<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.

A keddi választáson Raphael Warnock 95 ezer vokssal kapott többet republikánus kihívójánál, Herschel Walkernél, vagyis a demokrata jelölt a szavazatok 51 százalékát, a republikánus a 49 százalékát kapta meg.

Négy héttel ezelőtt még szorosabb küzdelemben szintén a demokrata jelölt győzött, akkor 37 ezer voks volt a szavazatkülönbség.

Raphael Warnock újraválasztását kedden éjszaka támogatói előtt tartott beszédében köszönte meg, és úgy fogalmazott, hogy "az emberek hallatták a hangjukat", ami egy demokráciában a legfontosabb.

A demokrata párti Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök a Twitteren gratulált a győzelemhez, amely biztosította a demokraták többségét a szenátusban. Az alelnök azt írta, hogy "Georgia választói olyan embert akartak szenátoruknak, aki értük harcol".

Herschel Walker, a republikánusok jelöltje szintén kedden éjszaka elismerte vereségét, megköszönte a támogatást, gratulált ellenfelének, és arra buzdította Georgia állam polgárait, hogy továbbra is higgyenek Amerikában és alkotmányában, mindig éljenek a szavazás lehetőségével, valamint arról biztosította őket, hogy változatlanul harcolni fog Georgia államért, a vereség miatt pedig nem keres kifogásokat.

A választást azért kellett megismételni, mert november 8-án egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

Megmaradt a demokrata többség a szenátusban

A demokrata győzelem azt jelenti, hogy a kongresszus felsőházában, a szenátusban a következő két évben 51-49 arányú demokrata többség lesz, míg az alsóházban - a képviselőházban - a republikánusok lesznek többségben 223-212 arányban. Az új, 118. amerikai kongresszus január 3-án alakul meg.

(MTI)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG