BUX
36 038.10
+1.72%
+611.00
OTP
10 490.00
+1.45%
+150.00
MOL
1 851.00
+3.23%
+58.00
RICHTER
7 130.00
+1.06%
+75.00
MTELEKOM
379.00
+0.40%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 27. 09:51

Az angol politikai lebénulást különbözőképpen használja ki saját hasznára Putyin, Trump és Macron. Az örvényben vergődő ország december 12-én előrehozott általános választást tart. Káncz Csaba jegyzete.

Boris Johnson és Jeremy Corbyn köszönti egymást az előrehozott választásra hangoló tévés vitán. (Fotó: Jonathan Hordle/ITV via Getty Images)

A Brexit népszavazás óta eltelt három és fél évben London kiírta magát a világpolitikából, miközben önmarcangoló belpolitikája lebénította a közigazgatást is. Az ország mára a G7 leglassabban növekvő tagállama, devizája 10 százalékkal értékelődött le az euróhoz képest, cégek és szakemberek ezrei menekültek el a bizonytalanság elől. A lengyel munkások napjainkban inkább Németországba települnek át az Egyesült Királyságból. A közállapotokat jól jellemzi, hogy hétfőn 40 ezer egyetemi dolgozó kezdett 8 napos sztrájkba, hogy tiltakozzanak a fizetéseik, munkakörülményeik és a nyugdíjuk elleni kormányzati támadások ellen.

Putyin már csak egy kávét kér

A politikailag lebénult ország december 12-én előrehozott választást tart. De ahogyan a Wall Street Journal helyesen állapítja meg: Britannia a lehető legzavarosabb és legkárosabb módon tart az EU kijárata felé. Természetesen, ami rossz az európai gazdasági- és politikai egység számára, az kiváló hír Putyin számára – állapítja meg a cikk.

Valóban, a Kreml főnöke az angol önsorsrontást látva csak hátradőlhet és kérhet egy kávét. Ha kevesebb, mint három hét múlva az általános választásokon a Konzervatívok diadalmaskodnak, az gyors Brexit-et jelent, és a Nyugat politikai egysége komoly csapást szenved el.

Ha a Corbyn-vezette Munkáspárt nyer, az szintén nagyszerű hír. Corbyn-t egy sor radikális baloldali veszi körül, miniszterelnökként várhatóan NATO-ellenes és orosz-barát politikát folytatna. Végül, ha parlamenti patthelyzet állna elő, az is tökéletesen illeszkedne Moszkva érdekeihez, hiszen fennmaradna a brit belpolitikai megosztottság és ennek következményeképpen folytatódna a gazdasági- és befektetői bizonytalanság.

Trump játszmája

Eközben a francia elnök – meg sem várva London távozását – már gaullista kiskakasként kukorékol a kontinensen, kihasználva a német nagypolitika lebénultságát is. Trump elnök pedig már régóta nyíltan kampányol a kemény Brexit mellett, hiszen ki akarja szakítani az országot az európai geopolitika hatásköréből, hogy amerikai bázissá tegye azt az arktikus kincsekért megindult versenyfutásban. Trump egyben nyíltan a Munkáspárt hatalomra kerülése ellen foglalt állást az elmúlt napokban.

Izrael már egy éve megkongatta a vészharangot, hiszen nyilvánvaló, hogy adott esetben a palesztin függetlenség mellett kardoskodó Corbyn-kormány megalakulása esetén jégbe merevednének a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok. Egy tavaly nyári felmérés szerint Corbyn miniszterelnöksége esetén a brit zsidók 40 százaléka venné fontolóra a kivándorlást. Tel-Aviv értékelése szerint Corbyn hatalomra kerülésekor az ENSZ BT állandó tagjaként London folyamatosan nyújtaná be az Izraelt elítélő határozat-tervezeteket. A brit főrabbi az elmúlt órákban szintén Corbyn megválasztása ellen emelt szót.

Radikális munkáspárti program

Az elmúlt napokban mindkét nagy párt nyilvánosságra hozta választási programját, tele üres és teljesíthetetlen ígérethalmazzal. Mindenestre jól látszik, hogy a Munkáspárt határozottan baloldali irányítása alatt erőteljes állami beavatkozáson alapuló gazdaságot képzel el, és kormányra kerülve sokkal mélyebben belenyúlna a piaci szabályozásába. Az FT számításai szerint egy munkáspárti kormány esetén mintegy 300 milliárd fontnyi részvény lenne államosítva, összesen 7 ezer céget érintve.

Corbyn radikális programja a jelek szerint egyesítette a Konzervatívokat, miközben sok centristát eltaszít magától. A közvéleménykutatók jelenleg úgy gondolják, hogy Corbyn nem tud nyerni, de esélye van leszorítani a Konzervatívok előnyét 6-7 százalékra, amely viszont Johnson bukását jelentené.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
Makro / Külgazdaság A kormány már idén odaadja az összes pénzt a veszprémi tornacsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 09:24
A teljes, közel 1 milliárd forintos támogatási összeget megkapja Veszprém még 2020-ban.
hírlevél