<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Biden előnye csak részben csapódott le jó választási eredményekben. Trump kármentő lépéseivel azt a látszatot kelti, hogy a már megnyert választást elvették tőle és következő lépésként utcára hívhatja radikális és csalódott szimpatizánsait.  Káncz Csaba jegyzete.

Tegnap árnyékra mozdult a szlovén miniszterelnök, amikor az EU tagállami vezetői közül elsőként küldött gratulációt Washingtonba.  Janez Janša üdvözölte Donald Trump „világos győzelmét” az elnökválasztáson. 

Az EU tagállamok vezetői közül csak a szlovén és a magyar miniszterelnök támogatta Trumpot a kampánya során, Janša ráadásul kiemelte, hogy Biden „az amerikai történelem egyik leggyengébb elnöke lenne”.

A demokrata győzelem

Nos, ehhez képest tegnap esti adatok szerint Biden 70 millió amerikai szavazatát gyűjtötte be – soha ennyi szavazatot még elnökjelölt nem mutatott fel az amerikai történelemben.  

Mégis ő nevet a végén? Joe Biden az elnökválasztás éjjelén Wilmingtonban (Delaware). EPA/KEVIN DIETSCHMégis ő nevet a végén? Joe Biden az elnökválasztás éjjelén Wilmingtonban (Delaware). EPA/KEVIN DIETSCH

De Biden előnye csak részben csapódott le jó választási eredményekben. 

Különösen fájdalmas a demokraták számára Florida elvesztése, amelyet a közvéleménykutatók eredetileg egyértelműen Bidennek ítéltek. Márpedig a floridai spanyolajkú lakosság a 2016-ban látottnál nagyobb mértékben támogatta Trumpot, ami fontos volt a győzelemhez az államban.

A demokraták viszont óriási szimbolikus győzelmet arattak Arizona szövetségi államban, amelyet 24 év után hódítottak el a republikánusoktól. 

Akárcsak 4 éve, az országos verseny végül a 3 „rozsadövezeti államban”, Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában dől el.  Ezen 3 szövetségi államban a demokraták most nagyobb arányban várják a győzelmüket, mint ahogyan az Trumpnak sikerült 2016-ban. 

A demokraták előrejelzett földcsuszamlásszerű győzelméről nincsen szó, ráadásul a tegnap esti állás szerint a republikánusok képesek voltak megőrizni hajszálvékony előnyüket a törvényhozás felsőházában (Szenátus). 

A demokraták elvesztették a szenátusi versenyt Dél-Karolinában és Arizonában. Márpedig Biden politikai mozgásterének növeléséhez és nagyívű szakpolitikai tervei megvalósításához nagyon is szüksége lett volna a Szenátus többségének megszerzéséhez.

Trump ellentámadása

Az elnök tegnap – még a szavazatok számlálása közepette – elmondott beszédében adott értelmezési keretet híveinek arra az esetre, ha végül a hivatalos eredmény Bident hozná ki győztesnek: leszögezve, hogy a választási eljárás csalás, a későn beérkező levélszavazatokat nem lenne szabad beleszámolni az eredménybe, és a Legfelsőbb Bírósághoz fordul, hogy megállítsa a szavazatszámlálást.  

Az elnök bejelentését számos kritika érte, nemcsak a demokraták részéről, több republikánus politikus is elhamarkodottnak minősítette, és türelemre intett.

Látva Biden dinamikáját a levélszavazatoknál, a Fehér Ház tegnap este kármentő üzemmódba ment át: folyamatosan a demokraták állítólagos csalásával bombázzák híveiket,

és Trump már követelte Wisconsin szövetségi állam szavazatainak újraszámlálását, valamint a szavazatok számlálásának azonnali felfüggesztését Michiganben. 

Egyben választási megfigyelőket akar küldeni Arizonába. 

Banánköztársaság akcióban

Ezekkel a lépésekkel azt a látszatot keltheti, hogy a már megnyert választást vették el tőle és következő lépésként akár utcára is hívhatja radikális és csalódott szimpatizánsait. 

Az amerikai alkotmány nem ad iránymutatást arra vonatkozóan, hogy mi a teendő, ha Trump nem ismeri el vereségét.

Akárcsak az elmúlt hónapokban a koronavírus járvány kezelése során, az USA az elmúlt órákban egy kulcsfontosságú politikai esemény során újra egy banánköztársaság képét öltötte. 

A közemberek félelme a milíciáktól és a fosztogatóktól, az elbarikádozott elnöki komplexum, valamint a nyílt elnöki felszólítás számos szavazat figyelmen kívül hagyására – nos, ilyen közállapotok olyan országokban jellemzőek, amelyeket Trump 2018-ban „pöcegödör-országoknak” nevezett.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos