<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Szép, szép a szolidaritás, az emberi jogok, a segítség, de a gyakorlatias és spórolós németekben egyre inkább anyagi kérdések merülnek fel: mennyibe fog ez nekünk kerülni?
Rendőrök várják a pesti vonatot Münchenben szeptember 12-én (Wikimedia Commons)

Az erre az évre várt 800 ezer (más becslések szerint legalább egymillió) menekült Németországban fejenként 12-13 ezer euróba kerül évente az önkormányzatoknak és szövetségi államoknak – írja a Die Zeit. Ez alapesetben összesen mintegy tízmilliárd euró lehet, nyolcmilliárddal több, mint 2014-ben, azaz 314 forintos euróval 3140 milliárd forint.

Összehasonlításképpen, a KSH szerint a magyar ÁFA-bevételek idei előirányzata 3170 milliárd forint, majdnem pont annyi, mint amibe a németországi menekültek fognak kerülni. A hazai szja-bevételek értéke pedig 1640 milliárd forint. Csakhogy Németország jóval nagyobb, mint Magyarország – lakosságát tekintve is több mint nyolcszorosa –, és mint tudjuk, sokkal gazdagabb.

Nem kell adóemelés

Sok önkormányzatnál már a helyi adók emelését fontolgatják a menekültekre való hivatkozással. Azonban mások figyelmeztetnek arra, hogy a német állami szektor helyzete korántsem olyan rossz, hogy feltétlen adót kelljen emelni.

Erre az évre ugyanis eleve 10,5 milliárd eurós szufficitet (többletet) tervezett a szövetségi állam. (Ebből négymilliárd a központi költségvetésre, 4,8 milliárd a szövetségi tartományokra és mintegy 1,8 milliárd a helyi önkormányzatokra jutna.)

Csekélyek a kamatterhek is

A szufficit egyébként annak köszönhető, hogy az országban viszonylag élénk a gazdasági növekedés, magasak a adóbevételek. Az államadósság ugyan magas, de a kamatterhek alacsonyak: a tíz éves államkötvények hozama folyamatosan évi egy százalék alatt van, a rövidebb futamidőké pedig sokszor negatív (a négy éves és rövidebb kötvényeké most is az).

Ez a kedvező költségvetési helyzet ráadásul a prognózisok szerint a következő években is fennmaradhat. Pénz tehát van, még újabb hitelt sem kell felvenni, legfeljebb kevesebb kölcsönt tudnak előtörleszteni.

Nem hagynak senkit az út szélén

A németek inkább azon vitatkoznak, hogyan osszák meg a terheket az önkormányzatok, tartományok és a központi állam között. Ma, kedden készül szavazni a német kormány egy ötmilliárd eurós csomagról, amelyet az önkormányzatok 2016-ban kapnának a központi költségvetésből menekültellátásra.

Illetve azon vitáznak, hogyan érjék el, hogy a támogatásra szoruló németek se érezzék úgy, nem kapnak elég szociális juttatást. Marad-e egyetlen német polgár is a menekültkrízis miatt az út szélén? – teszi fel a kérdést weboldalán Alsó-Szászország NDR1 televíziója. Nem – hangzik a válasz –,a politikusok úgy osztják el a pénzt, hogy mindenkinek jusson.

Nem tűnik el a fekete lyukban

A Die Zeit és az RWI kutatóintézet szerint a német költségvetés többlete magasabb is lehet, a GDP 0,3-0,6 százaléka, 9 és 20 milliárd euró közötti összeg, jövőre azonban csökkenhet ez az érték.

Csakhogy a menekültekre fordított pénz sem tűnik el egy fekete lyukban, főleg élelmiszerre, berendezési tárgyakra, ruházatra fordítják, aminek egy része visszafolyik a költségvetésbe például áruforgalmi adóként. A Die Zeit szakírója szerint ráadásul ez a pénz egyébként adósságtörlesztésre ment volna el és kikerült volna a gazdaság vérkeringéséből, így viszont áruvásárlásként élénkíteni fogja a gazdaságot.

Több menekült, magasabb GDP

A Berenberg Bank számításai szerint a menekültválság következtében Németországban, esetleg pár más országban is 0,3-0,4 százalékkal növekedhet a GDP évente. Az egész Eurózónában idén a második félévben és „talán 2016-ban” 0,2 százalékra becsülik a pozitív GDP-hatást.

Hosszú távon a Die Welt szerint az a döntő, hogyan sikerül majd a menekültek integrációja, mennyi idő alatt lehet őket adó- és járulékfizető polgárokká képezni, illetve mennyi ideig kell eltartani. Ez pedig sokban függ attól, mennyi pénzt költenek a kezdetek kezdetén a munkaerőpiacra való belépés elősegítésére. „Egy biztos, nem lesz könnyű” – írják. (Az integráció nehézségeiről és költségeiről szól az Alapblog interjúja is, amelyet tegnap szemléztünk.)

Soros is legalább ezt akarja

Soros György szavai hallatán sokan felhördültek hétfőn, Facebook-oldalunkon indulatos hozzászólások tucatjai születtek. A híres magyar évi egymillió menekült befogadását szorgalmazza, pedig ez, legalábbis az idén, nagyjából megfelel a tényeknek. (A cikk itt olvasható.)

Szerinte minden egyes menekült ellátása, egészségügyi ellátása és oktatása tartózkodásának első két évében 15 ezer euróba (mintegy 4,7 millió forintba) kerülne. Az értékpapír-piaci guru szerint ezt hosszú futamidejű kötvények kibocsátásából is lehetne fedezni – a részletekről itt írtunk.

Jó-e nekünk a szabad bevándorlás? – Két Friedman-idézet

Milton Friedman magyar származású amerikai közgazdász egyik-másik mondatát a bevándorlás-ellenesek, más mondatait a bevándorlás-pártiak szokták idézgetni. Ha az egész híres, erről szóló előadását meghallgatjuk, akkor viszont alapvetően pozitív a bevándorlásról alkotott képe.

– „Van olyan értelmezés, amely szerint a szabad bevándorlás, ugyanabban az értelemben, ahogy 1914 előtt volt, ma már nem lehetséges. Miért nem? Mert az egyik dolog, amit a szabad bevándorlás a foglalkoztatás számára jelent. A másik dolog, amit a szabad bevándorlás a jólét számára jelent. A kettő együtt nem lehetséges.”

– „Ez a mexikói bevándorlás a határon át, ez egy jó dolog. Jó az illegális bevándorlóknak. Jó az Egyesült Államoknak. Jó az ország lakosainak. De csak addig jó, amíg illegális. (…) Mert amíg illegális, addig a bejövő emberek nem jogosultak jólétre, nem jogosultak társadalombiztosításra, nem jogosultak a többi milliónyi előnyre…”

(Angol nyelvű idézetek a beszédből és magyarázat itt, az egész beszéd videón pedig emitt látható.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A Balkán külön útra lép – ma feszült tüntetés lesz Boszniában
Káncz Csaba | 2021. július 30. 13:36
Az EU által magára hagyott Balkán új utakra lép. Ma tüntetések rázzák meg a Boszniai Szerb Köztársaság több városát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 116 milliárd eurónyi kárt okoztak 60 év alatt az invazív fajok Európában
MTI | 2021. július 30. 11:56
A patkány sem őshonos faj, a példányai 5,5 milliárd euró kárt okoztak az elmúlt hat évtizedben.
Makro / Külgazdaság A kormány elintézte: októberig bulizhat az ország 
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 10:41
Több milliárd forintból koncertsorozatot hirdetettek. A rendezvények augusztól októberig tartanak. 
Makro / Külgazdaság Továbbra is lendületesen nőnek a bérek idehaza
MTI | 2021. július 30. 10:17
Májusban 8,2 százalékkal nőttek a keresetek az egy évvel korábbihoz képest. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 431 600 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 287 000 forint volt - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Csendben kúszik felfelé az új fertőzöttek száma, ismét van áldozata a koronavírusnak
Privátbankár.hu | 2021. július 30. 09:49
Második hete emelkedik lassú tempóban az új koronavírus-fertőzöttek száma - az elhunytak száma viszont szerencsére nem követi ezt a trendet. Az oltottak száma hetek óta ugyanabban a - meglehetősen lassú - tempóban emelkedik.
Makro / Külgazdaság 68 millió euró volt a májusi külkereskedelmi többlet
MTI | 2021. július 30. 09:25
19 millióval kevesebb, mint az egy évvel korábbi.
Makro / Külgazdaság 3-5 éves migrációs moratóriumot javasolnak Franciaországban
MTI | 2021. július 30. 08:17
Michel Barnier, az Európai Unió korábbi Brexit-ügyi főtárgyalója 3-5 éves bevándorlási moratórium elrendelését tartaná szükségesnek Franciaországban addig, amíg a migrációs politikát hazája új alapokra helyezi, és időt ad magának ahhoz, hogy "nemzeti konszenzus alakuljon ki a súlyos kérdésről".
Makro / Külgazdaság Újabb négy prefektúrában rendelt el rendkívüli állapotot a japán kormány a járvány miatt
MTI | 2021. július 30. 08:09
A tokióit pedig meghosszabbították.
Makro / Külgazdaság Megállapodtak: szeptember végéig lehet tárgyalni a magyar helyreállítási tervről
MTI | 2021. július 30. 07:54
Az Európai Bizottság megállapodott Magyarországgal a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni helyreállítás tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról -  erősítette meg  Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Németh Zsolt: Magyarországnak nincs B-terve
Hollós János | 2021. július 30. 05:10
Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke írásban feltett kérdéseinkre válaszolt, így például arra, hogy Magyarország kilépne-e az Európai Unióból. Németh Zsolt – aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke is egyben – szerint a brüsszeli elit XXI. századi gyarmatosítást folytat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos