<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Szép, szép a szolidaritás, az emberi jogok, a segítség, de a gyakorlatias és spórolós németekben egyre inkább anyagi kérdések merülnek fel: mennyibe fog ez nekünk kerülni?
Rendőrök várják a pesti vonatot Münchenben szeptember 12-én (Wikimedia Commons)

Az erre az évre várt 800 ezer (más becslések szerint legalább egymillió) menekült Németországban fejenként 12-13 ezer euróba kerül évente az önkormányzatoknak és szövetségi államoknak – írja a Die Zeit. Ez alapesetben összesen mintegy tízmilliárd euró lehet, nyolcmilliárddal több, mint 2014-ben, azaz 314 forintos euróval 3140 milliárd forint.

Összehasonlításképpen, a KSH szerint a magyar ÁFA-bevételek idei előirányzata 3170 milliárd forint, majdnem pont annyi, mint amibe a németországi menekültek fognak kerülni. A hazai szja-bevételek értéke pedig 1640 milliárd forint. Csakhogy Németország jóval nagyobb, mint Magyarország – lakosságát tekintve is több mint nyolcszorosa –, és mint tudjuk, sokkal gazdagabb.

Nem kell adóemelés

Sok önkormányzatnál már a helyi adók emelését fontolgatják a menekültekre való hivatkozással. Azonban mások figyelmeztetnek arra, hogy a német állami szektor helyzete korántsem olyan rossz, hogy feltétlen adót kelljen emelni.

Erre az évre ugyanis eleve 10,5 milliárd eurós szufficitet (többletet) tervezett a szövetségi állam. (Ebből négymilliárd a központi költségvetésre, 4,8 milliárd a szövetségi tartományokra és mintegy 1,8 milliárd a helyi önkormányzatokra jutna.)

Csekélyek a kamatterhek is

A szufficit egyébként annak köszönhető, hogy az országban viszonylag élénk a gazdasági növekedés, magasak a adóbevételek. Az államadósság ugyan magas, de a kamatterhek alacsonyak: a tíz éves államkötvények hozama folyamatosan évi egy százalék alatt van, a rövidebb futamidőké pedig sokszor negatív (a négy éves és rövidebb kötvényeké most is az).

Ez a kedvező költségvetési helyzet ráadásul a prognózisok szerint a következő években is fennmaradhat. Pénz tehát van, még újabb hitelt sem kell felvenni, legfeljebb kevesebb kölcsönt tudnak előtörleszteni.

Nem hagynak senkit az út szélén

A németek inkább azon vitatkoznak, hogyan osszák meg a terheket az önkormányzatok, tartományok és a központi állam között. Ma, kedden készül szavazni a német kormány egy ötmilliárd eurós csomagról, amelyet az önkormányzatok 2016-ban kapnának a központi költségvetésből menekültellátásra.

Illetve azon vitáznak, hogyan érjék el, hogy a támogatásra szoruló németek se érezzék úgy, nem kapnak elég szociális juttatást. Marad-e egyetlen német polgár is a menekültkrízis miatt az út szélén? – teszi fel a kérdést weboldalán Alsó-Szászország NDR1 televíziója. Nem – hangzik a válasz –,a politikusok úgy osztják el a pénzt, hogy mindenkinek jusson.

Nem tűnik el a fekete lyukban

A Die Zeit és az RWI kutatóintézet szerint a német költségvetés többlete magasabb is lehet, a GDP 0,3-0,6 százaléka, 9 és 20 milliárd euró közötti összeg, jövőre azonban csökkenhet ez az érték.

Csakhogy a menekültekre fordított pénz sem tűnik el egy fekete lyukban, főleg élelmiszerre, berendezési tárgyakra, ruházatra fordítják, aminek egy része visszafolyik a költségvetésbe például áruforgalmi adóként. A Die Zeit szakírója szerint ráadásul ez a pénz egyébként adósságtörlesztésre ment volna el és kikerült volna a gazdaság vérkeringéséből, így viszont áruvásárlásként élénkíteni fogja a gazdaságot.

Több menekült, magasabb GDP

A Berenberg Bank számításai szerint a menekültválság következtében Németországban, esetleg pár más országban is 0,3-0,4 százalékkal növekedhet a GDP évente. Az egész Eurózónában idén a második félévben és „talán 2016-ban” 0,2 százalékra becsülik a pozitív GDP-hatást.

Hosszú távon a Die Welt szerint az a döntő, hogyan sikerül majd a menekültek integrációja, mennyi idő alatt lehet őket adó- és járulékfizető polgárokká képezni, illetve mennyi ideig kell eltartani. Ez pedig sokban függ attól, mennyi pénzt költenek a kezdetek kezdetén a munkaerőpiacra való belépés elősegítésére. „Egy biztos, nem lesz könnyű” – írják. (Az integráció nehézségeiről és költségeiről szól az Alapblog interjúja is, amelyet tegnap szemléztünk.)

Soros is legalább ezt akarja

Soros György szavai hallatán sokan felhördültek hétfőn, Facebook-oldalunkon indulatos hozzászólások tucatjai születtek. A híres magyar évi egymillió menekült befogadását szorgalmazza, pedig ez, legalábbis az idén, nagyjából megfelel a tényeknek. (A cikk itt olvasható.)

Szerinte minden egyes menekült ellátása, egészségügyi ellátása és oktatása tartózkodásának első két évében 15 ezer euróba (mintegy 4,7 millió forintba) kerülne. Az értékpapír-piaci guru szerint ezt hosszú futamidejű kötvények kibocsátásából is lehetne fedezni – a részletekről itt írtunk.

Jó-e nekünk a szabad bevándorlás? – Két Friedman-idézet

Milton Friedman magyar származású amerikai közgazdász egyik-másik mondatát a bevándorlás-ellenesek, más mondatait a bevándorlás-pártiak szokták idézgetni. Ha az egész híres, erről szóló előadását meghallgatjuk, akkor viszont alapvetően pozitív a bevándorlásról alkotott képe.

– „Van olyan értelmezés, amely szerint a szabad bevándorlás, ugyanabban az értelemben, ahogy 1914 előtt volt, ma már nem lehetséges. Miért nem? Mert az egyik dolog, amit a szabad bevándorlás a foglalkoztatás számára jelent. A másik dolog, amit a szabad bevándorlás a jólét számára jelent. A kettő együtt nem lehetséges.”

– „Ez a mexikói bevándorlás a határon át, ez egy jó dolog. Jó az illegális bevándorlóknak. Jó az Egyesült Államoknak. Jó az ország lakosainak. De csak addig jó, amíg illegális. (…) Mert amíg illegális, addig a bejövő emberek nem jogosultak jólétre, nem jogosultak társadalombiztosításra, nem jogosultak a többi milliónyi előnyre…”

(Angol nyelvű idézetek a beszédből és magyarázat itt, az egész beszéd videón pedig emitt látható.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
Makro / Külgazdaság Megugrottak a vidéki albérletárak
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 15:12
A fővárosban átlagosan három százalékkal emelkedtek az albérletárak, míg ugyanez a nagyobb vidéki városokban meghaladta a hat százalékot.
Makro / Külgazdaság Súlyos: Magyarországról kimondták az EU-ban, hogy az ártó szándékú hatalmak szekértolója
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 11:49
Az EU demokratikus folyamataiba való külföldi beavatkozásokról és félretájékoztatásról szóló jelentés nem túl jó fényben tünteti fel Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó: Magyarország nem segít Ukrajnának - miről tárgyal majd Putyin és Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:31
Szijjártó Péter szerint nem olyan vészes az orosz-ukrán helyzet, mint amilyennek a kommunikáció alapján tűnik. Senki sem kérheti tőlünk, hogy ne barátkozzunk az oroszokkal; az ukránokkal viszont annyira rossz a viszony, hogy semmilyen támogatást nem nyújtunk nekik a mostani konfliktusban sem.
Makro / Külgazdaság Elképesztő csúcson az omikron: 20 ezernél több fertőzött egyetlen nap alatt
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 09:16
Egyetlen nap alatt 20 ezerrel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a tesztek több mint háromnegyede pozitív - az aktív fertőzöttek emelkedése is sosem látott szinten jár, de a súlyos esetek száma nem ugrott meg.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha kitör a háború és Putyin elzárja a gázt Európában?
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 06:35
Esetleges európai földgázhiányra készül a Joe Biden amerikai elnök vezette adminisztráció arra az esetre, ha Oroszország támadás indítana Ukrajna ellen, ezért már hetek óta európai országokkal és nagy energetikai vállalatokkal tárgyal - jelentették ki kedden magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselők újságíróknak egy washingtoni háttérbeszélgetésen.
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot - egyre erőszakosabbak Európában a muszlim antiszemita incidensek
Káncz Csaba | 2022. január 25. 18:42
Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban megvizsgálják az egyre erőszakosabb eseteket. A német és a francia nagypolitika szerint ez egy újfajta antiszemitizmus, amelyet a Közel-Kelet és Észak-Afrika muszlim bevándorlói hoztak magukkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Fontos bejelentést tett Szijjártó Péter Paksról
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 18:19
A Paksi Atomerőmű két új reaktorával reálissá válik, hogy Magyarország villamosenergia-ellátás terén önellátó legyen ennek az évtizednek a végére.
Makro / Külgazdaság Betett az orosz-ukrán konfliktus az OTP-nek és a Richternek
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 190,71 pontos, 0,37 százalékos csökkenéssel, 51 134,63 ponton zárt kedden.
Makro / Külgazdaság A Budapesti Közművek 4500 dolgozója kap februártól magasabb bért
Privátbankár.hu | 2022. január 25. 17:25
A Budapesti Közművek hulladékgazdálkodási, a kertészeti, a köztisztasági, a közületi kéményseprési, a távhőszolgáltatási, valamint a temetkezési dolgozói február 1-jétől 15 százalékkal magasabb fizetést kapnak kézhez. 
hírlevél
Ingatlantájoló