MNB illetékesei.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: a költségvetés a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 15:14
Meglehetősen pesszimista nyilatkozatot tett a főpolgármester. Karácsony Gergely szerint a kormánynak az elmúlt hetekben az önkormányzatok ellen folytatott küzdelme a jövő évi költségvetésben is visszaköszön.
Makro / Külgazdaság Jövőre is készenlétben a kormány: hatalmas összeget szánnak munkanélküli segélyekre
Székely Sarolta | 2020. május 26. 14:46
Az elmúlt egy évtizedben nem költött annyit a kormány munkanélküli ellátásra, mint amennyit a 2021-es költségvetésbe épített be. Az előirányzat emelkedése azonban nemcsak a munkanélküliség növekedésével van párhuzamban.
hírlevél