1p
A hétvégi Gazdaságpolitikai Fórumon az elmúlt 10 év pénzügyminiszterei ültek egy asztalhoz és meglepő módon több dologban egyetértettek. A múlt felhánytorgatása már előhozta a különbségeket, de volt olyan extárcavezető, aki belátta kudarcát. Úgy tűnik, a Bokros-csomag után illúzió volt azt hinni, hogy a fiskális fegyelem értéknek számít.

Egyetértettek a strukturális reformok és a pénzügyi fegyelem szükségességében Magyarország egykori pénzügyminiszterei, ám a múlt megítélésében már jelentősen eltért a véleményük. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) év végi díjátadóval egybekötött ünnepségén több kormány pénzügyminisztere ült egy asztalhoz, hogy megvitassa a helyzetet - számol be róla a Biztosítási Szemle.

Demján: csodát senki se várjon

Magyarország talpraállításában alapvető stratégiai szövetségre van szükség a kormány és a naponta kockáztató vállalkozók között – jelentette ki Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kijelentette: a foglalkoztatás bővítésére, és a demográfiai tendenciák megfordítására van szükség.

A Vállalkozók Napja azért fontos, mert ilyenkor együtt ünnepelhetjük a példaképeinket – mondta Demján Sándor. A VOSZ ügyvezető elnöke hozzátette: a vállalkozó a társadalom alapját képezi, és rémisztő, hogy a termelő, kétkezi munkát végző ember mára háttérbe szorult. Idén tizenharmadik alkalommal megrendezett Vállalkozók Napján – a kormány képviselőjének társaságában – ismét átadták a köztársasági elnöki és Nemzetgazdasági miniszteri kitüntetéseket, valamint az Év Vállalkozója Díjakat. A Vállalkozók Napja történetében ezernél is több kiváló példakép kapott már díjat, ami fontos eredmény Demján szerint.

Az ügyvezető elnök kifejtette: el kell kerülni a vállalkozók terheinek növelését és a további eladósodást. A jelenlegi gazdasági helyzetből csak közös munkával, összefogással lehet kikerülni, „csodát ne várjon senki”.

Ezután a Gazdaságpolitikai Fórumon az elmúlt évtized pénzügyminiszterei vitatták meg az ország helyzetét.

Járai: fegyelmezett pénzügy

1998-ban teljes volt az egyetértés, hogy a jó gazdaságpolitika alapja a fegyelmezett pénzügypolitika – jelentette ki Járai Zsigmond, aki 1998 és 2000 között volt pénzügyminiszter. Ehhez Járai szerint alacsonyabb állami újraelosztásra, kiegyensúlyozott államháztartásra, stabil pénzügyi közvetítői rendszerre és kiszámíthatóságra lenne szükség. Ezek akkor teljesültek, a következő 10 év ebből a szempontból azonban tragikus volt – jegyezte meg.

Egy lassuló világgazdaságban csökken a mozgástér, és hiába jobb most a pénzügyi fegyelem, mint néhány éve, a bankok és a vállalkozások rossz helyzete miatt nincs elég hitel a magyar gazdaságban – vélekedett. Mindezzel együtt az elkövetkezendő években nagy kibontakozásra nem számíthatunk, a lassú növekedés még az optimista forgatókönyv – tette hozzá Járai.

Varga: strukturális változások kellenek

Varga Mihály rámutatott: 2002-ben még a közvélekedés az volt, hogy Szlovéniával együtt vezetjük be az eurót, 2003-tól kezdődtek az igazi bajok. Az egykori pénzügyminiszter szerint a Medgyessy-kormány 100 napos programjára nem volt forrás, így az domino-effektust indított el, amely később a 80 százalék feletti államadóssághoz vezetett. 2008-ra egyértelművé vált, hogy ezt már nem lehetett finanszírozni – szögezte le.

Világos, hogy akkor a szociális rendszer túlságosan széleskörűvé vált, ám a 2006-ban kezdődő kiigazítás alapvetően nem ezt, hanem az üzleti szektort érintette. Ennek eredményeképp amíg a szomszédos országok 4-6 százalékos növekedést tudhattak magukénak, addig nálunk csak 1-2 százalékos volt mindez – emlékeztetett Varga.

Kijelentette: ma még nem vagyunk túl a válságon, és nem is tudható, meddig tart még a helyzet. Magyarország ugyanakkor ma még finanszírozható, 2012-ben pedig 2,8 százalékos hiány a célkitűzés, amelyre tíz éve nem volt példa.

Varga szerint fontos cél, hogy átalakítsák a szociális rendszert, a nyugdíjrendszert, és növelni kell a foglalkoztatottságot. Hozzátette: fontos versenyelőny Magyarország számára, hogy a stabil, kétharmados politika gyors döntésekre képes.

A bankokról szólva Varga leszögezte: senki sem akar háborúzni velük, a hitelélet visszaszorulásának szerinte nem a politikai lépések az okai.

László Csaba: befektetői bizalom

Az talán jogos kijelentés, hogy 2002-ben az üzleti szféra még rendben volt, de hogy nem lettek volna egyéb problémák, az nem igaz – folytatta László Csaba. A 2002 és 2004 közötti pénzügyminiszter kifejtette: ebben az időszakban már csökkent a GDP, zsugorodott a működő tőke beáramlása, és elindult egy fiskális expanzió, amely nem volt finanszírozható, mint például a lakástámogatás.

Erre fokozatos kiigazítással próbáltunk reagálni, amelyről ma már belátom, hogy nem volt sikeres – tette hozzá. László Csaba emlékeztetett: 2004-ben volt a legalacsonyabb az adócentralizáció. Ennek tanulsága, hogy csak válságos időkben lehet hatékonyan konszolidációt végrehajtani – összegezte.

László Csaba szerint most sokkal nagyobb problémákkal kell szembenéznünk, hiszen a fundamentumok alapvetően jók, de a növekedés esélyei rendkívül rosszak. A befektetői bizalom olyan mértékben romlott, hogy az komolyan veszélyezteti a növekedést. A növekedéshez kiszámíthatóság is kell László Csaba szerint.

Draskovics: látványos fordulat kell

Draskovics Tibor szerint a Bokros-csomag idején volt esély arra, hogy a politikai elit felfogása megváltozzon, és értéknek tekintse a pénzügyi fegyelmet. Ez később illúziónak bizonyult – vélekedett a 2004 és 2005 közötti pénzügyminiszter.

Draskovics elismerte, hogy az adósság terhet jelent, de szerinte ennek hatása eltúlzott. Az egykori pénzügyér hozzátette: 2010-ben a kormány olyan időt akart vásárolni, amelyet a Bajnai-kormány már megvett, nem kevés bizalommal együtt. Az egykulcsos adó azonban rendkívüli intézkedésekhez vezetett, amely elfojtja a növekedést és kiszámíthatatlanságot okoz.

Draskovics kijelentette: nehéz időknek nézünk elébe, amely a kormány rossz stratégiájának és pechjének egyaránt köszönhető. Ha látványos fordulat nem következik be a gazdaságpolitikában, ha nem lesz kiegyezés a bankrendszerrel, és nem lesz olcsóbb az élőmunka, akkor inkább lefelé vezet az út, mint felfelé – szögezte le.

Veres: a szabadságharc befejeződött

Veres János felszólalásában rámutatott: a tavalyi kormányváltáskor egy sor mutató jobb képet mutatott, mint most. Így kedvezőbb volt az euróárfolyam, a CDS-felár, alacsonyabb volt az alapkamat, és megbízható volt az állampapírpiac. Ma ezt nem mondhatjuk el Veres szerint.

Veres szerint nem volna szabad kampányoknak és népszavazásoknak befolyásolni a fegyelmezett pénzügypolitikát. Veres rámutatott: pénzügyminisztersége idején komoly kiigazítást hajtottak végre, amelynek már látszottak az eredményei.

Szerinte mindenekelőtt ki kellene jelenteni: a gazdasági szabadságharc befejeződött, az unortodox lépések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Veres hangsúlyozta: kiszámíthatóság, és többkulcsos adórendszer kell a fordulathoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG