<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Roosevelt elnök 1934-ben de facto 70 százalékkal leértékelte a dollárt az aranyhoz képest – Biden nagyszabású stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár-értékvesztéssel járhat. Az új elnöknek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a republikánus szavazók körében óriási a feszültség. Káncz Csaba jegyzete.

Ma egy olyan elnöki beiktatásnak lesz tanúja a világ, amilyen még soha nem volt az USA történelmében. Nemcsak az ország fővárosa került gyakorlatilag lezárásra, hanem a szövetségi államok fővárosaiban is az állami intézmények többsége zárva tart.

Az FBI lóhalálában ellenőrzi a hátterét a főváros védelmére kirendelt 25 ezer Nemzeti Gárdista katonának, mivel lehallgatott beszélgetések szerint szélsőjobboldaliak gárdistának öltözve akarnak beszivárogni a soraik közé. Az elmúlt órákban az elhárítás 2 katonát el is távolított a Gárda soraiból.

Az egész kicsit emlékeztet 1861 februárjára, amikor a polgárháború kitörésének előestéjén Abraham Lincolnt Washington D.C.-be, a beiktatására tartva átcsempészték Baltimore városán keresztül, ahol a konföderációs összeesküvők merényletet terveztek ellene.

Az első 10 nap

Azt Biden kabinetfőnökének, Ron Klain-nek kiszivárgott feljegyzéséből tudjuk, hogy az elnök egy „10 napos villámháborút” tervez elnöki rendeletek és utasítások formájában 4 területen: COVID-19, gazdaság, klímaváltozás és a népcsoportok egyenlőtlensége. A Biden-csomag részleteit tekintve 415 milliárd dollárt költenének a COVID elleni fellépésre (100 nap alatt 100 millió oltás), 1000 milliárd dollárt a háztartások támogatására és 440 milliárdot a KKV-k és az önkormányzatok megsegítésére. Benne van a minimálbér szövetségi szinten óránkénti 15 dollárra való emelése is.

A Zászlók mezeje elnevezésű installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)A Zászlók mezeje elnevezésű installáció Joe Biden demokrata párti megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének helyszínén, a törvényhozás washingtoni épületénél, a Capitoliumnál 2021. január 18-án. A közel 200 ezer zászló azokat jelképezi, akik nem tudnak személyesen ott lenni az ünnepségen. (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

Adósság az égbe, dollár a gödörbe

Értesülésünk szerint Biden szeme előtt Franklin D. Roosevelt elnök 1933 és 1936 között megvalósított New Deal stratégiája lebeg, amely akkor a világgazdasági válság USA-ra gyakorolt hatásának felszámolását célozta. Ez mind szép és jó, de tavaly a költségvetés hiánya már elérte a GDP 16 százalékát, idén pedig – még a csomag bejelentése előtt – legalább 10 százalékos hiánnyal kalkuláltak.

A Trump-kormányzat tavaly már 3,5 ezermilliárd dollárral növelte az államadósságot, most pedig Biden – hatalomra lépése előtt – már beígérte az adósság 1,9 ezermilliárdos növelését. Nem szabad elfelejteni, hogy Roosevelt elnök 1934-ben de facto leértékelte a dollárt 70 százalékkal az aranyhoz képest – márpedig Biden nagyszabású gazdaság élénkítő és társadalmi konszolidációt célzó stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár értékvesztéssel járhat.

Elképesztő szintű bizalmatlanság

Bidennek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a felmérések szerint a republikánus szavazók körében még mindig óriási a feszültség. 73 százalékuk szerint széles körű választási csalás történt tavaly novemberben. Január 6-án csaknem 150 republikánus kongresszusi képviselő nem fogadta el a többször ellenőrzött választási eredményt. A Capitolium január 6-i megtámadásával pedig a republikánus szavazók 45 százaléka egyetért!

Márpedig a Capitolium megtámadása olyan szinten traumatizálta az USA-t, hogy a polgárok csaknem 80 százaléka szerint hazájuk esik szét. Ezen félelmeket bizony meg lehet érteni az óriásira tágult vagyoni különbségek, a mélyülő etnikai ellentétek és a csökkenő életszínvonal fényében.

Az új baloldali arisztokrácia

A konzervatívok frusztrációját csak fokozza az úgynevezett „techno-arisztokrácia” felemelkedése és arroganciája. Miközben újra növekedésnek indult az egészségbiztosítással nem rendelkező amerikaiak száma – átlépve a 30 milliót – , az amerikai milliárdosok vagyona tavaly március – a járvány kitörése – óta több mint 1 ezermilliárd dollárral növekedett.

A Szilícium-völgy techno-arisztokráciája – túlnyomó többségükben Biden pénzügyi támogatói – elterelték a figyelmet a demokraták kínos ügyeiről a kampányban. A Capitolium lerohanásakor pedig egyszerűen beszüntették egy hivatalban lévő elnök Twitter oldalát, faképnél hagyva a 88 millió követőt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Donald Trump egész kormányzását beárnyékolták a jelleméből fakadó fogyatékosságai. Ezt bizonyítja a két alkotmányos visszahívás (impeachment), valamint a COVID-járvány ügyében tapasztalható teljes kudarc is. Miközben az Egyesült Államokban él a világ lakosságának 4 százaléka, ebben az országban található a világ fertőzötteinek negyede.

A republikánus párt számára az egyik legnagyobb politikai kihívás az lesz, hogy miként lehet megtartani Trump szavazóit, miközben a párt megpróbálja azon külvárosi, kertvárosi – főként női – konzervatív szavazók bizalmát visszaszerezni, akik támogatását Trump elvesztette. Bizony elképzelhető, hogy ennek a próbálkozásnak az eredményeképpen felemelkedik a demokraták rémálma: egy populista, de kompetens vezető a jobboldalon.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló