BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2017. február 28. 17:40

Gyorsítaná az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők kitoloncolását az osztrák kormány.

Wolfgang Sobotka (forrás: Karl Gruber/Wikipedia Commons)

Az osztrák belügyminiszter a kormányülést követően közölte: Átfogó intézkedéscsomagról van szó, amelynek jogszerű megvalósításáról hosszú ideig folytak a tárgyalások. Az intézkedéscsomag az embercsempészek számára is jelzi, hogy nem elfogadható a szabálytalan beutazás és a hatóságok megtévesztése – mondta Wolfgang Sobotka.

A belügyminiszter tájékoztatása szerint jelenleg négyezer olyan ember részül alapellátásban, akinek valójában el kéne hagynia az országot. Az intézkedés egyébként ezen emberek felére vonatkozna csak, a többiekre egyéb okok miatt nem érintené a szabályozás.

Az osztrák parlament nyárig dönthet az elfogadott intézkedéstervezetről, ami szerint szigorúbban büntetnék, ha nem hagyják el az országot az elutasított menedékkérelemmel rendelkezők, valamint ha az eljárás során hamis dokumentumokkal próbálják magukat igazolni. Ezen felül  pedig meggyorsítanák a bűnelkövető menekültek kitoloncolását.

Pénzbírság és elzárás

Aki az elutasítás ellenére az országban marad, akár több mint 4,5 millió forintnak megfelelő büntetést vagy hat hét elzárást kaphat, továbbá kieshet a szociális ellátórendszerből is – egyedül az orvosi ellátást biztosítják számára.

Szigorúbban büntetnék azokat is, akik - eltitkolva személyazonosságukat - hamis dokumentumokkal próbálnak tartózkodási engedélyt szerezni. Ebben az esetben akár másfél millió forint vagy három hét elzárás is kiszabható. Meghosszabbítanák a kitoloncolásra váró külföldiek átmeneti szálláson való elzárását a jelenlegi tíz hónap helyett 18 hónapra. A belügyminiszter a visszatoloncolásra várók központját a repülőterek közelében és az egyes tartományokban hozná létre.

Nincs teljes egyetértés

Peter Hacker bécsi menekültügyi koordinátor szerint azzal, hogy kiesnek az emberek az szociális ellátórendszerből, növekedni fog a bűnelkövetés és a hajléktalanok száma. Sobotka visszautasítva a kritikát úgy reagált: Bécsnek arra kellene ösztönöznie a jogtalanul Ausztriában tartózkodó menekülteket, hogy hagyják el az országot, mivel jogsértés követnek el.

Alev Korun a Zöldek pártjának emberjogi szakértője szerint jobb és gyorsabb menekültügyi eljárásra lenne szükség, nem újabb szigorításokra.

A Neos párt frakcióvezetője, Niki Scherak úgy véli, az intézkedések nagy része hatástalan lesz, ha nem kötik meg megfelelően a visszatoloncolási szerződéseket a származási országokkal.

A Caritas és Diakonie segélyszervezet is bírálta a csomagot, szerintük az intézkedés a hajléktalanok számának növekedésével járna. "Ha a túléléshez legfontosabb dolgokat megtagadjuk az emberektől, attól még ők nem fognak eltűnni" - mondta Michael Chalupka, a Diakonie vezetője.

Brüsszelben kitalálták, honnan szereznek pénzt a menekültválságra

Az agrártámogatások csökkentésével és új bevételi források megteremtésével lehetne fedezetet találni a menekültválság és a közös védelempolitika költségeire – mondta az Európai Bizottság költségvetési ügsekért és emberi erőforrásokért felelős biztosa. További részletek >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Putyin és a kormányzó letartóztatása: súlyos belharcok a színfalak mögött
Káncz Csaba | 2020. július 16. 19:15
Egy olyan országban, ahol a korrupció mindenütt jelen van, a jogállamiság szelektív és a tulajdonjogok a Kreml akaratától függenek, minden magas szintű letartóztatás elkerülhetetlenül összeesküvés-elméletek sorozatát vonja maga után. Putyin uralma egyre több megfigyelő szemében kezd el hasonlítani az elmeszesedett brezsnyevi pangás időszakára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Horvátországi nyaralás? Nem javul a helyzet
MTI | 2020. július 16. 17:54
A vírus családi összejöveteleken, esküvőkön, keresztelőkön és érettségi banketteken terjedt. A legtöbb fertőzött Zágrábban és Split-Dalmát megyében van.
Makro / Külgazdaság Tiborcz István kastélyszállója kitárja kapuit a nép előtt
Vég Márton | 2020. július 16. 17:06
Ingyenesen megnézhetik a turai lakosok Tiborcz István helyi kastélyszállóját a vasárnapi nyílt napon. Bent tilos fotózni, de a kertben egy emlékképet azért lehet készíteni.
Makro / Külgazdaság Már Budapesten vállalkozik a Borkai videóban szereplő ikerpár egyik tagja
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 16:30
A Borkai videóban is szereplő székesfehérvári ikerpár egyik tagja új üzletbe fogott a koronavírus-járvány előtt. Budapesti cég főleg csomagküldéssel foglalkozik.
Makro / Külgazdaság Borsod után Somogyban lesz a legtöbb iskolaőr
Kormos Olga | 2020. július 16. 16:09
Eddig 491 iskolában jelezték az igényt iskolaőri jelenlétre, ezekben már biztos, hogy szeptemberben az új tanévet a diákokkal és pedagógusokkal együtt az iskolaőrök is megkezdik. A tanintézmények között öt gimnázium szerepel, az összes többi szakgimnázium, szakiskola, általános iskola, illetve gyógypedagógiai módszertani intézmény.
Makro / Külgazdaság 3 milliárd forintos beruházás után újranyílt a Waberer Medical Center
Kormos Olga | 2020. július 16. 15:57
3 milliárd forintos befektetéssel nem csak újranyílt a Waberer Medical Center, - benne a hazai privát piacon egyedülálló Walk in Center -, de a fejlesztéseknek köszönhetően májustól az Ortopédiai és Mozgásszervi Centrum, most júliustól pedig a Kardiológiai Centrum indult el tesztüzemmel.
Makro / Külgazdaság Egyre súlyosabb a koronavírus-helyzet több szomszédunknál is
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 16. 14:56
Romániában 777 új koronavírusos megbetegedést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában, és ezzel ismét megdőlt az egy nap alatt jegyzett megbetegedések csúcsa.
Makro / Külgazdaság Szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik, hogy Mészáros Lőrinc szabályosan használta-e fel az állami milliárdokat
Vég Márton | 2020. július 16. 13:48
Összesen 45 milliárd forintot oszt szét a kormány a vidéki szálláshelyek között, ebből medencét és szaunát is építhetnek. Csak szúrópróbaszerűen ellenőrzik, hogy szabályos volt-e a pénz felhasználása.
Makro / Külgazdaság Július végén dől el, hogy változik az életünk augusztus 15. után
Mester Nándor | 2020. július 16. 11:53
A kabinet határozottan kéri a lakosságot a maszkviselési kötelezettség betartására – hangzott el a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Itt a kormány döntése az augusztusi tűzijátékról!
Privátbankár.hu | 2020. július 16. 10:34
A kormány a szerdai ülésen döntötte el az idei ünnepségsorozat sorsát.
Friss
hírlevél