<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Európai Bizottság közzétette tavaszi előrejelzését 2012-13-ra, ezek szerint a Bizottság úgy látja, teljesülhet az idei magyar hiánycél, ami jövőre is a maastrichti kritériumnak számító 3% alatt maradhat. Úgy tűnik a Bizottság elfogadhatónak tartja a magyar konvergenciaprogramban leírtakat, ez pedig nagy előrelépés év elejéhez képest. Júniusban ráadásul sor kerül arra az Ecofin-ülésre, ahol az uniós pénzügyminiszterek döntenek a magyar túlzottdeficit-eljárásról.

A Bizottság szerint a huszonhetek lassan megindulhatnak az élénkülés felé, bár az idei évre még a februári előrejelzéshez hasonlóan stagnálást várnak Brüsszelben, 2013-ra már 1,3%-os GDP-növekedésre számítanak. Magyarországon a gazdaság 0,3%-os csökkenésével számol az idei évre az EB, jövőre viszont már 1%-os bővüléssel. Az eurózóövezeti GDP is csökkenhet 2012-ben, itt szintén 0,3% zsugorodást várnak, míg jövőre 1%-os növekedést jeleznek előre.

Orbán Viktor és Manuel Barroso április végi informális megbeszélésük utánA Bizottság szerint az idei évben az államháztartás hiánya a GDP 2,5% lehet, jövőre pedig 2,9%. A kormány 2013-as prognózisában ugyan 2,2% szerepel, de a lényeg, hogy az uniós hiánycél nem lépjük át. Uniós csatlakozásunk óta ez tavaly sikerült először - igaz, főleg egyedi tételekkel, mint a magánnyugdíjpénztári vagyon elszipkázása valamint a különadók. Brüsszel eddig kétségét fejezte ki, hogy Magyarország képes lesz tartósan szint alá szorítani a deficitet: a különadókat váltó újabb adók és illetékek azonban meggyőzték Brüsszelt (még ha az Ecofin-ajánlás szerint az államháztartás egyensúlyát nem a bevételi oldal erősítésével, hanem a kiadási oldal ésszerűsítésével kellene megoldani).

* prognózis

Brüsszel csökkenő államadósságot vár, a tavalyi 80.6% után idén év végére az adósság a GDP 78,5% lehet, míg 2013-ra 78%-ot várnak.

Olli Rehn, az EU-bizottság gazdasági és pénzügyi alelnöke szerint a fellendülés már a látóhatáron van Európában, de túlzott optimizmusra nincsen ok, hiszen az európai gazdasági helyzete továbbra is törékeny, a tagállamok között pedig továbbra is nagyok a különbségek. A biztos utalt rá, Európában eddig hiányoztak a tartós növekedést támogató intézkedések, a jövőről szólva pedig azt mondta: a növekedés ösztönzése mellett a stabilitást elősegítő gazdasági kormányzásra van szükség.

2012-ben a 27 tagállamból 15 teljesíti a 3% alatti deficitcélt, 2013-ra pedig már 18-an. A maastrichti kritériumnak megfelelő 60%-os szint alatt 2012-ben 13 tagállam államadóssága lesz, az eurózóna tagjai közül viszont csak öten tudják szint alatt tartani az adósságukat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csodafegyver bevetéséről beszélnek az oroszok - újabb területeket foglaltak vissza az ukránok
Privátbankár.hu | 2022. május 19. 06:48
Az orosz-ukrán háború 85. napjára rákanyarodva inkább az ukrán hadsereg ért el sikereket, miközben újabb orosz háborús bűnök kerülnek felszínre. Ez történt az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
hírlevél
Ingatlantájoló